REKLAMI GEÇ

Enerji kaynağına 3901 metre derinlikle ulaşıldı

Enerji kaynağına 3901 metre derinlikle ulaşıldı

Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin elektrik enerjisi üretilmesi için kiraya verdiği Sarayköy İlçesi’nin Tekke Mahallesi’ndeki jeotermal sahada, 3901 metre derinlikte ilk rezerve ulaşıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Kasım 2018 Pazar, 12:26

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında elektrik enerji üretilmesi için kiraya verilen Sarayköy İlçesi’nin Tekke Mahallesi’nde yer alan 3 bin 470 hektar jeotermal sahada başlatılan çalışma, sonuç verdi. Yapılan sondaj çalışmalarında 3901 metre derinlikte ilk sıcak su rezervine ulaşıldı.

2 MİLYAR LİRA GELİR
Büyükşehir Belediyesi sondaj çalışmalarının yapıldığı 3 bin 470 hektarlık jeotermal alan için yıllık KDV hariç 3 milyon lira gelir elde edecek. Kira her yıl ÜFE oranında artırılacak. Bunun yanında şirket burada kurulacak işletmenin cirosundan Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne 25 yıl boyunca yüzde 19 pay verecek. Belediyenin bu alandan 25 yıl boyunca toplamda 2 milyar lira gibi bir gelir elde etmesi öngörülüyor.

ÜLKEYE KATKI SAĞLAYACAK
Sondaj çalışmalarının sonuca ulaşması ve sıcak su rezervine ulaşılmasını değerlendiren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli’nin görünmeyen yüzünün enerji alanındaki faaliyetleri olduğunu vurguladı. Başkan Zolan, “Büyükşehir olarak Sarayköy ilçemizdeki Tekkehamam bölgesinde bulunan jeotermal alanımızdaki sıcak su kaynağının ülke ekonomisine katkı sağlamasını arzu ettik. Ülkemizin cari açığını olumsuz etkileyen enerjiyi Denizli’de üreterek ülke ekonomimize katkı sağlayalım istiyoruz” dedi.

GELİRİN YÜZDE 19’E BELEDİYEYE
Denizli Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki Tekke Mahallesi’nde yer alan jeotermal alanı elektrik enerjisi üretilmesi için ihaleye çıkardıklarını hatırlatan Başkan Osman Zolan, “Bu alandaki elektrik üretimi belediye bütçesinden para harcanmadan yapılsın ve Büyükşehir Belediyesi’ne katkı sağlansın amacıyla bir ihale düzenledik. Yapmış olduğumuz ihaleyi yüzde 19 ciro üzerinden Zorlu Enerji aldı. Güzel bir yarışma oldu. Firmamız yıllık 3 milyon lira kira bedelinin yanında burada üretmiş olduğu elektriğin yüzde 19’unun bedelini, masraflar düşmeden direkt olarak Büyükşehir Belediyesi bütçesine aktaracak” Diye konuştu.


100 MW’A KADAR KURULUM YAPILABİLECEK
Bölgede 35 mw’lık bir sistemin kurulacağını ancak bunun daha sonra 100 mw2’a kadar çıkarılabileceğinin altını çizen Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Bugün, bu kaynağın Denizlimize aylık 7-8 milyon TL, yılda ise 80 milyon liralık bir katkı sağlamasını öngörüyoruz. Yapmış olduğumuz anlaşma 25 yıllık. Büyükşehir bütçesine her ay güçlü bir kaynak aktarılacak. Toplam 2 milyar TL’nin Büyükşehir Belediyemizin bütçesine katkı sağlamasını öngörüyoruz. Bu güçlü bir kaynak. Bu kaynak belediyemizin şehrimize yapacağı yatırımlarda büyük rahatlık sağlayacak. Geleceğe çok güzel bir miras bırakmış olacağız. 25 yıl sonunda da aynı şekilde sürdürme imkanı sözleşmemiz çerçevesinde mevcut”dedi.

GELECEĞİ PLANLIYORUZ
Jeotermal sahadan elde edilecek gelirin masraflar düşmeden yüzde 19’unun belediye bütçesine alınıyor olmasının üst seviyede bir oran olduğunu da vurgulayan Başkan Osman Zolan, “Biz geleceğimizi planlıyoruz. Hem yer altında ekonomiye hiçbir katkısı olmadan yıllarca beklemiş kaynağımız kullanılacak, hem de milli ekonomimize, Denizlimizin ve aynı zamanda Büyükşehirimizin bütçesine katkı noktasında güzel bir çalışma olacak. Çalışmaların bir an önce tamamlanmasını arzu ediyoruz. Bu beni mutlu eden, heyecanlandıran, geleceğe bıraktığımız çok güzel bir miras olacak. Denizlimize, şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu