REKLAMI GEÇ

Azerbaycan Parkı ve Soykırım Anıtı açıldı

Azerbaycan Parkı ve Soykırım Anıtı açıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin, Ermeniler’in Karabağ’da yaptığı katliamın anısına yaptırdığı “Azerbaycan-Karabağ Parkı ile Hocalı Soykırımı Anıtı” düzenlenen törenle açıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Kasım 2016 Cuma, 18:45

İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Hocalı katliamının unutulmaması amacıyla Büyükşehir Belediyesi’nin Karahasanlı Mahallesi’nde yaptığı Azerbaycan-Karabağ Parkı ile Hocalı Soykırımı Anıtı açıldı. Açılış dolayısıyla düzenlenen törene Vali Yardımcısı Ali Şanlıalp, Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva, Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Azerbaycan İstanbul Konsolosu Yadulla Paşayev, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

denizli-azerbaycan-karabag-parki-hocali-soykirimina-anit-2

Saygı duruşunun ardından, Azerbaycan ve Türk milli marşlarının söylenmesiyle devam eden törende, Azeri şair Hayal Rıza da “Ben Türküm” şiirini okudu. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan da törende yaptığı açılış konuşmasında, “Türk dünyamızda yüreğimizde hissettiğimiz, kardeşimiz, iki devlet bir millet olduğumuz Azerbaycanımızla aramızda gönülden gönüle giden yollarımız var. Kardeşliğimizi pekiştirmek ve kalıcı hale getirmek için genç nesillerimiz kardeşlik bilinciyle büyüsün istiyoruz. Gelecekte de bu kardeşliğimiz baki olsun” dedi.

denizli-azerbaycan-karabag-parki-hocali-soykirimina-anit-1

“DENİZLİ’YE DÜŞMAN POSTALI DEĞMEDİ”

Denizli’nin onur duyulacak bir şehir olduğunu belirten Zolan, “820 yıl önce Türk yurdu olan Denizli’mize hiçbir zaman düşman postalı değmemiştir. Bu Türk yurduna herhangi bir yabancı unsur getirilmemiştir. İstiklal mücadelesinde ilk kurtuluş kıvılcımlarından biri Denizli’de yakılmıştır. 15 Mayıs 1919’da düşman İzmir’e çıktığında, Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Bayramyeri Meydanı’nda fetva veriyor. Diyor ki: ‘Hiçbir silahınız yoksa yerden üç taş almak suretiyle düşmana atın ve mukavemet edin.’ İşte bu anlayışla Server Gazi’lerden Mehmet Gazi’lerden bugünlere kadar Denizli, 820 yıldır Türk yurdu. Bu bilincimizi gelecek nesillere de aktararak bu güzelliğimizi devam ettirme arzusundayız” diye konuştu.

15 Temmuz girişimiyle Türkiye’nin parçalanmak ve işgal edilmek istendiğini kaydeden Zolan, “Şükürler olsun ki milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında dimdik durdu ve devleti, vatanı, bayrağı ve ezanına sahip çıktı. Nasıl 15 Mayıs 1919’da Denizli sancağı Müftü Ahmet Hulusi Efendi tarafından Bayramyeri Meydanına getirildiyse, 15 Temmuz akşamı onun bir örneği olan sancağımız bu kez Delikliçınar Meydanında dalgalandı. Kurtuluş mücadelesini ateşi yine Denizli’den yakıldı” ifadesini kullandı.

“DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE SOYKIRIM GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Dünyanın katliama seyirci kaldığını anımsatan Zolan, “Nasıl Bosna’da dünyanın gözleri önünde katliam gerçekleştirildiyse, aynı şekilde Hocalı’da da dünyanın gözleri önünde soykırım gerçekleştirildi. Kadın, çocuk, yaşlı demeden kesilerek, gözleri oyularak hunharca katlettiler. Bunlar hem hunharca katlediyorlar hem de bağırıyorlar. Ölen biz öldürülen biz ama katliama uğradığını söyleyen onlar. Biz de halk arasında söylenen bir söz vardır ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ diye. Bunlar aynen öyle. 1915 olaylarında da aynı zihniyet var” dedi.

denizli-azerbaycan-karabag-parki-hocali-soykirimina-anit-3

AZERİ MİLLETVEKİLİ PAŞAYEVA SOYKIRIMI ANLATTI
Azerbaycan Milletvekili Ganira Paşayeva da törendeki konuşmasında, Azerbaycan’da Dağlık Karabağ dışında da 7 büyük bölgenin daha işgal altında olduğunu belirterek, “Bizim 1 milyon insanımız var, evine dönemiyor” dedi. Ermenistan’ın yaptığı Hocalı Soykırımında yaşanan acıları ve çok az insanın sağ kurtulabildiğini anlatan Ganira Paşayeva, “Bir şehir yeryüzünden silindi. Kabristanlıkları bile dağılmış bir Karabağ’dan Hocalı’dan konuşuyoruz. O yüzden onların adına size teşekkür ediyorum. Bugün güzel Denizlimizde Karabağ adını taşıyan bir park açıldı ve Hocalı’da soykırıma maruz kalan insanlarımız, şehitlerimiz adına bir anıt dikildi. Değerli Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Karahasanlı Mahallesi Ali Marım Bulvarı’ndaki Azerbaycan-Karabağ Parkı ile Hocalı Soykırımı Anıtı’nın açılışı yapıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
23 Nisan 2024 Salı 15 33Rüzgarlı
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 16 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 13 27Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 30Parçalı Bulutlu