REKLAMI GEÇ

Hazineyi sel ortaya çıkardı

Hazineyi sel ortaya çıkardı

Honaz’ın Kaklık Mahallesi’nde son yağmurlarla Emir Çayı’nda oluşan selin yarattığı erozyon tarihi bir yerleşimi ortaya çıkardı. Bir kral mezarının kapağını gören vatandaşlar müzeyi aradı ve 2000 yıllık tarihi eserlere ulaşıldı.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 14 Ağustos 2014 Perşembe, 10:42

Denizli’deki son yağmurlar antik bir yerleşimi ortaya çıkardı. Honaz’a bağlı Kaklık Mahallesi’nden geçen Emir Çayı’nda son yağmurlardan sonra toprak kaybı yaşandı. Emir Çayı yakınlarından geçen vatandaşlar, dere yatağında tarihi bir eser gördüklerini jandarmaya bildirdi.

MEZAR İYİ DURUMDA
Bunun üzerine Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü harekete geçti. Bölgede yapılan incelemede, selin ortaya çıkardığı tarihi eserin bir anıt mezar olduğu tespit edildi. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, Müze Müdürlüğü arkeologları kazıya başladı. Kazı alanından iyi durumda olan lahit bir mezar çıkarıldı.

İNCELEME YAPILACAK
Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, bölgede yaptıkları incelemede 2 bin yıllık bir yerleşimin izlerine rastladıklarını söyledi. Korkmaz, çıkarılan anıt mezarın Pamukkale’de sergilenmek üzere götürüldüğünü, bölgenin inceleneceğini ve hangi döneme ait olduğunun ortaya çıkarılacağını, bölgedeki kazıların da süreceğini ifade etti.

mezar2KAKLIK’TA TURİZM
Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bölgedeki antik eserlerin Kaklıklıları bile şaşırttığını kaydeden Korkmaz,”Lahit yöresel malzeme ile yapılmış Roma Dönemi özelliği göstermekte, yöredeki M.S. 4-5. yy’a tarihlenen lahitler ile çağdaşlık göstermektedir. Lahdin bulunduğu alan ve çevresinde Emir Çayı tabanında lahdin bulunduğu alan ve yakınında duvar izleri ve diğer kalıntılardan Roma Dönemi bir yerleşim olduğunu göstermektedir. Özellikle lahdin bulunduğu alan; Nekrolol Alanı olup, yerleşimle ilgili koruma ve sit tespit çalışmalarına başlanacaktır. “dedi.

Lahdin bulunduğu alanın Colossae antik kentinin bir uzantısı olabileceği tahmin edilliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı