REKLAMI GEÇ

Denizli’de trüf mantarı aradılar

Denizli’de trüf mantarı aradılar

Avrupa’da eşsiz aroması nedeniyle ‘kralların yiyeceği’ ve ‘kara elmas’ olarak bilinen trüf mantarı çeşitlerini incelemek için Denizli’ye gelen iki ABD’li ve bir İsveçli bilimadamı, dağda araştırma yaptı. Yabancı bilim adamlarına eşlik eden Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, üç haftadır Bulgaristan sınırından, Gürcistan sınırına kadar ardından Hatay’dan Denizli’ye kadar olan bölgelerde inceleme yaptıklarını ve Avrupa’da kilosu 3 bin 500 euroya kadar satılan trüf mantarının yeni türlerini bulduklarını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 5 Haziran 2013 Çarşamba, 10:32

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Orman Genel Müdürlüğü’nün Denizli’de düzenlediği Trüf Mantarı Çalıştayı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen ikisi ABD’li biri İsveçli üç bilimadamı, trüf mantarı çeşitlerini belirlemek için bazı bölgelerde arama yaptı. Avrupa’da ‘kralların yiyeceği’, ‘kara elmas’, ‘siyah inci’ gibi isimlerle anılan ancak Türkiye’de domuzlar tarafından tüketilen trüf mantarı Denizli’de de oluşturulan bölgelerde yetiştirilmeye başlandı. Dünyada trüf mantarı konusunda uzman olan ve 200 mantar çeşidinin ismini koyan ABD Oregon Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. James Trappe, ABD Federal Orman Servisi’nde çalışan Prof. Dr. Michael Castellano ve İsveç Uppsala Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Christina Weden, bugün Denizli’nin Cankurtaran Milli Parkı’ndaki ormanlık alanda trüf mantarı aradı. Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy ve trüf mantarı konusunda uzman kişiler de üç bilim adamına Denizli’de başlatılan trüf mantarı yetiştirilmesi projesi hakkında bilgi verip, yetiştirilen alanları gösterdi. Trüf mantarı uzmanı Niyazi Uluçoban ile birlikte ormanda ağaçların arasında arama yapan bilim adamları, toprağın altında trüf mantarı buldu.

Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, kara elmas olarak bilinen trüf mantarını yetiştirmek için proje uyguladıklarını belirtti. Ersoy, “Orman Bölge Müdürlüğü ve Pamukkale Üniversitesi olarak bunu Denizli’de uygulamaya çalışıyoruz. Yapay olarak da proje uygulaması başlattık. Oluşturduğumuz meşe fidanı alanlarında mantar üretimi için çalışmalar da var. Şu anda ağaçların altında doğal olarak uzman kişiler ya da köpekler buluyor ancak bizim yetiştirdiğimiz trüf mantarı 4 yıl sonra toplamaya başlayacağız” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu, ABD’den gelen iki bilim adamının dünyada 200’den fazla trüf mantarına isim verdiğini ve bu konuda uzman olduklarını, İsveçli bilim adamının ise kendi ülkesinde bilinmeyen bir trüf mantarını endüstri haline getirdiğini söyledi. Doç. Dr. Türkoğlu, 3 bilimadamıyla trüf mantarı çeşitlerini aradıklarını belirterek, “Üç haftadır Bulgaristan sınırından Gürcistan sınarına kadar ve Hatay’dan Denizli’ye kadar çok sayıda bölgede trüf mantarı çeşitleri aradık. Birçok yeni tür bulduk. Ülkemizdeki trüf mantarı potansiyelini değerlendirdik” dedi.

İsveç Uppsala Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Christina Weden, trüf mantarının aromasının dünyada özel ve önemli bir ürün olduğunu, her yerde de yetişmediğini, özel koşullar istediğini söyledi. Trüf mantarı bulma konusunda uzman olan Niyazi Uluçoban da trüf mantarının çeşitlerinin Avrupa’da 3 bin 500 euroya kadar alıcı bulduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı