REKLAMI GEÇ

Denizli yeraltı sularını süratle kaybediyor

Denizli yeraltı sularını süratle kaybediyor

İçme sularının yüzde 40’a yakınını yer altı rezervlerinden kullanan Denizli’de yeraltı kaynakları giderek azalırken su tüketimi de artıyor. PAÜ uzmanları gelecekte su tehlikesi yaşanmaması için ciddi adımlar atılması gerektiğini savundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Nisan 2018 Cumartesi, 09:33

Suriye’de teröristlerin ele geçirdikleri topraklardaki suyu bir ‘silah’ olarak kullanarak halka dayatmaları, yüksek su vergi ve bedelleri almanın yanı sıra su ile siyasi yönlendirme yapmaları son dönemde tatlı suyun kullanımının önemini bir kez daha gündeme getirdi. Pamukkale Ünivesitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Aydın da son gelişmeler ışığında hem su kullanımının önemini hem de Denizli’deki son durumun fotoğrafını çekti.
Türkiye’nin sanılanan aksine yeraltı suları konusunda zengin olmayan bir ülke olduğuna dikkat çeken Aydın, yer altı kaynakları kullanımının öneminin arttığına, kontrolsüz kullanımın beraberinde getirdiği sorunlara dikkat çekmeye çalıştı.

DENİZLİ’DE SU SEVİYESİ DÜŞTÜ
Geçmişte her köşesinden su çıkan Denizli’de yer altı sularının seviyesinde ciddi miktarda azalma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın, “Gelecekte bu konuda alternatif yollara başvurmamız gerekecek. Şu anda ortalama derinlik 70-150 m aralığında yer altından kuyularda su alınırken, bundan beş yıl sonra durumda bu derinlik 30-50 metre artarak ortalama 200 m derinliklere erişecektir. Yeraltı suları kontrollü kullanırken yer üstü sularını faydalı şekilde kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuşu.

YERALTI SULARI NASIL AZALDI?
PAÜ tarafından yapılan çalışmada kentteki yer altı kaynaklarının durumu da belirlendi. Denizli’de geçmişte bir kaç metreden su çıktığı, her köşe başında bir çeşmenin olduğu hatırlatılırken artık bu manzaranın geçmişte kaldığına vurgu yapıldı. Kentte yer altı sularının kontrolsüz kullanımı kaynaklı ciddi bir azalma gözlendiğini hatırlatan  Prof. Dr. Ali Aydın, “Denizli’de nereye dönüp baksanız su bolluğundan adını almış mahallelerimiz var. Peki, Denizli’de bu yer altındaki sular nasıl azaldı sorusuna cevap olarak yeraltındaki sular üst kotlardan kuyular ile yer üstüne çıkarılarak, bu suların daha alt kotlara, şehrin daha alt kısımlarına taşınarak, havzanın dışına çıkarılmasıyla sağlanmaktadır. Günümüzden 10-15 yıl önce Sevindik, Topraklık, Çaybaşı gibi düşük kodlu mahallerde elimize kazma alıp toprağı kazdığımızda yer altı suyu çıkarabilir iken, günümüzde bu yerleşim yerlerinde su bulunma derinliği 20-40 metreye yükseldi” diye konuştu.

DESKİ İLE ORTAK PROJE
Havza yönetmeliği konusunda Pamukkale Üniversitesi’nin DESKİ Genel Müdürlüğü ile ortak projeleri olduğunu aktaran ve buna yönelik yerel yönetimlerin ciddi yatırımlarının olduğuna değinen Prof. Dr. Ali Aydın, yeraltı suyunu kullanırken yağış suyunun da depolanması gerektiği vurguladı. Buna yönelik halk olarak bilinçlenmek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Aydın konuyla ilgili olarak, ‘Akbaş Barajı Denizli’nin büyük oranda su ihtiyacını karşılayacak bir doğru proje olduğunu ileri sürerek,topluma yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Günümüzde artık bahçeleri damlama yöntemi ile suluyoruz, bununla birlikte park ve bahçelerde aşırı su tüketimi gerektirendüzenlemelerden kaçınılmalıdır. İklimler çok ciddi şekilde değişiyor, bu yıl yağış oranı alarm veriyor ve bu süreci çok iyi kurgulamamız gerekir. Bizler uyarma noktasındayız. Son on beş yılda, sanayi olarak da nüfus olarak da Denizli üç kat büyüyen bir şehir olmakla birlikte, bu noktada tüketim de katlanarak artmaktadır. Birçok işletme kullanacağı suyu kendi imkânları ile bulunduğu yerde çıkartmaktadır. Ama bu da bulundukları yerdeki yeraltı suyunun tükenmesine neden oluyor. Suyun bulunması ve suyun kalitesi açısındanDenizli’miz ve ülkemiz açısından şanslıyız. Bunun değerini bilmeli ve kullanıma yönelik projeler geliştirmeliyiz. Su ihtiyacımızı karşılayan birçok barajlarımız var, bunları gözümüz gibi koruyup kirlilik kaynaklarından uzak tutmalı ve gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmak zorundayız. Üniversite su kaynaklarını koruması için üzerine düşen görevleri yapıyor ve yapmaya devam edecektir. Slogan olarak “Su En Değerli Madendir” demeliyiz’ şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu