REKLAMI GEÇ

Honaz’da kiraz üretimi tehlikede

Honaz’da kiraz üretimi tehlikede

Kiraz üretimi ve ihracatı ile Denizli’nin parlayan yıldızı olan Honaz’da tehlike çanları çalıyor. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki kirlilik nedeniyle üretimin yüzde 40 düştüğünü belirten Honaz Ziraat Odası Genel Sekreteri Murat Üzüm, üreticilerin kirazdan vazgeçerek cennet elmasına yöneldiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 29 Kasım 2013 Cuma, 17:14

ŞENGÜL BOZ
Honaz’a adını veren kiraz üretimi, ilçenin önemli gelir kaynağını oluşturuyor. 2013 yılında 12 bin 600 ton kiraz üretiminden yüzde 80’inin ihraç edildiği Honaz’da üretim her geçen yıl düşüyor.

2013 yılında geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 40 azalan kiraz üretimi ile ilgili bilgi veren Honaz ziraat Odası genel Sekreteri Murat Üzüm, Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikalardan çıkan gazın sera etkisi yaparak ilçe ikliminde meydana getirdiği değişikliklerin üretimi olumsuz etkilediğini belirtti.

İlçede kiraz üreticilerin yeni alternatif ürünlere yönlendiğini vurgulayan Üzüm, “Geçtiğimiz yıllarda 16 bin ton üretim gerçekleşirken bu yıl üretim 12 bin 600 tonlara düştü. Kiraz ağacı çok hassas. İklim değişikliklerinden ve hava kirliliğinden etkilenerek hastalıklar oluşmaya başladı. Üretim bu nedenle düştü. Artık ilçemizde yeni kiraz bahçeleri kurulmuyor. Üretici, kiraz bahçelerini söküp yerine cennet elması ve üzüm bağı dikmeye başladı” dedi.

“YÜKSEK YERLERE DİKİLİYOR”
Bu yıl kirazın 7 ile 10 lira arasında alıcı bulduğunu da sözlerine ekleyen Üzüm, “Honaz ovasında yeni kiraz bahçeleri oluşturulmuyor. Yeni bahçeler daha çok Karaçam gibi yüksek bölgelerde kurulmaya başlandı. Bunun nedeni de Organize Sanayi Bölgesi’nden çıkan gazlar. Ancak, yüksek bölgelerde kiraz erken olgunlaşmadığı için pazarlama sorunu yaşanıyor” diye konuştu.

HONAZ’A İSMİNİ VERDİ
Önceleri Khonae, Khonos, Honasen, Honeos adlarıyla kayıtlara geçen Honaz’ın adını bölgede yetişen ve erken olgunlaşan kirazdan aldığı rivayet ediliyor. Bazı kayıtlarda ise Honaz ve Honaz Ovası tarihte ve günümüzde kirazı ile ünlü olduğu ve bundan dolayı Honaz adının ürettiği kirazdan geldiği bilgileri yer alıyor.
Honaz merkez ve köylerinde 8 bin dönüm civarında bulunan bahçelerde yaklaşık 200 bin adet kiraz ağacı bulunuyor. Bölgede bu yıl üretimin geçen yıllara göre yüzde 40 ile 60 oranında düşük olduğu öğrenildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı