REKLAMI GEÇ

Bir gün sizin de kapınızı çalabilirler!

Bir gün sizin de kapınızı çalabilirler!

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre, berber, mağaza, kafe, otel ve hatta taksilerde lisans ücreti ödemeden müzik yayını yapmak yasak. Antalya’da 10 berber esnafına para ve hapis cezaları uygulandı. Müşteri kılığında gelen denetmenler, işyerlerindeki müzik yayınlarını kaydedip ceza kesiyor. Denizli Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı İdris Ağılönü, yasanın sadece berberlerin sorunu olmadığını belirterek, tüm esnafı mağdur edeceğini, bir an önce yasanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 24 Nisan 2014 Perşembe, 10:57

Mağazalarda, berberlerde, otellerde, restoran, bar ve kafeler gibi işyerlenrinde müzik yayını yapmak 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre yasak. Aslında bu yasa 1952 yılından beri var. Ama 2014’te Müzik Yapımcıları Derneği (MÜYAP)’nin de girişimleriyle uygulanmaya başlandı. MÜYAP ve Kültür Bakanlığı denetmenleri, telif hakkı ödemeksizin müzik yayanı yapan işletmeleri denetleyip ceza kesiyor. Örneği Antalya’da yaşandı. İşletme sahiplerine 2 bin 500 liradan başlayan para ve 10 ay hapis cezaları verildi.

Ancak Denizli’de esnaf, bu konuda bilinçli değil. Nedeni de Denizli’de bu konuda bir denetim yapılmamış ve ceza uygulanmamış olması.

ic

“ESNAF MAĞDUR OLACAK”
Denizli Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı İdris Ağılönü, berber esnafı dahil birçok işletmede müzik yayını yapıldığını belirterek, bu cezaların esnafı mağdur edeceğini söyledi. Antalya’da uygulanan cezalardan haberdar olduklarını, ancak bugüne kadar Denizli’de işlem yapılmadığını belirten Ağılönü, yasanrın mevcut şartları ile ağır yaptırımları olduğunu söyledi.

MÜŞTERİ GİBİ GELİP TESPİT YAPIYORLAR!
Esnafın da mağdur olmayacağı şekilde yasanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Ağılönü, “MÜYAP ve Kültür Bakanlığı denetmenleri, işyerlerine müşteri gibi gelerek müzik yayınını sesli ve görüntülü olarak kaydedip, belgeliyorlar. Ardından yasal işlem yapılmıyor. Antalya’da 10 berber arkadaşımız bu yasa nedeniyle yargılanıyor” dedi.
Bu kanun ile bazı kişilerin haksız ve abartılı kazanç sağlayacaklarını ifade eden Ağılönü, “Bu sadece berber, kuaför esnafının sorunu değil. Müzik dinlenilen kafelerin, barların, mağazaların, herkesin sorunu. Bununla ilgili kanunda düzenleme yapılmalı. 1952 yılında çıkan kanunlarla ülkede esnaf mağdur edilmemelidir. Bu kanun bir an önce günün şartlarına uygun bir şekilde düzenlenmelidir” dedi.

FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASI
Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’na göre kafe, bar, taksi, kahvehane, muayenehane, eczane, hastane, pastane, mağaza, otel gibi herhangi bir ticari alanda müzik, video gibi yayınların yapılabilmesi için mutlaka ‘lisans’ ücreti ödenmesi gerekiyor. Ticari kuruluşların, ‘bu tür baskınlara ve cezalara’ maruz kalmamaları için 5 yere lisanslama ücreti ödemesi gerekiyor. Söz konusu ücretler kentlere, işyerinin mahiyetine ve büyüklüğüne göre belirlenerek, yıllık olarak alınıyor.

HER KURUMA AYRI ÜCRET ÖDENECEK
Hem Türkiye’deki hem de dünyadaki 150 milyon eser sahibi adına lisanslama faaliyetlerini MESAM- Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği ile MSG- Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği yürütüyor. Bağlantılı Haklar denilen ikinci bölümde ise 4 ayrı yere lisans ücreti yatırmak gerekiyor. MÜYAP ve MÜYORBİR’in dışında MÜZİKBİR- Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Birliği ile RETAM- Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği de ayrı lisans ücreti alıyor. Her biri ayrı tarife belirliyor. Böylece işyerinin büyüklüğüne göre yıllık 2 bin 500 liradan başlayan bedeller ödemek gerekiyor.
Yapılan denetim sonrası esnafa yaptığı işe ve işyerinin büyüklüğüne göre lisanslama ücreti tebliğ ediliyor. Yapılan denetim, avukat eşliğinde olduğu için ayrıca esnafa 1950 lira da avukatlık ücreti yükleniyor. Bu ücretleri ödemek istemeyenler ise mahkemenin yolunu tutuyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu