REKLAMI GEÇ

ASANSÖRLER GÜVENLİ OLACAK

ASANSÖRLER GÜVENLİ OLACAK

Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu ve Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, can güvenliği açısından güvenli hale gelinceye kadar binalarda asansör denetimlerinin kesintisiz süreceği mesajını verdiler.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Ocak 2015 Pazartesi, 09:19

Asansör kazaları ve bunun onucunda yaşanan can kayıpları, son dönemde gündemin ön sıralarına çıktı. Denizli-merkezdeki iki belediye Merkezefendi ve Pamukkale, Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ile protokol yaparak, daha bu kazalar konuşulmazken denetim çalışmasının startını verdi.

Görevliler, bir program dahilinde Pamukkale ve Merkezefendi belediyelerinin sınırları içinde kalan apartman ve işhanlarındaki asansörleri kontrol ederek, güvenli olmayanlara kırmızı etiket asıyor ve kullanıma kapatıyor.

Asansör kazalarını, bunun sonucundaki ölüm ve yaralanmaları önlemek amacıyla yürütülen bu çalışmanın önemi, kontrollerde ortaya çıkan sonuçla daha iyi anlaşılıyor. Güvenli olmayan asansör sayısının yüksekliği o binalarda yaşayanları tedirgin ederken, kullanıma kapatılması güvenli hale getirilmesinin, bakım ve onarımların zamanında yapılmasının yolunu da açıyor.

Denetim konusunda kararlılıklarını koruyan ve tavizsiz uygulama mesajını yineleyen Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu ve Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, “Asansörler güvenli olacak” vurgusunu yaptılar.

SUBAŞIOĞLU: İLK ÇALIŞMAYI BİZ BAŞLATTIK
Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammed Subaşıoğlu, Makine Mühendisleri Odası Denizli şubesi ile Ağustos’ta imzaladıkları protokol çerçevesinde denetim çalışmalarının startını verdiklerini söyledi.

Asansör denetimlerini başlatan ilk ilçe belediyesi olduklarını vurgulayan Subaşıoğlu, “Asansörlerle ilgili çalışmayı biz, ilk kurulduğumuz günlerde başlattık. Asansör kazaları filan olmadan başlattık. Çünkü hepimiz hayatın içersindeyiz, eskiden beri biliyoruz bir takım asansörlerin teknik anlamda uygun olmadığını. Yani kullanırken biliyoruz. Bir insan olarak o asansörleri kullanırken, onların teknik anlamda sıkıntı doğurabileceğini hissediyoruz. Dolayısıyla belediye başkanı seçildikten sonrada Makine mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı ve yönetim kurulu arkadaşlarımız bize ziyarete gelmişlerdi . O zaman dedik ki, hemen biz denetimler anlamında aksiyon almamız lazım gerek ve oda ile protokol imzaladık. Çünkü Makine Mühendisleri Odası’ndaki arkadaşlarımız bu konuda yetkin arkadaşlarımız. Uzmanlık alanı gerektiriyor her şeyden önce bu iş. Dolayısıyla onlarla bir protokol imzaladık” dedi.

“150 TL ÜCRET BELİRLEDİK”

Asansörlerin denetimi ile çok detaylı bir protokol hazırlandığını, denetim ücretlerinin bile protokolde yer aldığını anlatan Subaşıoğlu, şöyle devam etti:
ic-subasioglu“Onların vatandaşlardan alacakları, daha doğrusu asansörlerini denetlendiren kişilerden alacakları ücretleri de baştan belirledik. 150 lira civarında limit belirledik ve odaya dedik ki, bu ücretin üzerinde fiyat almayacaksınız. Makul bir fiyat. Denetimlerde ‘kırmızı, sarı ve yeşil olmak üzere asansörleri boyayacaksınız’ dedik. Yani kırmızı olanlar hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan asansörler. Bununla ilişkin arkadaşlarımız çalışmalar yürütüyor. Bizim amacımız burada kimseleri cezalandırmak, hırpalamak değil. Asıl hedef asansörleri bugünün tekniğine uygun olarak tehlike arz etmekten kurtarmak. Bütün hedefimiz bu. Buna ilişkin arkadaşlarımıza ‘gidin 1. denetimde uyarın, buna ilişkin etiketi yapıştırın. Daha sonra arkadaşlarımız yani asansörü kullananlar, yöneticilerimiz, apartman veya iş hanının yöneticileri buna ilişkin tedbirleri alsın’ dedik. Bu konuda, belediye sınırlarımız içerisinde bulunan 466 asansörden 371’i denetlendi. Bunların önemli bir kısmı sınavı geçemedi. Ama, 2. gittiğimizde sınavı geçenler var. Daha doğrusu teknik anlamda bakım ve değişiklik yaptıranlar, gözden geçirenler var.”

TAVİZ VERİLMEYECEK
Makine Mühendisleri Odası ile işbirliği halinde, biraz daha insanları zorlayarak asansörleri teknik açıdan takip edilebilir noktaya getirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Subaşıoğlu, şunları söyledi:
“Mutlaka tehlike arz eden vaziyetten güvenli hale getirmek için gayretimiz olacak. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek. Bu konuda da taviz vermeceğiz. Çünkü bu doğrudan doğruya insan hayatı ile ilgili bir iş. Yarın öbür gün Allah korusun bunun telafisi olmaz. Biz arkadaşlarımıza dedik ki, kim olursa olsun, hiçbir ayrım yapmadan sıradan gireceksiniz. Özellikle eski asansörleri tek tek bakacaksınız. Zaten biz belediye olarak, yeni binaya ruhsat veririken asansörler ile ilgili yine Makine Mühendisleri Odası’ndan, yetkili kuruluşlardan kontrol ettiriyoruz. Önemli olan burada eski asansörlerin niteliğini artırabilmek. Elbette burada yasaklamak cezalandırmak değil amaç, tüm asansörleri güvenli hale getirmek.
İlçe sınırları içerisinde denetlenmeyen 95 asansörümüz kaldı. 1-2 ay içerisinde tamamının denetimi tamamlanmış olacak. O zaman arkadaşlarımızla oturup ,bir fotoğrafı göreceğiz ve bir daha değerlendireceğiz. Nerdeydik nereye geldik. Şunu diyebiliriz ‘asansörler hala bakımsız’ böyle bir yargıya varabiliriz. Ama önemli olan bundan 6 ay önce 300 asansör bakımsızken bugün 200’e düşürebildiysek bu bizim için başarıdır. Önemli olan her seferinde iyileştirmek, güvenli hale getirebilmek. Bütün amaç bütün hedef bu. Protokolde süre yok. denetim devam edecek. Yani kaçış yok.”

YÖNETİCİLERE GÖREV DÜŞÜYOR
Asansörü kullanan kişileri bilinçlendirmek amacıyla, asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil etiketler konulduğunu açıklayan Subaşıoğlu, “Burada yasal olarak apartman yöneticilerine görev düşüyor. Onların bu tedbirleri acilen alması gerekiyor. Biz ilk aşamada ceza kesmedik, değerlendireceğiz. Makine Mühendisleri Odası aynı zamanda, apartman yöneticileri ile işyeri yöneticilerine ‘güvenlik tedbirlerini alın’ diye tebligatta bulunuyorlar. Biz o yetkiyi onlara verdik. Bu tebligat neticesinde şu ana kadar her hangi bir ceza kesmedik. Kırmızı etiket olanların büyük bir çoğunluğu da yaptırıyor, iyileştiriyor. Ama kronik hale gelen, yapmak istemeyen, yan çizenler olursa, elbette ona ilişkin tedbiri alacağız. Önce güzellikle iyilikle bu işleri yapabilmek, Ondan sonrada tabiî ki caydırıcı gücümüzü de kullanmamız gerekir” diye konuştu.

Subaşıoğlu, Merkezefendi ilçe sınırları içerisinde bugüne kadar 371 asansör denetlendiğini ve bu asansörlerden 101’ine “güvenli” anlamını taşıyan yeşil etiket, 35’ine “sorunu olan ama hayati tehlike taşımıyor” anlamında sarı etiket, 235’ine “can ve mal güvenliği bakımından tehlikeli” olduğunu gösteren kırmızı etiket yapıştırıldığı, 95 asansörün henüz kontrol edilmediğini, kırmızı etiket yapıştırılan asansörlerin kullanıma kapatıldığını sözlerine ekledi.

GÜRLESİN: DENETİMLERE KAZALAR OLMADAN BAŞLADIK
Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, göreve geldiklerinde ilk el attıkları konulardan birisinin asansör denetimleri olduğunu, bu kapsamda Makine Mühendisledi Odası Denizli Şubesi ile protokol imzaladıklarını, henüz asansör kazaları ve buna bağlı ölüm olayları yaşanmadan denetime çıktıklarını kaydetti.

ic-gurlesinBelediyelerin denetim yetkisi olduğunu ve bu yetkiyi sonuna kadar kullanacaklarını ifade eden Gürlesin, “Ancak süreç yavaş işledi. Alan geniş ve her noktaya ulaşmak istiyoruz. Denetimleri hızlandıracak, gerekirse ekip sayısını artıracağız. Bu konuda gerekli talimatı verdim. Hızlı olsun, bir an önce bitsin istiyoruz” dedi.

“VATANDAŞ BASKI YAPSIN”
Riskli olmasına rağmen bugüne kadar can ve mal güvenliği dikkate alınmadan kullanılan asansörlerin çalışmasına kesinlikle izin verilmediğini ve verilmeyeceğini belirten Gürlesin, “Denetimlerde şu ortaya çıktı, asansörlerin yüzde 80-90’ı riskli. Kırmızı etiket yapıştırılanları hemen kapattık. Derdimiz vatandaşı rahatsız etmek değil, onların yöneticilere baskı uygulamasını sağlamak ve asansörlerin güvenli hale getirilmesini sağlamak. Biz bu konuda kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Apartman ve işhanı yöneticilerinin görevi de o asansörlerdeki eksikleri gidermek, bakımlarını zamanında yaptırmak” diye konuştu.

BİLGİ İÇİN BAŞVURUN: Asansör denetimleriyle ilgili daha geniş bilgi 263 36 38 nolu telefon ve www.mmo.org.tr adresinden alınabilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu