REKLAMI GEÇ

Çamlık Mesireliği’nde çam ağaçları kuruyor

Çamlık Mesireliği’nde çam ağaçları kuruyor

Denizli’nin akciğeri olan Çamlık Mesireliği’ne hayat veren onlarca yıllık çam ağaçları kurumaya başladı. Çam ağaçlarındaki kurumanın mantar veya fazla sulamadan kaynaklanmış olabileceği ifade ediliyor.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2014 Pazar, 10:11

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen ve yapılan çevre düzenlemesiyle birlikte 2004 yılından bu yana belediyenin denetiminde olan 340 bin metrekarelik Çamlık Mesireliği’nde, çok sayıda çam ağacı kurumaya yüz tuttu.

Denizlililerin nefes alabilmek, piknik, yürüyüş ve spor yapabilmek için gittiği Çamlık Mesireliği’ne güzellik katan çam ağaçlarında kuruma görülmesi vatandaşları üzerken, şu ana kadar kurumanın önüne geçilememesi de tepkiyle karşılanıyor. Denizlihaber’i arayan vatandaşlar, konuyu iletmek için telefonla belediyeyi aradıklarını, ancak şu ana kadar bir çalışma yapılmamış olmasını görmenin kendilerini üzdüğünü söyledi.

ERSOY: NEDEN MANTAR HASTALIĞI
Konuyla ilgili vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy’un görüşünü aldık. Mesirelik alan içerisindeki ağaçların kuruması ile ilgili çalışma başlattıklarını belirten Ersoy, şunları kaydetti:
“Mesirelik alanda bulunan ağaçlar Orman Bölge Müdürlüğümüzün kontrolü altındadır. Çam ağaçlarının kurumasına neden şeyin mantar hastalığı olduğunu biliyoruz. Ancak, çam ağaçlarını kurutan mantar hastalığının neden kaynaklandığını bilemiyoruz. İzmir’den ekipler geldi. araştırıyor. Aynı hastalıktan geçtiğimiz yıl 160 ağacımız kurudu. Kökleyip yerine yeni dikim yaptık. Bu yıl da İzmir ekibimiz çalışmasını bitirdiğinde, kuruyan ağaçları söküp yerine yenisini dikeceğiz.”

PİLEVNE: NEDENİ AŞIRI SULAMA OLABİLİR

Denizli’de uzun yıllar Doğa ve Çevre Vakfı’nda (DOÇEV) yöneticilik yapan Orman Teknikeri Tarık Barbaros Pilevne ise, mesirelik alan içerisinde oluşturulan sulak alanların kızılçam eko sistemini zedelemiş olabileceğini belirtti.
Kızılçam ağaçlarının kuraklığı sevdiğini ifade eden Pilevne, “Çamlık Mesireliği içerisinde sulak alanlar oluşturuldu. Ayrıca son birkaç yıl içerisinde su isteyen yapraklı bitkiler ekildi. Kızılçam, kuraklığı seven bir ağaç türü. O nedenle sulak alanlar kızılçam ağaçlarında bal arılarının hammaddesi olan ve halk arasında basıra alarak bilinen bir rahatsızlığın oluşmasına neden olabileceği gibi, kızılcam eko sistemini de zedelemiş olabilir. Ayrıca, aşırı sulama nedeniyle bataklıkların oluşması da kızılçam ağaçlarının köklerine zarar veriyor da olabilir. Ben inanıyorum ki Orman Bölge Müdürlüğü kısa sürede sorunun kaynağını bulacak ve gerekli önlemleri alacaktır” dedi.

Yorumlar

Ayhan   -  Bağlantı 19 Mayıs 2014, 08:30

Denizlinin akcigeri olan camlik mesireliginde agaclarin kurumamasi icin acilen arac trafigine kapatilmali ve park yerleri hemen iptal edilmelidir.Ben 34 yildir Avrupada yasiyorum ormanlik alani park yeri olarak kulanan yer olarakDenizlide ve türkiyede görüyorum yazik cok yazik.saygilarimla Ayhan.

ali   -  Bağlantı 18 Mayıs 2014, 11:36

Aşırı kesmeden dolayı: Servergazide, çamlıkta ağaçları tepelerine kadar kesmişler ağaç nereden oksijen alacak hepsini sanki yavaş yavaş ölüme bırakmışlar.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Nisan 2024 Perşembe 15 27Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 27Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 19Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 10 27Çok Bulutlu