REKLAMI GEÇ

11 AYDA 240 KADIN ŞİDDET KURBANI OLDU

11 AYDA 240 KADIN ŞİDDET KURBANI OLDU

Denizli Kadın Haklarını Koruma Derneği Başkanı Nurten Karakış ise 11 ayda 240 kadının erkek şiddeti ile öldürüldüğünü açıkladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Kasım 2014 Salı, 12:23

BM Genel Kurulu, 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bugünün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde meydana gelen bir olaya dayanıyor. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun: “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra tecavüz edilerek vahşice öldürülmesinin başlattığı uyanış olarak kabul edilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele günü dolayısıyla Denizli Sivil Toplum Örgütleri ile siyasi parti temsilcileri mesajlar yayınladı.

“129 KONUK EVİ HİZMETE GİRDİ”
Ak Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak, “Kadınlara yönelik şiddet, kadınların ve kızların insan haklarının ihlalidir; maddi ve manevi bütünlük hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı, çalışma hakkı gibi birçok hak ihlallerini de içine almaktadır. Tüm dünyada kabul edilmiştir ki; “Kadına yönelik her türlü şiddet kim tarafından ve nerede gerçekleştirildiğine bağlı olmaksızın suçtur. Hatta bazı durumlarda kadına yönelik şiddet savaş suçu ve insan hakları ihlali olarak tanımlanmaktadır” dedi. Dalbudak ayrıca, Aile ve sosyal politikalar bakanlığımız kadına yönelik mücadelede ilerleyip farkındalık yaratılması için ‘eğitim protokolleri ‘ imzalayıp, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik kadın konuk evleri açtığını ve Ağustos 2014 tarihi itibariyle 129 konukevinin hizmete girdiğini açıkladı.

“25 KİŞİLİK ARACA 48 KİŞİ NİYE BİNER?”
Eğitim-İş Denizli Şubesi Basın-Yayın Sekreteri Peral Kurt, devletin çıkardığı onca yasaya rağmen kadınların can güvenliğini sağlamada yetersiz kaldığını vurgulayarak, “Türkiye’de, 2014’ün ilk 10 ayında 235 kadın, erkekler tarafından öldürülmüş; 88 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edilmiş, 499 kadına şiddet uygulanmış; 75 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunulmuştur. Kadına yönelik şiddet böylesine korkunç boyutlara ulaşmışken AKP hükümeti, cinsiyet ayrımcı politikalar, yasalar ve uygulamaları hayata geçirmekte, kadınların ekonomik özgürlüğünü hiçe sayarak, ‘en az 3 çocuk’ söylemiyle kadınları eve hapsetmekte ve erken yaşta evliliğe teşvik etmektedir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Adalet Zirvesi’nde yaptığı konuşmada ‘Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir’ deme gafletinde bulunmuştur. Bu yaklaşım kadını yok sayan zihniyetin dışa vurumudur” dedi.
“25 kişilik bir araca 48 kişi niye biner” diye soran Kurt, “Yine kadını yok sayan siyasi iktidarın, emek düşmanı politikaları sonucu, birçok kadın ailesinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla günübirlik tarım işçisi ve temizlik işçisi olarak güvencesiz çalışmak zorunda kalmaktadır. Bunun yakın ve açık örneği Yalvaç’ta 25 TL günlükle çalışan kadın tarım işçileri olmuştur” diye konuştu.

“KINIYORUZ!”
Denizli Kadın Haklarını Koruma Derneği Başkanı Nurten Karakış da, 2014 yılı içerisinde 240 kadının erkek şiddeti ile öldürüldüğünü ifade etti. Fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzde 88’inin öldürülme korkusuyla, yakın çevresi dahil hiçbir kişi ve kurumdan yardım istemediğini vurgulayan Karakış, açıklamasında şunları kaydetti: “25 Kasım, ‘Bana hiç kimse kadın ve erkek eşittir dedirtemez’ diyen ve kadın çocuk fabrikası gibi gören siyasi güçleri,kadını cinsel bir meta gibi gören ,şiddet ve ölüm üzerinden reyting kazanmaya çalışan medya patronlarını ,kadını evin kadını, çocukların anası gören zihniyete,çalışan kadının sendika hakkını elinden alan,piyasanın ucuz işgücü olarak gören kapitalist anlayışı , ‘kocandır döverde severde’ deyip yardım çığlıklarını duymazdan gelen emniyet güçlerini, temsil hakkını gasp ederek,kadını siyasete vitrin yapan siyasi partileri kınadığımız gündür.”

denizil-chp-kadin-kollari-h

“KADINLAR YAŞASIN! YAŞASIN KADINLAR!”
CHP İl Örgütü Kadın Kolları üyeleri, parti binasında yaptıkları basın toplantısına ellerinde şiddet gören kadın fotoğrafları ve mor kurdeleleri ile katıldı. CHP Denizli İl Kadın Kolları Başkanı Naşide Penez, “Dünyanın her tarafında kadınlar, aynı haklar için aynı mücadeleyi veriyorlar. Baskının ve şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu, bu karşı duruşun dayanışma ruhu ile beslenmesi gerektiğini göstermek için her türlü şiddete karşı susmuyoruz. Bugün artık kabul edilemez boyutlara gelen kadın cinayetleri, güvencesiz çalışan kadınların iş cinayetleri, cinsel yönelimleri nedeniyle öldürülen bireyler, çocuk işçiler, çocuk gelinler, cinsel istismara uğrayan çocuklar olgusu, mücadelenin topyekun, örgütlü ve dayanışma içinde yapılması gerektiğini bizlere gösteriyor” dedi.
Örgütlenerek ve dayanışma ilişkilerini güçlendirerek mücadele edeceklerini söyleyen Penez, “Emeğimize, bedenimize, kimliğimize sahip çıkacağız. Kadın yaşasın diye yaşasın kadınlar” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu