REKLAMI GEÇ

Taş atölyelerde mutlu son

Taş atölyelerde mutlu son

Denizli yıkılan Endüstri Meslek Lisesi’nin ayakta kalan son yapıları olan taş atölyeleri uzun süredir tartışıyordu. Verilen tüm mahkeme kararları taş atölyelerin kültür varlığı olduğu yönündeyken Kültür Bakanlığı yıkım için ısrarını sürdürdü, itiraz üstüne itiraz etti. Danıştay, aldığı son karar ile konuyu bir daha gündeme gelmeyecek şekilde kapattı, “Taş atölyeler kültür varlığıdır, yıkılamaz” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Şubat 2019 Perşembe, 14:21

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, yıkılan Endüstri Meslek Lisesi’nin ayakta kalan son yapıları olan taş atölyeler konusundaki mücadelesini mutlu son ile noktaladı. Danıştay, Kültür Bakanlığı’nın yaptığı son itirazı da değerlendirdi ve reddetti. Danıştay’ın bu kararı taş atölyelerin yıkımının önündeki kesin bir set oluşturdu.

MİMARLAR ODASI ALINAN KARARI DEĞERLENDİRDİ
Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, Mimarlar Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Zeytinci ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek süreci ve elde edilen sonucu değerlendirdi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi tarafından “Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları”nın yıkılmasını engellemek ve tescillerini sağlamak amacıyla 2014 yılında mücadeleye başladıklarını belirten Alayont, “Açtığımız dava 18.09.2015 tarihinde sonuçlanmış ve mahkeme ‘Endüstri Meslek Lisesi Atölyeleri’nin, tarih ve temsiliyet değeri, kent belleği değeri ile ender bulunma ve özgünlük değeri taşıdığı, bu itibarla korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği gösterdiği kanaatine varmıştır. Bunun üzerine Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da 19.02.2016 tarih ve 4752 sayılı kararı ile Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları’nın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik kapsamında tescilinin uygun olduğuna, yapı grubunun II. Grup Yapı olarak belirlenmesine karar vermiştir. 2015 yılında sonuçlanan bu dava, davalı kurum olan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Danıştay’a temyize gönderilmiş, Danıştay 14. Dairesi de 07.06.2018 tarihinde temyiz istemini reddederek mahkemenin kararını onamıştır. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı bu onama kararına aynı yılın Ağustos ayında tekrar itiraz ederek ‘karar düzeltmesi’ talep etmiş, fakat Danıştay karar düzeltme talebini de 05.02.2019 tarihinde reddetmiştir” dedi.

Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları’nın tescil edilmesine yönelik yapılmış olan tüm bu itirazların reddedildiğini dile getiren Alayont, “Aleyhte olan tüm yargı yolları tükenmiş olarak bu binalar ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları’ arasında yerini almıştır” diye konuştu.

MÜZE PROJESİ
Açıklamalarında müze projesine ilişkin görüşlerini de paylaşan Alayont, hazırlandığı söylenen müze projelerinin bugüne kadar kendileriyle paylaşılmadığını ifade etti.

Alayont, “Taş atölye binalarının karşısında yer alan Özel İdare İşhanı’nın geçtiğimiz aylarda yıkılmasının ardından söz konusu alan kent merkezinde nefes alabilen bir meydan haline gelmiştir. Bununla birlikte, Özel İdare İşhanı’nın yanında yer alan diğer tescilli yapılardan olan 773 yıllık Vakıflar Hamamı ve Atatürk’ün Denizli’ye geldiğinde kaldığı ev olan Atatürk Evi Etnografya Müzesi’nin varlıkları da bu yıkım ile daha da görünür olmuştur. Taş atölye binaları ile Özel İdare İşhanı’nın bulunduğu alan ve diğer tescilli yapılar da bir arada tutularak, tescilli yapılar ile yıkımdan sonra oluşan bu meydanın işlevselliği konusunda ciddi bir planlama çalışması yapılması gerekmektedir. Kent merkezinde yer alan bu eserlerimizi korumak ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için atılacak olan bu adımlarda, özellikle yerel yöneticilerimizin çabaları çok önemlidir. Her ne kadar ‘Endüstri Meslek Lisesi Taş Atölye Binaları’ Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olsa dahi, söz konusu alanın bir bütün olarak Denizli Büyükşehir Belediyesi’nce ele alınması ve bu binaların çevresi ile birlikte yaşanabilir kılınması sağlanmalıdır” dedi.

VİRANE DURUMDAN KURTARILMALI
Tüm planlamalar yapılana kadar Endüstri Meslek Lisesi taş atölye binalarının acilen şu anda bulunduğu virane durumdan kurtarılması gerektiğini dile getiren Alayont, “Binalar ve çevresindeki alanlar temizlenerek güvenliği sağlanmalı ve atölye binaları kaderine terk edilmiş konumdan kurtarılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlandığı belirtilen rölöve ve restorasyon projelerinin kamuoyuyla paylaşılması ve bu tescilli binaların bir an önce kentimize kazandırılması gerekmektedir. Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Valiliği de bu konuda daha etkin adımlar atmalıdır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Nisan 2024 Salı 14 31Az Bulutlu
17 Nisan 2024 Çarşamba 12 29Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
18 Nisan 2024 Perşembe 12 29Parçalı Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 28Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 28Gökgürültülü Sağanak Yağışlı