REKLAMI GEÇ

Denizli’de Tütüncüler İsyan Bayrağını Açtı!

Denizli’de Tütüncüler İsyan Bayrağını Açtı!

Tütünlerini maliyetin altında satmak istemeyen binlerce tütün üreticisi Denizli’nin Kale ilçesindeki eylemle bir araya geldi. Siyasilerinde destek verdiği eylemde üreticiler verilen fiyatları protesto etti. Mayıs ayında boş sözleşmeye imza atmak zorunda bırakılan tütün üreticileri alım öncesi verilen 55 liralık kilo fiyatına isyan etti.

Ali Bilge / DENİZLİHABER / 21 Ocak 2023 Cumartesi, 16:10

Türkiye’nin en önemli tütün üretim merkezi olan Ege’de tütün üreticileri, artan maliyetler karşısında mahsullerine verilen fiyatın kendilerine zarar ettirdikleri gerekçesiyle eylemler yapıyor.

Denizli, Uşak, Manisa başta olmak üzere çevre illerden binlerce tütün üreticisi, Kale ilçesinde düzenlenen eylemde bir araya geldi. Eyleme, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Deva Partisi Denizli İl Başkanı Bekir Kırar da katılarak destek verdi.

Üreticiler eylemde, bu sene 55 lira olan başfiyatın zarar ettirdiğini, yüksek enflasyon ve artan fiyatlar nedeniyle maliyetlerinin 80 liraya çıktığını dile getirerek, tütünün kilogramın fiyatının en az 100 lira olmasını istedi.

“100 LİRANIN ALTINDA VERMEYECEĞİZ”
Eylemde üreticiler adına konuşan Muttalip İbileme, üreticileri tütünlerini 100 liranın altında satmamaya çağırarak, “Bizler yaz günü güneşin altında kavrulurken, milyon dolarlık yatlarına binip ülke ülke gezenlerin gönderdikleri temsilciler burada bizlerin yanında güneş gözlüklerini dahi çıkarmadı. Artık eylem zamanıdır. Yarın tütünü teslim zamanı geldiğinde fiyatını soracağız. Hala aynı fiyatta direnirlerse 100 liranın altında teslim etmeyeceğiz. Para onlarınsa tütün bizimdir, vermeyeceğiz. Kavruk yüzlü insanların şimdiye kadar ses çıkarmadığına bakmasınlar. Bizim boynumuz kesmeye gelir ama çekmeye gelmez” dedi.

Bir başka üretici 100 liranın altında hiçbir fiyatı kabul etmeyeceklerini belirtirken, bir kadın üretici ise, “Bir kilo tütünden onlar bin 925 lira kazanırken biz 55 lira kazanıyoruz. 100 liranın altında kimse fiyat vermesin” diye konuştu.

“FİYATI YANIK YÜZLÜ ÜRETİCİ BELİRLESİN”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise, üreticileri şirketlere mahkum etmeyeceklerini belirterek, “Mazot, gübre, ilaç, yevmiye, dönüm başı ödenen kiralar en az üç katına çıkmış ama tütüncünün ekmeğine bir kat zammı bile çok görmüşler. Tütünlerinizi Mayıs sonuna kadar kesinlikle teslim etmeyin. Haziran’da en az 100 liradan tütünlerinizi 6’lı masanın iktidarı alacak. Yetmeyecek tütününü fiyatını kim belirliyor. Şirket… Bunu yanık yüzlü tütün kokulu eli katran karası siz üreticiler bu fiyatı belirleyecek. Sizleri hiçbir şekilde bir şirketin iki dudağının arasına mahkum etmeyeceğiz. Aynı zamanda sizin maliyetlerinizin de düşmesi lazım. Öncelikle mazotunuzdaki ÖTV, KDV kaldırılacak. Yatlarda vergisiz mazot varsa tütün üreticisi de vergisiz mazot kullanacak” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı