REKLAMI GEÇ

Çocuk cezaevi ve tutukevleri kaldırılsın

Çocuk cezaevi ve tutukevleri kaldırılsın

Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatör üyeleri Avukat Mefaret Aydın ile Avukat Fatma Kıyak, adalet sistemi içerisinde çocuğun özgürlüğünden yoksun bırakılmasının en son çare olması gerektiğini, çocuk cezaevlerinin var olma nedenlerinin tartışıldığı ve kaldırılmaları gerektiği yönünde oluşan sivil insiyatif çalışmalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Kasım 2015 Cuma, 09:44

denizli-baro-cocuk-haklari-mefaret-aydin

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ile ilgili açıklama yapan Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon üyesi Avukat Mefaret Aydın ve Avukat Fatma Kıyak, “Modern çocuk hakları ve çocuk adalet sistemi paradigmasına da ışık tutan sözleşme ile devletler; ayrım gözetmeme, çocuğun üstün yararı, yaşama, gelişme ve katılım haklarının güvenceye alınmasına dair temel değerler etrafında birleşmişlerdir. Ancak bu noktada söz konusu değerlerin içselleştirilmesi sorunsalı gündeme gelmektedir” dedi.

Türkiye’de çocuğa yönelik koruma ve önleme noktasında gerekli altyapının oluşturamadığı ve içselleştirilmediğinin vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Çocuk hakları bağlamında, uzun yıllardır, özellikle fiziksel ve cinsel olmak üzere çocuğa yönelik her türlü istismarın yaşandığı ve sık sık toplumda infial uyandıran şekilde gündeme gelen sorunlardan biri de çocuk cezaevleridir. Bugün, çocuk cezaevlerinin var olma nedenlerinin tartışıldığı ve kaldırılmaları gerektiği yönünde oluşan sivil insiyatiflerin çalışmaları göz ardı edilemeyeceği gibi, kapalı kurumların doğası gereği kendi şiddetini ürettiği yönündeki toplumsal gerçeklik karşısında, mevcut şartlarda cezaevleri ve tutukevlerinin öngörülen “iyileştirme” amacını gerçekleştiremediği açıktır.

Tutuklamanın bir cezalandırma ve infaz olarak kullanıldığı ceza adalet sistemi içerisinde, çocuğun özgürlüğünden yoksun bırakılmasının en son çare olarak kullanılması gerektiği yönündeki uluslararası ilkenin, çocuğa yönelik koruma ve önleme noktasında gerekli altyapıyı oluşturamamış ülkemizde içselleştirilmediği görülmektedir.”

denizli-baro-cocuk-haklari-fatma-kiyakAVUKATLARDAN ÇAĞRI
Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları olarak çocukların korunması ve destekleyici tedbirlerin sağlıklı şekilde işlemesi için üzerlerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduklarını belirten komisyon üyeleri, “Korunma ihtiyacı olan çocuklar için öngörülen koruyucu ve destekleyici tedbirlerin sağlıklı işlemesi için bir an önce idari alt yapı güçlendirilmedir. Kurumlar arasında etkin koordinasyonu sağlayacak politikalar geliştirilmesi, durum analizi yapılarak eksikliklerin giderilmesi sağlanmalıdır. Biz, çocukların çocuk olduğu bilinciyle, yukarıdaki önerilerin hayata geçmesi için başta devlet olmak üzere ilgili tüm kişi ve kurumları yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için yapılacak planlamalarda üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getirmeye hazırız” diyerek, tüm kurum ve kuruluşlara çağrıda bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu