REKLAMI GEÇ

Anne ve babalara etkili iletişim yolları anlatıldı

Anne ve babalara etkili iletişim yolları anlatıldı

Denizli Otizm Derneği Başkanı ve İletişim Koordinatörü Dudu Karaman Dinç, Oktay Mersin Özel Eğitim Anaokulu’ndaki söyleşide farklı gelişim gösteren çocukların anne ve babalarına ‘Etkili İletişim’ kurma yollarını anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ekim 2018 Çarşamba, 08:40

Denizli Otizm Derneği kurucu üyeleri arasında yer alan ve kendisi de otizmli bir çocuk annesi olan İletişim Fakültesi mezunu gazeteci Dudu Karaman Dinç, söyleşide farklı gelişim gösteren bir çocuk sahibi olmanın olumlu yönlerine odaklanmak gerektiğini belirtti. Dinç, bu sürecin hem aileler hem de çocuklar için geliştirici olabileceğinden bahsetti.

Bardağın dolu tarafına bakın

Hayatta başımıza ne geldiğinden çok başımıza gelenlere verdiğimiz tepkilerin belirleyeci olduğunu ifade eden Dinç, şunları söyledi:
‘’Bardağın dolu tarafına bakmak gerekiyor. Uçaklarda olası bir kaza anında once maskeyi kendinize sonra çocuğunuza takın derler. Çünkü ancak biz iyi olursak çocuklarımız da daha iyi olur. Farklı gelişim gösteren bir çocuk sahibi olmak çocuğunuzun ya da sizin suçunuz değildir. Lütfen bir suçlu aramayın. Durumu bir talihsizlik gibi algılamayın. Kendini gerçekleştirmek çocuğunuzun da en doğal hakkı. Önce kendinize sonra da ailenin bütününe odaklandığınızda daha mutlu bir hayatınız olur.

Uzun ve zorlu bir yolda yürüyorsunuz ama bu yolda yalnız kalmamak için yapmanız gerekenler var. Farklı gelişim gösteren çocuk sahibi olmanız sizi diğer insanlardan üstün kılmaz. Empati beklerken empati yapmayı ihmal etmeyin. Kendinize olduğu kadar başkalarının fikirlerine ve duygularına da değer verin. İletişimde başarının birinci koşulu samimiyettir. Hem kendinize hem de başkalarına karşı samimi olun.

İhtiyaç duyduğunuzda destek almaktan çekinmeyin. Süper kahraman olmanız gerekmiyor. Yorulduğunuzda dinlenin. Birşeyler yapmaya çalışırken çevrenizdekileri kırıp dökmeyin. Bunu yaparken kendinize de şefkat göstermeyi ihmal etmeyin. Eşinizle, çocuklarınızla, aile çevrenizle, arkadaşlarınızla ve farklı gelişim gösteren çocuklarınızın öğretmenleriyle iletişim kurarken yargılamak yerine anlamaya çalışın. İletişim kanallarını kapatmayın. Suçlayıcı bir dil kullanmak iletişim yollarını kapatır ve bir karşı taraf oluşturur. O zaman da karşınızdaki insan sizi anlamaya çalışmak yerine kendini savunmaya geçer. Karşı bir taraf oluşturacak ortam oluşturmak yerine aynı hedefe ilerlemek için müttefikler edinmek için çaba gösterin. Bunun için de işbirliğine açık olmak ve nezaket kurallarına uymak çok önemlidir. ‘’

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
23 Nisan 2024 Salı 15 33Rüzgarlı
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 16 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 13 27Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 30Parçalı Bulutlu