REKLAMI GEÇ

DERE YATAĞINDAKİ TOKİ’YE GEÇMEM!

DERE YATAĞINDAKİ TOKİ’YE GEÇMEM!

Dokuzkavaklar’daki evi su baskınlarının ardından oturulamaz hale gelen yurttaş CHP’li Gönenç’e dert yandı; “Bizi taşısınlar buradan ama dere yatağındaki TOKİ’ye değil!” Kırsalda da şiddetli yağışın izini süren Gönenç, “tütüncülerin sesine kulak verilsin” dedi

/ DENİZLİHABER / 28 Haziran 2010 Pazartesi, 19:17

CHP Denizli Örgütü, son sağanakta, evleri sel baskınına uğrayan ailelere geçmiş olsun ziyaretinde bulunarak sorunlarını dinledi. Kentte ve kırsalda yaşanan su baskınları, şiddetli yağışlar ve yarattığı mağduriyeti konusunda bir devlet adamı gibi incelemelerde bulnup durum tespiti yapmaya çalışan CHP İl Başkanı Gönenç, iki ayrı yerleşim bölgesinden iki farklı kareyi gözler önüne serdi. Gönenç ilk olarak geçtiğimiz hafta kent merkezinde beraberinde Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur, Merkez İlçe Başkanı Osman Bartal, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri Müjdat İlhan ve çeşitli yöneticilerle birlikte 15 aileye ziyarette bulundu. Dokuzkavaklar Mahallesi’nde oturan ve evleri oturulamayacak şekilde hasar gören Öztürk Ailesi’ne ziyarette ise ilginç diyaloglar yaşandı.

“Dere yatağındaki TOKİ
konutlarından ev istemiyoruz”
Gelinleri ve torunlarıyla birlikte 13 nüfusun bir arada yaşadığı evin içi 2 metre yüksekliğe kadar yağmur sularıyla dolmuştu. Canlarını zor kurtarmışlardı. Yerler balçık gibi çamur, duvarlar hala sel sularının izlerini taşıyordu. CHP’lileri burada karşıladı Fevzi ve Saliha Öztürk çifti. Önce evi gezdirdi, sonra başlattı anlatmaya: “Bu ev oturulamayacak halde. Vali Bey geldi gördü. Dertlerimiz dinledi. Sonra l5 bin lira verdiler. Bu parayla biz neyi çözeceğiz. Evimizin olduğu yerleri kamulaştırıp bize ev versinler. Ama dere yatağındaki TOKİ konutlarından değil. Çünkü biz her yağmur yağdığında krize girmek istemiyoruz. Artık huzurlu yaşamak istiyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Zafer Gönenç, kırsal alanda yaptığı incelemelerin ardından bir yazılı açıklama da yaparak, son günlerde yaşanan şiddetli yağışın tütün üreticilerini perişan ettiğini belirtti ve tütün üreticilerinin zararlarının karşılanmasını istedi.

“Verim ve kalite kaybı yüzde 80’i aştı”
CHP İl Başkanı Gönenç, yaptığı yazılı açıklamada, “Kale ilçemize bağlı köylerin çoğunda temel geçim kaynağı tütüncülüktür. Tütün alan firmalarla sadece Kale’den 2 bin 888 aile sözleşme yapmıştır. Benzer iklim koşularına sahip Tavas’a bağlı köy ve kasabalardaki üretici sayısı buna dahil değildir. Geçtiğimiz günlerde art arda gelen yoğun yağışlar bölgede ekili bulunan ve hasat zamanı gelen tütünlere çok büyük zarar vermiştir. Yoğun yağış ve rutubet, bölgedeki tütünlerde mavi küf hastalığının yayılmasına neden olmuştur. Mavi küf hastalığı ile devletin izin verdiği ilaçlarla yapılan mücadele başarılı olmamıştır. Bölgedeki tütün üretimi durmuştur. Verim ve kalite kaybı yüzde 80’i aşmıştır” dedi.

“Felakete devlet el koymalı”
Yaşananın bir tabii felaket olduğunu ve felakete maruz kalan binlerce Kaleli ve Tavaslı vatandaşın, mağdur durumda olduğunu dile getiren Gönenç, “Tütüncü, bankalardan, özellikle Ziraat Bankası’ndan kredi almıştır. Alınan krediler ve borçlanmalarla tütüne yatırım yapan üretici perişan olmuştur. Üretici neredeyse tamamen yok olan ürününden gelir sağlayamayacak, geçimini sağlayamayacak, borçlarını ödeyemeyecektir. Özellikle Kale’ye bağlı Karaköy, geçtiğimiz günlerde sele maruz kalan Narlı, Kurbağlık, Gölbaşı Köy ve kasabalarında üreticinin zararı çok büyüktür. Zarar gören ekili alanlar Karahisar’a kadar uzanmaktadır. Tütün üreticilerinin uğradığı büyük felakete devlet el koymalıdır” dedi.

“Tütün üreticilerine ayni ve
nakdi yardım yapılmalı”
Gönenç, bölgedeki tütün üreticileri ve ziraat odaları ile görüştüklerini ve onlardan aldıkları bilgilerin son derece vahim olduğunu ifade etti. Gönenç, “Bölge afet bölgesi kabul edilmeli, Tarım Bakanlığı, Valilik ve bağlı kuruluşlar derhal harekete geçmelidir. Bu bağlamda; Tütüncünün, Ziraat Bankası’na olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak en az bir yıl ertelenmelidir. Üreticiye dekar başına ödenecek destek primleri arttırılmalı ve acele ödenmelidir. Tütün üreten ailelerin günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için Sosyal Yardım Fonu ve Afet Fonu’ndan ayni ve nakdi yardım yapılmalıdır” diye konuştu.

“Konunun takipçisiyiz”
Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü olarak, konunun takipçisi olacaklarını belirten Gönenç, “Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur konu hakkında bilgilendirilmiş olup, Tarım Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunmaktadır. Tütüncülükle uğraşan Kale ve Tavas’a bağlı belde ve köylerdeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu