REKLAMI GEÇ

İlçelerde vahşi depolamaya devam

İlçelerde vahşi depolamaya devam

Evsel nitelikli katı atıkların toplanması ve bertaraf edilmesiyle ilgili ilçe belediyelerinin 2007 yılında oluşturdukları Katı Atık Belediyeler Birliği, Büyükşehir Yasası ile feshedilince, çöplerin düzenli depolanmasıyla ilgili görev ve sorumluluk Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Halen Denizli’de sadece 4 ilçe belediyesi çöplerini düzenli depolama tesislerine bırakırken, 15 ilçe belediyesi yılda 155 bin 349 ton çöpünü vahşi depolama yöntemi ile doğaya bırakıyor.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 10 Ocak 2016 Pazar, 13:29

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Denizli Bölge Müdürlüğü, belediyelerin atık istatistik rakamlarını yayınladı. TÜİK’in açıkladığı rakama göre, Denizli’de 2014 yılında 360 bin 924 ton atık toplandı. Yine TÜİK verilerine göre Denizli’de kişi başına düşen günlük atık miktarı ise 1.02 kilogram.

Bu atıkların 155 bin 349 tonunun vahşi depolama yöntemi ile doğaya bırakıldığını, 205 bin 561 tonunun düzenli depolama tesislerine gönderildiğini açıklayan TÜİK, yalnızca 14 ton çöpün kompost tesislerine gönderilerek bertaraf edildiği belirtti.

KATI ATIK BELEDİYELER BİRLİĞİ OLUŞTURULDU
Konu ile ilgili Denizlihaber.com’un sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fikret Büyüksoy, Çevre Kanunu’nun geçici 4’üncü maddesi gereğince, belediyelerin evsel nitelikli katı atıklar için bertaraf tesissi kurmak zorunda olduğunu ve bununla ilgili cezai yaptırımların da uygulandığını hatırlatarak, “2007 yılında yayınlanan Kanun ve Genelge çerçevesinde, etkin bir atık yönetimi oluşturulması amaçlanmıştı. Bu kapsamda Çivril Yukarı Menderes Havzası Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Belediyeler Birliği, Tavas Yöresi Belediyeler Birliği ve Acıpayam Ovası Katı Atık Birliği kurularak, düzenli katı atık depola ve bertaraf edilmesiyle ilgili çalışma başlatılmıştı” dedi.

GÖREV VE SORUMLULUK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE GEÇTİ
Ancak, Katı Atık Belediyeler Birliği’nin çöplerini düzenli depolamak ve bertaraf etmek için başlattığı çalışmalar, Büyükşehir Yasası ile durduruldu. Birlikler fesh edilerek, görev ve sorumlulukları Büyükşehir Belediyesine geçti. Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık düzenleme sahaları için yaklaşık 35 milyon liralık yatırım yapmaya hazırlandığını belirten Büyüksoy, bu yatırımların Büyükşehir Belediyesi tarafından etap etap hayata geçirileceğini kaydetti.

ACIPAYAM OVASI KATI ATIK BİRLİĞİ
Bu arada, katı atık düzenli epolama sahalarıyla ilgili yürütülen çalışmalar da şöyle: Çameli, Acıpayam ve Serinhisar ilçe belediyelerinin katılımı ile oluşan Acıpayam Ovası Katı Atik Birliği, 2011 yılında yer seçimi yapılmış ve projesi bakanlıkça onaylanmıştı. Ancak imar planı aşamasında halkın tepkileri üzerine askıya alındığı, çalışmaların Büyükşehir Belediyesi tarafından devam ettirildiği belirtildi. Çameli transfer istasyonu için, Kale-Tavas-Beyağaç Katı Atık Düzenli Depolama Sahası yapımı sonrası ilçenin katı atıklarının bu sahaya transferi sağlanacak.

TAVAS YÖRESİ BELEDİYELER BİRLİĞİ
Beyağaç, Kale ve Tavas ilçe belediyelerin katılımıyla oluşan Tavas Yöresi Belediyeler Birliği, 2012 yılında yer seçimini yaparak, projesi Çevre Bakanlığı’nca kabul edilmişti. Statik ve mimari projede tespit edilen sıkıntıların Büyükşehir Belediyesi tarafından giderilmek üzere olduğu yakın bir tarihte ihalesinin gerçekleştirileceği belirtildi.

YUKARI MENDERES HAVZASI SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE YÖNETİMİ BELEDİYELER BİRLİĞİ
Baklan, Bekilli, Çal ve Çivril belediyelerinin katılımıyla oluşan Yukarı Menderes Havzası Katı Atık Birliği ise katı atık düzenli depolama alanı ile ilgili çalışmalarını 2009 yılında tamamlamış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı 200 bin lira destek ile tesis inşaatına başlamıştı. Birlik feshi sonrası büyükşehire geçen katı atık depolama projesinde, 2014-2015 AB süreci doğrultusunda yayımlanan genelgeler sonrası, revize edilmesi ihtiyacı doğduğu belirtildi.

SARAYKÖY-BABADAĞ-BULDAN-GÜNEY TRANSFER İSTASYONU
Mevcut Denizli Katı Atık Düzenli Depolama Sahasına getirilen katı atıkların transfer maliyetini düşürmek için transfer istasyonu yapım çalışmaları devam ediyor.

HONAZ-ÇARDAK-BOZKURT KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ
Sanayi yoğun bölgede oluşan katı atıkların bertarafı için ileri bertaraf teknikleri düşünüldüğü, şu an mevcut bir çalışma başlatılmadığı ifade edildi.

DENİZLİ KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA SAHASI
Bugün, Merkezefendi, Pamukkale, Sarayköy, Buldan ve Güney belediyelerinin katı atıklarını taşıdıkları Denizli Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın 1. etabı 2003 yılında, 2. etabı ise 2010 yılında işletmeye açıldığı, 3.lot geçirimsizlik tabakası için projesinin hazır olduğu, 2016 yılı içerisinde inşaatına başlanacağı kaydedildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Nisan 2024 Salı 14 31Az Bulutlu
17 Nisan 2024 Çarşamba 12 29Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
18 Nisan 2024 Perşembe 12 29Parçalı Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 28Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 28Gökgürültülü Sağanak Yağışlı