REKLAMI GEÇ

6 ilçede tarlalar fare istilasında

6 ilçede tarlalar fare istilasında

Geçtiğimiz yıl havaların kurak ve sıcaklıkların ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle tarla faresi popülasyonundaki artış, hem çiftçileri hem de yetkilileri zor durumda bıraktı. Altı ilçede üreticiler tarla farelerine karşı çaresizliği dile getirirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ise “toplu mücadele şart” dedi.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 28 Şubat 2015 Cumartesi, 10:57

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü , arazide yapılan sürveylerde 2014 yılının mevsim normallerinin üzerinde sıcak ve kurak seyretmesi nedeniyle tarla faresi popülasyonunda artış olduğunu, en çok da Acıpayam, Tavas, Çardak, Bozkurt, Çivril ve Baklan ilçelerinde görüldüğü belirtti.

Tarla faresiyle ilgili özellikle Tavas ve Acıpayam’dan yoğun şikayetler aldıklarını kaydeden yetkililer, ilçelerde eğitim seminerleri düzenlenerek çiftçilerin bilinçlendirildiğini ve yıl içerisinde 15 ton zehirli buğday dağımı yapıldığını, ancak çiftçilerin toplu mücadele yapmaması nedeniyle istenilen sonucun alınamadığına dikkat çekti.

Tarla faresi ile mücadelenin kasım ve aralık aylarında yapılan 3 günlük bir çalışmayı kapsadığını vurgulayan il müdürlüğü yetkilileri şunları söyledi: “Özellikle Acıpayam’ın Dedebağ ve Darıveren mahallelerinde domates tarlalarına zarar veren farelerle mücadelede sonuç almamız için çiftçilerin toplu hareket etmesi gerekir. Tarla faresi ile mücadele 3 günlük bir süreci kapsıyor. İlk gün, tarla kontrolden geçirilerek fare delikleri kapatılmalı. İkinci gün kapatılan deliklerin içerisinde farelerin olup olmadığı kontrol edilerek zehirli buğday konulmalı. Üçüncü gün ise ölü fareler toplanarak imha edilmeli. Yalnız bunu bir veya iki çiftçi değil, o bölgede çiftçilik yapan herkesin bu işlemi gerçekleştirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu