REKLAMI GEÇ

Avusturyalı’nın Honaz aşkı

Avusturyalı’nın Honaz aşkı

Denizli’ye 40 yıl önce turist olarak gelen Avusturyalı Öğretmen Siegmar Griletz’in, turistik gezi sırasında tanıştığı Öğretmen İbrahim Kaçar ile kurduğu dostluk, bir Honaz sevdasına dönüştü. Honaz’da ev kuran ve burada yaşamaya başlayan Griletz, kızlarına da Türk ismi verdi. Griletz, Türkiye’de ölmesi durumunda, Honaz’a gömülmek istediğini söylüyor.

/ DENİZLİHABER / 19 Mayıs 2008 Pazartesi, 00:00

Denizli’ye, 1968 yılında, turistik bir gezi için gelen Avusturyalı Öğretmen Siegmar Griletz’in, Öğretmen İbrahim Kaçar ile o yıllarda kurduğu dostluk, bir Honaz sevdasına dönüştü. 40 yıl önce, bir otelde, İbrahim Kaçar’ın, Griletz’in otel görevlisi ile yaptığı konuşmada tercümanlık yapması ile başlayan dostluk bağı bugüne kadar hiç kopmamış. Oteldeki tanışmanın ardından, Kaçar’ın, Griletz’i Honaz’a davet etmesi ile süren dostluk, Griletz’in Honaz’a yerleşmesine neden oldu.

TESADÜFLE BAŞLAYAN DOSTLUK

40 yıla varan dostluklarını son nefeslerine kadar sürdüreceklerini belirten Emekli Öğretmen İbrahim Kaçar, “Denizli’de bir otelde görevli ile konuşan turistin derdini anlatamadığını gördüm. Almanca bildiğim için yardım edebileceğimi söyledim. Görevli ve turist bunu kabul edince, tercümanlık yaparak aradaki anlaşmazlığı çözdük. O sırada tanıştığım turistin de bir öğretmen olduğunu öğrenince sohbet etmeye başladık ve kendisini memleketime davet ettim. Honaz’a götürdüm, orada gezdikten sonra birkaç gün misafirim oldu. İlerleyen yıllarda mektup ve telefon görüşmeleri derken, Griletz her yıl gelmeye başladı. Griletz, Honaz’ı çok sevdi ve yerleşmeye karar verdi. Her yıl gelir benim evimde misafirim olurdu. Bir gün bana, ‘Ben de Honaz’da oturmak istiyorum’ dedi. Ben şaşırdım ama ‘Tamam’ dedim. Evimin önünde bulunan arsaya bir ev yapmaya karar verdik ve evi yaptıktan sonra Honaz’a geldiği zaman burada yaşamaya başladı. Türkiye’yi Honaz’ı ve Türkleri çok sevdiğini söylüyor” dedi.

ÇOCUKLARINA TÜRK İSMİ KOYDU

Bu 40 yıllık dostluğun diğer kahramanı Avusturyalı Emekli Öğretmen Siegmar Griletz ise İbrahim Kaçar ile başlayan bu dostluğun bir Honaz sevdasına dönüştüğünü söyledi. Griletz “Denizli’de İbrahim ile tanıştım. İkimizin de o dönem öğretmen olmamızdan dolayı başlayan dostluğumuz, bugünlere kadar geldi. 40 yıldır hemen hemen her yıl gelirim buraya. Honaz’da evim var. Burada kalıyorum. Bazen Avusturya’ya gidiyorum. Türkleri ve Honazlıları da çok seviyorum. Bana her zaman destek ve yardımcı oldular. Türkler o kadar misafirperver ve iyiler ki etkilenmemek mümkün değil. Eşim Regina ve 4 çocuğum Avusturya’da yaşıyor. 2 oğlum var Rıchard 21 yaşında, Reinhard’ta 14 yaşında, 2 kızımın da isimleri Kerime ve Aylin. Kerime 12, Aylin 17 yaşında kızlarımın ismini de Türk isimlerinden seçtim” dedi.

HONAZ’A GÖMÜLMEK İSTİYORUM

Vasiyetini hazırladığını belirten Griletz, “İbrahim’e de söyledim ve çocuklarımın da bilgisi var vasiyetime de yazdım. Eğer burada ölürsem, beni Honaz’a gömsünler. Bu benim kendi rızamla verdiğim bir karardır. En azından çok sevdiğim bir yerde mezarımın olmasını isterim. Bu kararıma çocuklarımda saygı gösterdiler” diye konuştu. Honaz’da komşularıyla da iyi ilişkiler içinde olduğunu belirten Griletz, kiraz mevsiminin başladığı bugünlerde komşularına kiraz toplayarak yardım ediyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı