REKLAMI GEÇ

Bu binalar kurtulmayı bekliyor

Bu binalar kurtulmayı bekliyor

Kuvayı Milliye’ye tanıklık eden Güney’de tescillenerek sit kapsamına giren binalar Ak Partili Başkan Halil Ayhan’ı isyan ettirdi: Bir şey yapamıyoruz, ya restore edilsin ya da tesciller yeniden düzenlensin.”

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Temmuz 2014 Pazartesi, 09:30

Kurtuluş Savaşı döneminde bir dönem Yunan askerlerinin işgali altında kalan Denizli’nin Güney İlçesi’ndeki eski binalar kurtarılmayı bekliyor. Cumhuriyet öncesi ve sonrası döneme ait binalar konusunda zengin bir ilçe olan Güney’de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenerek sit alanı kapsamına alınan 35 bina bulunuyor.

YUNANLARIN KULLANDIĞI BİNALAR
Çoğunluğu şahıslara ait olan binalardan işgal döneminde karakol olarak kullanılan da var, Yunan komutanlarının konak olarak kullandıkları da… Çoğu Güney ilçe merkezinin içinde kalan binaların çoğunda halen yaşayanlar bulunurken, Ak Partili Belediye Başkanı Halil Ayhan, çözüm üretilmesini istedi.

YENİDEN DEĞERLENDİRELİM
Binalardan bir kısmının bina özelliğini yitirdiğini ancak tescil nedeniyle hiçbir şey yapamadıklarını belirten Ayhan, “Binaların birçoğu özelliklerini yitirmiş durumda. İçinde oturan insanlar var ama tescil kararı nedeniyle hiçbir şey yapılamıyor, binalar çürüyor. Ya bu binaları restore edelim ya da tescil derecelerini yeniden belirlemek için çalışma yapalım” dedi.

HÜKÜMET KONAĞI RESTORE EDİLECEK
Konunun iletildiği Denizli Valisi Abdülkadir Demir de binalardan bazılarının kurtarılması gerektiğini söyledi. Eski Hükümet Konağı’nın restorasyonu için ödenek ayıracaklarını belirten Vali Demir, “En azından bir binayı restore ederek, hem ilçeye kazandırmak, hem de gelen misafirlerin ağırlanacağı bir yer oluşturmak istiyoruz” dedi. Vali Demir, Başkan Ayhan’ın dile getirdiği tescilin yeniden değerlendirilmesi ile ilgili ilgili yazışmaların da başlamasını istedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı