REKLAMI GEÇ

CUMHURİYET YENİDEN DOĞUŞUN ADIDIR

CUMHURİYET YENİDEN DOĞUŞUN ADIDIR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 93. yıldönümü törenlerle kutlanırken, Denizli protokolü kutlamalara yayınladıkları mesajlarla katıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Ekim 2016 Cumartesi, 08:30

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Vali Ahmet Altıparmak, AK Parti ve CHP Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, protokol üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşu yöneticileri bayram mesajlarında birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ
“Milletimizin bağımsızlık mücadelesi ve vatan sevgisi sonucu ilan edilen Cumhuriyet, ülkemizin tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. 93 yıl önce; en zor şartlara ve bütün imkânsızlıklara rağmen hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayan milletimiz, bağımsızlığından asla taviz vermeyerek, inanç ve kararlılıkla istiklal mücadelesini zaferle neticelendirmiştir. Erkeği kadınıyla, yaşlısı genciyle büyük bir destan yazan milletimiz dünyaya örnek olmuştur. Bu Aziz Milletin tarihi hep mücadeleler ve zaferlerle doludur. 15 Temmuz 20016 tarihide milletimizin İstiklal ve İstikbal destanlarının en sonuncusudur. Milletimiz ülkemiz üzerinde oynanmak istenen oyunları, bağımsızlık ve istiklalimize vurulmak istenen zincirleri, istikrar ve ekonomimizi sekteye uğratma girişimini görmüş ve bu hainlere büyük bir ders vermiştir. Tankların, bombaların, silahların cumhurun gücü karşısında etkisiz kaldığını dosta düşmana bir kez daha göstermiştir. Ülke olarak birlik ve beraberlik içinde muasır medeniyet hedefimize doğru emin adımlarla ilerlediğimizi gururla ifade etmek isterim. Yeni Türkiye’nin gelişen demokrasisiyle, eğitim düzeyiyle, sanayisiyle, ekonomisiyle dünyanın en müreffeh ülkelerinden biri haline geleceğine olan inancım tamdır.”

VALİ AHMET ALTIPARMAK
“Yüce Türk Milletinin; siyasal, toplumsal ve kültürel alanda bir yenilenme, kalkınma, modernleşme ve aydınlanma projesi olan Cumhuriyetimizin ilanının 93. yıldönümünü milletçe birlikte kutlamanın coşku ve heyecanı içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin kuruluş süreci milli tarihimizin kaydettiği en büyük ve en şanlı mücadelelerden biridir. Kurtuluş Savaşı, milletimizin var olma savaşı, Cumhuriyet ise yeniden dirilişin adıdır. Cumhuriyet çalışmanın, kararlılığın, azmin, birlik olmanın, yeniden doğmanın tarihidir. Cumhuriyet, kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla, yaşlısıyla bütün yüreklerin, bağımsızlık yolunda kenetlenerek, toplumun tamamını kapsayan bir yönetim biçimidir.
Büyük Türk Milleti nice zorluklarla elde ettiği bu değerlere her ne koşul altında olursa olsun sahip çıkacak, dostluğunu ve kardeşliğini; din, dil, ırk ve mezhep ayrımlarına kurban etmeyecektir. Bütün zorlukları kabullenmiş, ancak başka milletlerin himayesinde, yardımlarla yaşamayı; bağımsızlığını ve özgürlüğünü kaybetmeyi asla kabullenmemiş Yüce Türk Milleti, Devletimizin ve Milletimizin birliğine, Ülkemizin bütünlüğüne ve kardeşliğimize kast eden saldırılara ve terör eylemlerine karşı, gereken cevabı vermiş ve vermeye de devam edecektir.”

AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ ŞAHİN TİN
“29 Ekim 1923’de ilan edilen Cumhuriyetin 93. Kuruluş yıldönümünü kutlamanın coşkusunu millet olarak yaşıyoruz. Türkiye belli dönemlerde zor süreçlerden geçiyor. Onurunu ve değerlerini korumak için nice mücadeleler verdi. Ancak milletimiz ülkesi, toprağı, bayrağı ve devleti gibi temel değerleri söz konusu olduğunda mücadelesini canı pahasına ortaya koyuyor, yılmıyor ve yıkılmıyor. Her zaman istikbalini ve istiklalini her şeyin üstünde tutan milletimiz, 15 Temmuz’da da olduğu gibi yine en zor şartlarda dahi olsa nasıl yeniden ayağa kalkarak dirilebileceğini tüm Dünya’ya cesurca gösterdi. Gazi Mustafa Kemal önderliğindeki Türk milleti 1919’da çok zor şartlarda başlattığı Kurtuluş savaşını 1923’te yeni devletini kurarak taçlandırmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve gazilerimizi anıyorum.

CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ MELİKE BASMACI
“1919 Samsun’undan 1923 Ankara’sına kadar adım adım büyüyen, bağımsız yaşama ve var olma azminin Cumhuriyet’in ilanıyla taçlandığı vatanımızda, Türk kahramanlığı bir mucizeye, imkansız gibi görünen kutlu bir zafere imza atarak esaret çemberini kırmıştır. Tarih boyunca, devlet olmanın onuruna, millet olmanın haysiyetine sahip olmuş büyük Türk Milleti kaderini değiştirerek, 29 Ekim 1923’le birlikte düşman egemenliğine son vermiş, Cumhuriyet’in kuruluş ruhu milletimizin tercih ve iradesine dayanmış, böylelikle milli arzu ve hedefler öne çıkmıştır. Cepheden cepheye koşan, dişinden tırnağından arttırdığı ne varsa vatanın kurtuluşu için feda eden herkes Cumhuriyetin birleştirici gücü etrafında toplanmıştır. Bu bayrak, bu devlet ve bu Cumhuriyet hepimizin şeref simgesi, varlık nişanesidir. Mensubu olmakla övündüğümüz Türk milleti gücümüz ve güvencemizdir. Bu anlamda dünya tarihine altın harflerle yazılan bu zaferi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emaneti olan vatanımızı ve Cumhuriyeti korumak, hepimizin en asli görevlerinden biri olmalıdır.”

CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ KAZIM ARSLAN
“Ulusal varlığımızın ve beraberliğimizin en anlamlı dayanağı, laik ve sosyal hukuk devletinin, askeri darbelere ve her türlü sivil vesayete karşı özgürlükçü demokrasinin temeli olan Cumhuriyetimizin 93. kuruluş yıldönümünü candan kutluyorum. Türk Halkı yayılmacılığın ve emperyalizmin baskısı altındadır. TBMM’nin tek kutsal amacı, Türk Halkını yayılmacıların ve emperyalistlerin baskısından kurtararak egemen kılmaktır. Halkın içindeki yoksulluğun nedenlerini ortadan kaldırmak, refahı, mutluluğu, barışı ve huzuru getirmek Meclisin başlıca amacıdır. Toprak reformunu yaparak, laik ve çağdaş eğitimi uygulamaya sokarak, ekonomi, maliye, adalet kurumları halkın ihtiyaçlarına göre baştan aşağıya yenilenmelidir. Cumhuriyet, 93 yaşında dev bir çınar olarak bize gölgesinde bugüne kadar sayısız olanak sundu. Ancak 93. Yıldönümünde eğitimden adalete, dış politikadan ekonomiye, sanata kadar her türlü kazanımlar açıkça tehlike altındadır. Cumhuriyet ve Atatürk sayesinde devlet, ana dayanağını ilahi bir güce, tarikatlara ya da hanedanlara değil, kayıtsız şartsız Türk Milletinden aldı. İşte, Cumhuriyet ve millet iradesini ayrılmaz birer ilke olarak tutan, Cumhuriyeti demokrasiyle, sosyal adaletle ve hukuk devletiyle buluşturan irade Mustafa Kemal’in izinden giden kadrolarda mevcuttur.”

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN
“Cumhuriyetin 93’üncü yılını heyecan, gurur ve coşkuyla kutluyoruz. Binlerce yıl boyunca hürriyetinden ve bağımsızlığından asla vazgeçmeyen Türk milleti tarihinin en çetin mücadelesini 20’nci yüzyılın ilk çeyreğinde vermiştir. Özgür vatanına kast eden, dünyanın yenilmez gözüyle baktığı düşmanlarına karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde topyekün bir mücadele veren kahraman ecdadımız; eşi benzeri olmayan bir destanla bu var oluş savaşını kazanmış, dünyadaki tüm mazlum milletlere umut olmuştur. Cumhuriyetimizin tüm değerlerine sahip çıkan yüce Türk milleti; kendi kaderini tayin etme ve bağımsızlık hakkından asla vazgeçmeyeceğini 15 Temmuz’daki hain darbe kalkışmasında gösterdiği kahraman direnişle tüm dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Şu asla unutulmamalıdır; Türk milleti asla bağımsızlığına gölge düşürmeyecek, canı pahasına vatanına, bayrağına sahip çıkmaya devam edecektir. Bizlere Cumhuriyetimizi armağan eden başta Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; silah arkadaşlarına, Milli Mücadelemizin tüm kahramanlarına, şehitlerimize ve gazilerimize saygı, minnet ve şükranlarımı sunuyor, Cumhuriyet Bayramımızı en kalbi duygularımla kutluyorum.”

CHP PARTİ MECLİSİ ÜYESİ GÜLİZAR BİÇER KARACA
Yüce Atatürk’ün önderliğinde kurulan toplumsal, siyasal, hukuksal, kültürel ve ekonomik dönüşümlerin yolunu açan aydınlatma çağı olan Türkiye’nin çağdaş uygarlıklarla bütünleşmesini, laiklik ilkesinin benimsenmesini sağlayan Cumhuriyetimizin 93. yılını kutluyoruz. Cumhuriyetin bağımsızlığından ödün vermeyen, dayatmalara boyun eğmeyen, Atatürk öncülüğünde yurdumuza ve egemenliğe sahip çıkan vatandaşlar olarak en büyük bayramımızın 93. yılında Cumhuriyet değerlerinin ve temellerinin hoyratça harcandığını, bu nedenle Cumhuriyeti korumamız ve bağımsızlığından ödün vermeden yaşatmamız gerektiğinin bilincine bir kez daha varıyoruz. Ulusumuz Cumhuriyetle birlikte anayasal bir yapıya kavuşmuş laik devlet yapısı üzerinde yükselen ulusal bir devletin, onurlu, özgürce düşünebilen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş, devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur. Ancak uzun uğraşlar ve fedakârlıklar neticesinde gelinen düzeyin yeterli olmadığı daha güzel yarınlar için her alanda, çatışma yerine saygıyı kavga yerine, adalet ışığında barışı, karanlık yerine bilinçli aydınlığı seçmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti demokratik laik bir hukuk devleti olarak ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.”

DENİZLİ BAROSU BAŞKANI MÜJDAT İLHAN
Cumhuriyetimizin 93’ncü yılını coşku ile kutluyoruz. Bu bayram, Türk halkının meşru temsilcilerinin oluşturduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yürütülen ‘Kurtuluş Savaşı’nın haklı sonucudur. Mustafa Kemal’in Erzurum’da daha genç bir subayken Denizlili hemşerimiz Mazhar Müfit’e not ettirdiği ‘cumhuriyet’ inancı zafer sonrası tüm ulusun kalbinde vücut bulmuş, ilanı zaten fiilen yaşanan bir gerçeğin hukuksal bir zorunluluk olarak hayata geçirilmesi olmuştur. Cumhuriyetin ilanı ile başlayan yönetim değişikliği aynı zamanda devrimler sürecinin de önemli bir mihenk taşıdır. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti, halkın çağdaşlaşması, kalkınması için ekonomik, sosyal ve hukuksal atılımları gerçekleştirmiştir. Üniter yapının, ulus devlet modelinin tercih edilmesi tarihten alınan acı derslerin, milletçe ödenen ağır bedellerin sonucudur. Günümüzde bu modelin terk edilmesi fikrini öne sürenler, Yeni Osmanlıcılığın özlemi içinde olanlar, bağımsızlıktan post modern bağımlılığa geçilmesinin hararetli savunucuları Türk Halkı tarafından ibretle izlenmektedir. Köleleşmenin erdemi olamaz. Bu tür modern kölelik savunucularına Cumhuriyetin ‘fazilet’ olduğunu bir kez daha hatırlatırız. Denizli Barosu olarak 29 Ekim 1923’te karanlığa karşı bir başkaldırı olarak ilan edilen cumhuriyetimizi koruyacağımızı herkesin bilmesini isteriz.”

AK PARTİ İL BAŞKANI NECİP FİLİZ
“Cumhuriyetimizin ilanının 93. yıldönümü olan bugünü büyük bir sevinç ve gururla kutluyor, milletçe bu heyecanı paylaşıyoruz. Cumhuriyet; Türkiye’nin bölünmez bütünlüğünün teminatı, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde olmaz denileni başardığımızın kanıtıdır. AK Parti olarak bu milli şuur çizgisinde, hedeflerimizden biri olan 2023 hedefi ile Cumhuriyetimizin 93. yılında olduğu gibi 100.yılına da hep birlikte yeni Türkiye’nin inşasını tamamlayarak gireceğiz. AK Parti olarak, birlik ve kardeşliğimizi bozmak üzerine hesap yapanlar, oyun kuranlar karşısında; nasıl bağımsızlık mücadelesinde omuz omuza vererek savaşmış, kazanmış ve kalkınmışsak bugünde aynı inançla omuz omuza vererek bu ülkenin kalkınması için çaba göstereceğiz. Yaşadığımız bu mutlu gün vesilesiyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimiz olmak üzere ülkemize, milletimize hizmeti geçenleri şükran ve minnet ile anıyor, milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.”

PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN GÜRLESİN
“Türkiye Cumhuriyetimiz, Türk Milleti adına büyük Atatürk’ün gerçekleştirdiği en büyük atılım ve milli tarihimizin geldiği son aşamadır. 93 yıl önce bugün ilan edilen tek bayrak, tek millet, tek vatan ile kurduğumuz, demokrasi ve halk iradesiyle taçlandırdığımız Cumhuriyetimiz, Türk milletinin sonsuz varlığı ile ilelebet devam edecektir. Bugün, her zamankinden daha çok sahip çıkmamız gereken Cumhuriyet, eşitlik, özgürlük ve çağdaşlık ilkelerini kapsamasının yanında büyük bir düşüncesinin ürünüdür. Türkiye Cumhuriyeti’nin bugünlere kolay gelmediğini, atalarımızın bizlere emanet ettiği bu topraklar uğruna yüz binlerce şehit verildiğini ve bir o kadar da gazimizin bulunduğunu unutmamakla mükellefiz. Bu düşüncelerle kurulusunun 93. yılında Cumhuriyeti kuran ve bugüne kadar uğrunda mücadele edenleri basta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm demokrasi kahramanlarımızı, milleti ve vatani için canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi geride kalan gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.”

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMET SUBAŞIOĞLU
“1. Dünya Savaşı’ndan sonra ülkemizi işgal etmek isteyen emperyalist güçlere karşı verilen mücadelenin son noktasıdır Cumhuriyetin ilanı. Mustafa Kemal işgaller üzerine Samsun’a çıkmış, Anadolu’da kongreler düzenlemiş ve direniş ateşini yakmıştır. Tüm yurt tek vücut olmuş ve nice yokluk içinde savaşlar kazanarak, bu vatan topraklarından işgal güçlerini atmıştır. Bağımsızlık ve özgürlük adına verilen mücadelenin ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük siyasi devrimidir Cumhuriyetin ilanı. Nice şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu vatan topraklarında kurulan Cumhuriyet’imizin, tüm değerleriyle sonsuza dek yaşatılması hepimizin vazgeçilmez ortak sorumluluğudur. Bizler bu sorumluluğun bilinciyle güzel yarınlar için hak ve adalet ışığı altında her alanda saygıyı, sevgiyi ve aydınlığı seçmek için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Laik, demokratik, çağdaş Türkiye’nin güvencesi olan Cumhuriyet’in oluşturduğu özgürlük ortamını her geçen gün daha fazla koruma ve onun evrensel değerlerine daha sıkı sarılma gerekliliğinin bilinciyle, tarihimizin dönüm noktası Cumhuriyetimizin 93. yaşına ulaşmasının gururunu, kıvancını tüm Türkiye ve hemşerilerim ile paylaşıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN
“Cumhuriyet Bayramı millet olarak, coşku ile kutladığımız bir gündür. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, kadın-erkek, genç-yaşlı tüm halkımızın kahramanlıkları sonrasında 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyetimiz kurulmuştur. Cumhuriyet, ülkemizde din ve vicdan hürriyetinin teminatıdır ve aynı zamanda iç barışında önemli bir şartıdır. Atatürk ‘Türk Milletinin tabiat ve şiarına en mutabık olan idare, Cumhuriyet idaresidir’ demiştir. Atatürk bu sözüyle, Türk ulusunun en önemli kazanımının ve vazgeçilmezinin Cumhuriyet olduğunun altını çizmiştir. Cumhuriyete kavuşmamız kolay olmamıştır. Atalarımız yıllarca bu uğurda savaşıp, kanlarını ve canlarını vermişlerdir.
Cumhuriyetimizin bizlere sunduğu demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri, ülkemizde her geçen gün daha fazla olgunlaşmaktadır.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ YUSUF GARİP
“Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, vatan toprakları ile birlikte milletin en değerli varlığıdır. İçinde bulunduğumuz iç ve dış kaynaklı sorunların çözüm yolu, Anadolu’nun 10 bin yıllık tarihini bilmekten, Selçuklu ve Osmanlı’yı tanımaktan, Çanakkale, Milli Mücadele ve Cumhuriyet ruhunu kavramaktan, çağdaş uygarlık, tam bağımsızlık ve tam demokrasi şuuruna ermekten geçmektedir. Çağdaş uygarlık hedefine ulaşmaya kararlı olan milletimiz; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ sözünün aydınlattığı yolda; 93 yıl önce Cumhuriyeti kurarken duyduğu heyecan, inanç ve kararlıkla ilerlemektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin vatanı ve milletiyle sonsuza kadar yaşayacağına olan inancımız tamdır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu