REKLAMI GEÇ

Kale’de festival heyecanı

Kale’de festival heyecanı

Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali’nin bu sene 14’üncüsü 1-2 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

/ DENİZLİHABER / 30 Temmuz 2008 Çarşamba, 00:00

Kale Kaymakam Vekili Mestan Yayman ve Belediye Başkanı Abdullah Karaayvaz, Temizler Pide Salonu’nda düzenledikleri basın toplantısında 14. Geleneksel Kaledavaz Biber Festivali’ne tüm Denizli halkını davet etti. Kale İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Ali Sarıtaş’ın da katıldığı toplantıda konuşan Tarım İl Müdür Yardımcısı Mustafa Güngör, Kale biberinin özellikleri hakkında bilgi verdi.

Kale biberinin özellikleri

Kale’de yetiştirilen biberin kendine has özellikleri olduğunu belirten Güngör, “Kale biberi, yörede Kale çarliston, Kale dolmalık ve Kale yağlık çeşitleri olarak üretilmektedir.Kale biberinin kökeni tam olarak bilinmemekte yörede yaklaşık yüz yıldır üretimi yapılmaktadır. Dik ve kuvvetli yaprakları, diğer çeşitlere göre daha geniş damar araları vardır. Meyveleri genellikle iki üç parçalı, iki damarlı, yağ oranı iyi, gözenekleri fazla, kurutmaya elverişli bir çeşittir. Meyve şekli biber tipinde kalın etli, iri, ortalama 125-150 gr ağırlığında, 50-< ?xml:namespace prefix = st1 ns = “urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags” />60 mmçapında, 15-20 cmboyundadır. Meyve rengi saman sarısı, hafif yeşil renkli, etli ve iyi kalitelidir. Çekirdeği orta irilikte, biber sapına sıkı bir şekilde bağlıdır. Acı ve tatlı çeşitleri mevcuttur. Ancak genelde tatlımsı bir acısı vardır. Kendine dölleyici olmasına rağmen yabancı döllenme olmaktadır” dedi.

‘2007’de verim düştü’

Kale biberinin çok verimli olduğunu ifade eden Güngör, “Kale biberi, çiftçi şartlarında dekarda 4 ton verim vermektedir. İyi bakım ve beslenme yapıldığı takdirde dekarda 8-10 tona kadar verim alınabilmektedir. 2001 yılında 300 dekar alandan bin 200 ton kale biberi üretimi yapılırken, 2006 yılında 2 bin 200 dekar alanda 9 bin ton kale biberi üretilmiştir. 2007 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle ekim alanı bin dekara düşmüştür. Üretim ise 4 bin ton olmuştur. 2008 yılında ise 2 bin 500 dekar alandan 10 bin ton kale biberi üretiminin gerçekleşmesi beklenmektedir” diye konuştu.

‘Patent çalışmaları sürüyor’

Kale biberinin tescili için 2001 yılında Menemen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne başvurulduğunu hatırlatan Güngör, “Yapılan çalışmalarda biberin özelliği dolayısıyla bölge dışında yetiştirilemediği için tescil işlemi yapılamamıştır. Ancak belli bölgede yetişmesi nedeniyle patent alabileceği belirtilmiş olup bununla ilgili çalışmalara devam etmektedir” dedi.

Festival Cuma günü başlayacak

Festivalin, 1 Ağustos Cuma günü saat 17.00’de Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayacağını ifade eden Kale Belediye Başkanı Abdullah Karaayvaz, “2 Ağustos Cumartesi günü ise biber yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilecek. Festival, akşam saat 21.00’de gerçekleştirilecek olan İsmail YK konseri ile tamamlanacak. Festivalimize tüm Denizlilileri bekliyoruz” dedi. Kale Kaymakam Vekili Mestan Yayman da yaptığı konuşmada, “Başta prostat kanserine iyi geldiği bilimsel deneylerle kanıtlanan Kale biberinin tanıtımını yapabilirsek pazar payımızı arttırabiliriz. Tanıtım için de festivaller büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı