REKLAMI GEÇ

Sudan müthiş tasarruf

Denizli Belediyesi, kısa süre önce başlattığı Acil Eylem Planı’na ek olarak park, bahçe ve refüjleri daha önce kanalizasyon atıklarına karışarak boşa giden kullanılabilir suyu değerlendirerek suluyor. Böylece hem ayda ortalama 100 bin ton su tasarrufu sağlanıyor hem de çiftçilere daha temiz suyla bahçe ve tarla sulama imkanı sunuyor.

/ DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2007 Perşembe, 00:00

Belediye Başkanı Nihat Zeybekci gelecekte su sıkıntısı yaşanmaması amacıyla, belediyenin aldığı önlemleri ve yapılan çalışmaları yerinde değerlendirmek üzere İncilipınar Parkı’Nı denetledi.

Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Park ve Bahçeler Müdürü Serpil Fenli, Su ve Kanalizasyon Müdürü Şule Vardar ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nuray Karayel’le birlikte parkı inceleyen Başkan Zeyebekci,buradaki pınarlardan çıkan ve kanalizasyon atıklarına karışarak boşa akan suyun yıllarca değerlendirilmediğini ifade etti. Zeybekci, park, bahçe ve refüjlerin daha önceki dönemlerde şehir şebekesi kullanılarak sulandığını söyledi. Söz konusu suyun kullanımına başlanarak, şehir şebekesindeki sudan tasarruf sağlandığına dikkat çeken Zeybekci, ‘’Bizden önce bu suları değerlendirilmedi. B:oşuna aktı gitti. Şehir şebeke suyu da israf edildi. Ayda yaklaşık 100 bin ton içme suyumuz artık yeşil alanların sulanmasında kullanılmıyor. İncilipınar Parkı’ndan çıkan ve kanalizasyona karışarak yıllarca boşa giden kaynak suyu artık boşa gitmeyip değerlendiriliyor. Denizli Belediyesi, içme suyu amaçlı kullanma imkanı olmayıp sadece kullanılabilir nitelikteki suyla, sulak alanların kaybedilmesinin önüne geçiyor ve park, bahçe ve refüjleri sulayarak doğadaki canlılara hayat veriyor. Yeşil alanlarımızı, daha önce kanalizasyona karışan suyu kullanarak ayda 100 bin ton içme suyu tasarrufu sağlıyoruz.’

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, kanalizasyon atıklarından ayrıştırılankullanılamayacak nitelikteki suyun çiftçilerin kullanımına da sunulduğunu belirtti.

İncilipınar Parkı’ndan çıkan söz konusu suyun 5 kilometrelik yeraltından sulama hattıyla Gökpınar Barajı kenarındaki tarım arazilerine getirildiğini dile getiren Zeybekci, ‘Yıllarca boşa giden su içme suyu dışında her alanda kullanılıyor. Bizim tankerlerimiz bu hattın sonundaki vanadan su alarak parkları, bahçeleri, yeşil alanları suluyor. Dileyen çiftçimiz de buradan su alarak tarlasını, bağını, bahçesini suluyor. Tarım arazilerinin kullanımına da sunulan bu su birçok canlıya yaşama olanağı sunuyor’ dedi.

Başkan Zeybekci, son dönemlerde su kullanımı konusunda çeşitli eleştiriler olduğunu kaydederek, ‘Vatandaşlarımız ülkede susuzluk varken, bizim yeşil alanları yönelik tepkisi aslında olumludur. Aylarca her konuşmasında su tasarrufunu dile getiren başkan nasıl oluyor da yolları parkları suluyor denildi. İşin aslı, İncilipınar Parkı’nda kanalizasyona karışan suyu ayrıştırıp değerlendirmemizde gizlidir.’ diye konuştu.

Başkan Zeybekci daha sonra, beraberindekilerle birlikte Gökpınar Barajı yakınlarındaki tarım arazilerine su verilen hattın başına gitti.

Acil eylem planı

Denizli Belediyesi, dünyada yaşanan küresel ısınma nedeniyle gelecekte sıkıntının yaşanmaması amacıyla hazırladığı ‘Acil Eylem Planı’nı kısa süre önce uygulamaya koydu..Başkan Zeybekci, su kullanımı ve gereksiz yere bir damla suyun boşa harcanmamasına dikkat çekmek için toplantıları fırsat bilerek konuyu kamuoyu gündemine taşıdığını belirtti. Son toplantıda, kentteki su kaynaklarının tamamının incelendiğini ve bir envanter çalışması yapıldığını ifade eden Zeybekci, ‘’Bu çalışma sonucunda görülen, sürdürülebilir ve kullanılabilir su kaynaklarında, su problemi vardı. Bundan hemen sonra su kullanımıyla ilgili, 60 trilyonluk su şebekesinin yenilenmesiyle ilgili bir hareket başlattık. Denizli Belediyesi olarak suyla ilgili yapmış olduğumuz ve yapacağımız bütün yatırımlar,her şeyin önündedir. Tüm yatırımlarımızı anında durdurup tüm yatırımlarımızı suya çevirebiliriz yeter ki su sorunu bitsin. Su konusu denildiğinde, Denizli’nin bütün havzalarını düşünmek zorundayız. Şuan almaya çalıştığımız tedbirlerde su kaynaklarının yenilenmesi, çoğaltılması ve zenginleştirilmesiyle ilgilidir. Su havzalarına yakın olan yerde şuana kadarki en büyük kamulaştırmayı yaptık’ dedi.

60 bin kalemlik 100 bin broşür ve bulaşık önlüğü

Denizli Belediyesi, su kullanımına dikkat çekmek üzere Acil Eylem Planı’nda yer alan çeşitli etkinlikler düzenliyor. Etkinlikler kapsamında, Acil Eylem Planını anlatan 100 bin broşür ve 100 bin bulaşık önlüğü yaptırılarak tüm Denizli’ye dağıtıldı. 60 bin ilköğretim okulu öğrencisine üzerinde su hassasiyetiyle ilgili resimler ve sloganlar bulunan kalemlik de dağıtılacak. Kentteki bilboardlara su kullanımını hatırlatan reklam afişleri de asıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı