REKLAMI GEÇ

BASIN ÖZGÜR DEĞİL!

BASIN ÖZGÜR DEĞİL!

Denizli Barosu Lokali’nde düzenlenen “Basın Özgürlüğü ve Medya” konulu panelde, ülkede basın üzerindeki baskılara dikkat çekildi. Konuşmacılar basın özgürlüğü için bir direniş başlatılması ve savaşılması gerektiğinin altını çizdiler.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 9 Haziran 2014 Pazartesi, 18:18

Denizli’de haftalık yayın yapan Hürbakış Gazetesi’nin organizasyonunda gerçekleştirilen “Basın Özgürlüğü ve Medya” konulu panele, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Televizyon Program Yapımcısı, Uluslar arası İlişkiler Yorumcusu Orhan Ayber ile Denizli Baro Başkanı Av. Müjdat İlhan konuşmacı olarak katıldı.
denizli-basin-ozgurlugu-medya-panel-ic-jpg

Av. Erol Mersin’in moderatörlüğünü yaptığı panelde ilk konuşmacı Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel idi. Türkiye medyası ile ilgili genel bilgiler veren Sertel, ülkede 1270 civarında günlük gazete, 4 binin üzerinde haftalık, aylık gazete veya dergi, 80’i uydu üzerinden yayın yapan 970 radyo, 370 civarında da TV kanalının olduğunu açıkladı. Türkiye’de medya özgürlüğünü iki aşamada ele alan Atilla Sertel, özellikle medya yapılanmasının basın özgürlüğüne önemli darbe vurduğunu belirtti.

Sertel, “1980 darbesinin ardından, medya yapılaşması da değişti. 80 öncesi, işi gazetecilik olan medya patronları varken, son yıllarda 40 şirketi olan, 41’inci şirket olarak bir medya grubunu satın alan patronlar türedi. Gazetenin içeriği de patronun hükümet ile veya iktidar ile ilişkisine bağlı olarak değişmeye başladı” dedi.

Basın özgürlüğünün ise sadece lafta kaldığının altını çizen Atilla Sertel, “Dış basının muhabirine ajan diyen, soru soran muhabiri parmak sallayarak tehdit eden, işten attıran bir Başbakan ile karşı karşıyayız. O nedenle günümüzde basın özgürlüğünün yalnızca adı var” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜK İÇİN HAZİRAN DİRENİŞİ
Türk basının er ya da geç özgürlüğüne kavuşacağını belirten TV Program Yapımcısı, Uluslar arası İlişkiler Yorumcusu Orhan Ayber ise medyanın bir direniş başlatması gerektiğini belirterek, çağrıda bulundu. Ayber, “Ben özgürlük için bir haziran direnişi başlatılsın diyorum. Özgür basın amacına ulaşsın. Ben inanıyorum. Er ya da geç özgürlüğüne ulaşacak. Bu mücadele mutlaka kazanılacak. Ancak özgür bir basın için veya iyi bir medya mensubu olmak için, cesur olmak, doğruları yazmak yeterli değil. Bir basın mensubu Türkiye’nin geleceği ile ilgili bilgi sahibi de olmak zorunda” dedi.

“YEREL BASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Panele ev sahipliği yapan Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan ise, yerel basın güçlendikçe demokrasinin de güçleneceğine inandığını belirterek, “Yerel basın ekonomik kaygı yaşamamalı. Ulusal basında gördüğümüz yandaşlık yerel basında da var. Ancak yerel basın ayakta kalma mücadelesi veriyor. O nedenle bizler, yerel basına sahip çıkmalıyız” çağrısında bulundu.
Panele katılan konuşmacılar 10’ar dakikalık konuşmaların ardından, davetlilerin sorularını yanıtladılar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu