REKLAMI GEÇ

BU AVUKAT RAMAZAN DAVULUNA KARŞI!

BU AVUKAT RAMAZAN DAVULUNA KARŞI!

Denizlili genç avukat Halil İbrahim Önder, Ramazan ayında özellikle sahurlarda çalınan Ramazan davulunun kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

/ DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2010 Salı, 20:36

Denizlili genç Avukat Halil İbrahim Önder, Ramazan ayında özellikle sahurlarda çalınan Ramazan davulunun kaldırılması için imza kampanyası başlattı.
Toplanan imzalar Denizli Belediyesine teslim edilecek. Kimsenin dini inancına, orucuna karışmadıklarını, ancak sahurlarda davul çalma uygulamanın da sona erdirilmesini istediğini ifade eden Önder, “Ramazan ayında davul çalınması oruç tutmak istemeyen kişilere dayatmadır. Bende Ramazan orucumu tutuyorum. Hasta ya da uyuma güçlüğü çeken, gece 2-3 e kadar uyuyamamış, tam uykuya daldıklarında gürültü ile uyanmak zorunda kalan insanımıza zulümdür. Günümüzde eskiden olduğu gibi horoz sesi ile uyanmıyoruz. Güneş doğunca çalışmaya başlayıp, güneş batınca yatıp uyumuyoruz. Devir değişti, şartlar değişti. İlimizde üç vardiya ya da iki vardiya çalışan işçilerimiz var. Bu kardeşlerimiz uykusunu bölmemek için akşamdan yemeğini yiyip yatıyor. Çalışan bu kardeşlerimizin gece 3’te zorla uyandırılması zulümdür. Küçük çocuğu olan anneler, gece yarılarına kadar çocuğunu uyutmak için nöbet tutuyor. Tam çocuğunu uyuttuğunda davul sesi ile uyanıp, sabaha kadar nöbet tutmaya devam etmesi zulümdür” dedi.

Örnekleri var

Sarayköy İlçesinin Tekkeköy köyünde 1200 yıldır davul çalınmadan insanların oruçlarını tuttuğunu, Türkiye’nin değişik yerlerinde de davul çalınması uygulamasından vazgeçildiğini belirten Önder, “Davul olmadan da insanlar rahatlıkla kalkıp oruçlarını tutabiliyor. Artık bu zulme bir son verelim. Bırakın insanlar zamanlarını kendilerine göre ayarlasınlar. Gece kalkıp kalkmayacaklarına ya da hangi saatte kalkacaklarına kendileri karar versinler. Ne farz ne sünnet olan Ramazan ayında davul çalınması uygulamasından artık vazgeçilmesini istiyoruz. Bir zamanlar işe yaradığı düşünülse de artık bu çağ dışı kalmış uygulamanın kaldırılmasını talep ediyoruz. Herkesin evinde bir çalar saati iki üç tane cep telefonu zaten var. Bu cihazların ayarları yapılarak gece istenilen saatte kalkılabiliyor. Sahur yapmak isteyende davulcunun geçeceği zamana göre değil de, kendi isteği zamanda uyanıp, sahurunu yapabilir. Konuyu açtığım arkadaşlarım bana destek veriyor. Topladığım imzaları belediyeye telsim edeceğim. Belediye Başkanımız Nihat Zeybekci’ye de yaptığım imza kampanyası ile ilgili ayrıntılı bir mektup yazdım. Dilekçelerle birlikte mektubu da teslim edeceğim” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu