REKLAMI GEÇ

Dikkat! Denizli 1. derece yangın bölgesi

Dikkat! Denizli 1. derece yangın bölgesi

Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, orman ve anız yangınlarına karşı uyarılarda bulundu. Ersoy, Denizli’nin birinci derece yangın bölgesi olduğunu belirterek “Denizli’de insan kaynaklı kasıtlı orman yangını yok ama; ihmal ve dikkatsizlik söz konusu. İnsanımızın açık alanda ateş yakmaması lazım” diye konuştu.

/ DENİZLİHABER / 26 Haziran 2013 Çarşamba, 11:36

Orman Bölge Müdürlüğü olarak karşılaşılabilecek durumlara karşı hazırlıklarının tamamlandığını belirten Orman Bölge müdürü Ahmet Ersoy, vatandaşları çevreyi kontrol altında tutmalarını, yeşil alanda yangın tehlikesine karşı gerekli önlemleri almaya çağırdı. 2013 yılının ilk yangının 26 adet 17 hektarlık ormanlık alanda meydana geldiğini açıklayan Ersoy, 39 adet de orman dışı kırsal yangınının oluştuğunu kaydetti. 2013 yazı için olabilecek her türlü yangına karşı önlemlerin ve hazırlıkların tamamlandığını dile getiren Ersoy, önceleri yangına ilk müdahalelerinin 20 dakikada olduğunu, gelişen teknoloji ile artık 15 dakikada önlem alınacağını açıkladı. Üretilen teknoloji ve projelerle yangına müdahalenin daha erken olacağını belirten Ahmet Ersoy “18 adet üzerinde 500 litre su tankı olan rangerları en kritik zamanlar için bekletiyoruz. Artık herhangi bir yerde duman haberi bile aldığımızda çok kısa sürede, seri şekilde önlemler alacağız. İlk müdahalenin etkin olması yangın müdahalelerinde çok önemli. Büyümeden sağlayacağız. Yangına müdahalemiz 20 dakika iken; 15 dakikada sorunu çözeceğiz. Bu kadar teknoloji ve projelerden sonra ilk müdahalenin bu sürede olması gerekiyordu” diye konuştu.

VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLSUN!
Ahmet Ersoy, vatandaşlardan önlem almalarını isteyerek “Vatandaşların da elbette yangın konusunda duyarlı olması gerekir. Halkın tek başına bilinçli olması da yeterli değil. Biz teşkilat olarak yangın öncesi, yangın esnası ve sonrası diye eğitim faaliyetleri düzenliyoruz. Bütün köylerimizde çiftçilerimizi yangın çıkmaması yönünde bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu faaliyetlerle de yangın çıkma riskini en aza indirgemeyi amaçladık” dedi. Denizli’ de 561 bin hektar ormanlık alan olduğunu belirten Ersoy, Denizli’nin yüzde 47’lik yeşil alanla 1.dereceden yangın bölgesi riski taşıdığını söyledi. Erken ve etkin müdahale ile yangını büyütmeden tedbirler almanın gerekli olduğunu da belirten Ersoy, “Denizli yangınlarının nedenlerinin yüzde 99 ‘u insan kaynaklı. Diğer yüzde 1’lik kısmı yıldırım gibi doğa şartları oluşturuyor. Denizli’de insan kaynaklı derken kasıtlı orman yangını yok ama ihmal ve dikkatsizlik söz konusu. Pikniğe giden vatandaş ateşini söndürmüyor, yolda yürürken sigarayı söndürmeden yere atıyor. Oysaki insanımızın açık alanda ateş yakmaması lazım” diye konuştu.

HAPİS CEZASI VAR
Yangınlarının çoğunun anız kaynaklı olduğunu kaydeden Ersoy, anız yangınlarına karşı ciddi uyarılarda bulundu. Ersoy, anız yakmanın toprağı verimsizleştirdiğini söyleyerek “Yaz mevsimine girilmişken kesinlikle anızları yakmamak lazım. Anız yakma sadece yangınlara sebebiyet vermiyor aynı zamanda toprağı da verimsizleştiriyor. Anız yakma maalesef Denizli’mizde var. Ama Son zamanlarda Denizli ilimiz duyarlı. Anız yakmanın cezaları da var ve bu cezalar ağır. Orman içinde izinsiz ateş yakmanın ve ateşi söndürmeden terk etmek veya sönmemiş sigara atmanın 1 yılda 3 yıla kadar hapis cezası ile adli para cezası var. 4 km mesafede orman köyleri kapsamına giren köy hudutlarında anız ve bitki örtüsü yakmanın 1 yılda 3 yıla kadar hapis ve adlı para cezası, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten dolayı yangına sebep olanlar 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Ceza tabi ki ormanlarımızı geri getirmez ama insanları bilinçli olmaya iter. Alo 177 orman yangın ihbar hattından ücretsiz olarak en ufak dumanla bize ulaşabilirler” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı