REKLAMI GEÇ

Kale’nin umudu biberde

Bir asra yakın süredir sadece Kale ve çevresinde üretilen yöreye özgü, lezzetiyle ünlü biberi tanıtmak ve sahip olduğu pazar payını arttırmak için düzenlenen “13. Geleneksel Biber Festivali ve Halk Konseri”nin tanıtımı yapıldı.

/ DENİZLİHABER / 1 Ağustos 2007 Çarşamba, 00:00

Yaklaşık 100 yıldır Kale ve yöresinde üretilen Kale Biberi’ni tanıtmak ve sahip olduğu Pazar payını arttırmak için düzenlenen “13. Geleneksel Biber Festivali ve Halk Konseri”nin tanıtımı Kale Belediye Başkanı Abdullah Karaayvaz’ın düzenlediği basın toplantısına, Kale Kaymakamı Ömer Dağdeviren ve Kale İlçe Tarım Müdürü Remzi Aslan da katıldı.

Temizler Pide İncilipınar Şubesi’nde yapılan tanıtım toplantısında konuşan ve bu ürüne ayrı bir önem verdiklerini dile getiren İlçe Tarım Müdürü Remzi Aslan, 2007 yılında 1750 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan Kale Biberi’nden 7 bin ton rekolte beklendiğini ve Pazar fyatının 1,50 YTL civarında olacağını bildirdi. Acı ve tatlı çeşidi bulunan ürünün yöre halkının ekonomisinde büyük önem taşıdığına değinen Aslan,bu yıl 10 milyon 500 bin YTL gelir beklediklerini dile getirdi. Aslan, ilk yıllarda küçük aile işletmesi şeklinde üretim yapısına sahip olan Kale Biberi’nin, son yıllarda geniş alanlarda üretildiğinin altını çizdi. Kale Biberi’nin, etli ve iyi kalitede olduğunu söyleyen Aslan, normal şartlarda dekara 4 ton verim alındığını ama bakım işlerinin iyi yapıldığı takdirde dekara 8–10 ton verim sağlandığını söyledi. 2007 yılında, su sıkıntısı nedeniyle üretimde %20’lik bir düşüş olduğunu söyleyen Aslan, sadece üretim yapılan alanlardaki azalmanın sonucunda böyle bir düşüş yaşandığını, elde edilen verimin yine iyi bir seviyede olduğunu da sözlerine ekledi.

Kale Belediye Başkanı Abdullah Karaayvaz, biber üreticilerine her türlü desteği verdiklerini ve bölge halkının da üretimden memnun olduklarını söyledi. Amaçlarının Kale Biberi’nin daha iyi tanıtılmasını sağlamak olduğunu söyleyen Karaayvaz, üretilen biberin Pazar payını arttırmak için çalışmalarda bulunduklarını bildirdi.

Kale Kaymakamı Ömer Dağdeviren de konuşmasında, Kale’nin milli gelirden aldığı payın düşük olmasına rağmen yapılan çalışmalar sonucunda biber üretiminin arttırıldığından ve bölge ekonomisine sağladığı katkıdan bahsetti. Ayrıca ihracat ile ilgili yaptıkları çalışmaların sürdüğünü belirten Dağdeviren, hedeflerinin Pazar payını daha ileri noktalara taşımak olduğunu bildirdi. Üretim alanlarının toprak yapısının geliştirilmesi için Adnan Menderes Üniversitesi ile ortak projeler yürüttüklerini söyleyen Dağdeviren, yapılacak olan festival sayesinde Kale Biberi’nin daha geniş kitlelere tanıtılacağını da belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı