REKLAMI GEÇ

Büyük ikramiyenin talihlisini bekleyen tehlikeler

Büyük ikramiyenin talihlisini bekleyen tehlikeler

Milli Piyango’nun yılbaşı özel çekilişinde bilindiği üzere, büyük ikramiye tam 55 milyon lira. Açıklandığı günden itibaren zengin olma hayali kuranların rüyalarına giriyor bu para. Peki, bu paranın talihlisi olacak kişi ya da kişileri nasıl bir tehlike bekliyor? Bunu Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Öz’e sorduk. Öz, tehlikeyi “Bir anda çoğalan akrabalar, çevrenin parayı önemseyen insanlarla değişmesi ve kendi sınırlarını çiğnetebilenlerce çevrelenmesi” olarak özetledi.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 11 Aralık 2015 Cuma, 09:41

Milli Piyango’nun her yılbaşı dağıttığı büyük ikramiye yine milyonerler yaratıyor. Ancak bu paranın her zaman mutluluk ve güzel bir yaşam getirdiğini söylemek olası değil. Örneğin parayı hiç bitmeyecekmiş gibi harcayanların kısa sürede içine düştüğü durum, kimilerinin yaşamını sokaklarda sürdürmesi gibi.

TEHLİKELİ İNSANLARLA YAN YANA GELECEKLER
Büyük ikramiye çıkan kişilerin hayatında iki tehlike ile karşı karşıya kalacaklarının altını çizen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Öz, “İlk sıkıntı, büyük ikramiyenin talihlisini öğrenenler gelip, ‘seni koruyacağız’ demesiyle başlar. ‘Sana havadan para geldi’ diyerek, ortak olmaya kalkışırlar. Bu yaşanabilecek tehlikenin birincisidir” ifadesini kullandı.

TALİHLİNİN ÇEVRESİ DEĞİŞECEK
Diğer bir tehlikeyi de kişinin kendisi tarafından oluşturduğunu belirten Dr. Öz, “İnsanların sınırlarını ve egolarını diğer insanların tavırları belirler. Diğer insanların sınırının başladığı yerde bizim sınırımız biter. Maddi güç de bizim için sınırdır aslında. Bunun gelişmesiyle gerçekten paramızı önemseyen ve kendi sınırlarını çiğnetebilen insanlar daha çok yanımızda olmaya başlar. Kendi sınırlarını çiğnetmeyecek insanlar da yanımızdan uzaklaşır. Biz de artık diğer insanları hükmedebiliyor, yönetebiliyormuşuz gibi hissedebiliriz. Bir nevi sınırlarımızı çizememeye, belirleyememeye başlarız. Sınırımızı belirleyememek ise, inanılmaz mülk sahibi olduğumuzu, her şeye gücümüz yeteceği duygusuna neden olur ve yapay bir dünya kurarız” dedi.

PARA BİTMEYECEK DUYGUSU İÇERİSİNE GİRECEKLER
İkramiye çıkan kişinin psikolojisinde sınırlama belirleyemediği gibi, paranın da bitmeyeceği duygusunun yerleşeceğini, ancak bu durumda olan kişilerin genellikle paralarının sıfırlandığını anlatan Öz, “ Bir anda zengin olan kişiler, küçük bir dünya kurup o dünyada sonsuza kadar öyle yaşayacaklarmış hissine kapılır ve böyle yaşamaya başlar. Çevresindeki insanlar değişirken, yeni çevre bu tavrını sürdürtecek insanladan oluşur. Onu sürdürmek istemeyen insanlar çevresinden uzaklaşır. Sınırlarını bilmeyen insan hallerine gelir ki, bu da ikramiye sahibinin sonunu hazırlayan bir durum olur” dedi.

BİR ANLIK ZENGİNLİK GENÇLERE YARAMIYOR
Bir anlık zenginliğin genç insanlar tarafından tehlike olduğuna dikkat çeken Öz, “ İkramiye çıktığını çoğu kişiye söylememek lazım. 10 milyon lira çıktıysa 5 milyon demek lazım. Çıkan parayı yarıya indirmek gerekiyor. 20-30 yaşında bir insan ani zenginliği taşıyamaz. Çünkü insanın sınırını belirlemesi çok zor bir durum. Gençlikte insan daha çok şey yapacakmış gibi oluyor. O yüzden de para hemen tüketiliyor. Yaşlı bir insan kendi sınırlarını daha dar tuttuğu için pek sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu