REKLAMI GEÇ

Engellilerin sorunları masaya yatırıldı

Engellilerin sorunları masaya yatırıldı

İşitme, görme vb. engelli 700’e yakın öğrencinin bulunduğu Denizli’de, “Zihinsel engelli çocuklarda spor” konferansı, PAÜ’de yapıldı. Konunun muhataplarının bir araya geldiği konferansta, konunun sadece bir kesimi değil, toplumun tümünü ilgilendirdiği vurgulandı.

/ DENİZLİHABER / 18 Ocak 2008 Cuma, 01:00

PAÜ Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu ile Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu tarafından gerçekleştirilen “Zihinsel Engelli Çocuklarda Spor” konulu konferans Denizli’de Pamukkale Üniversitesi’nde yapıldı. PAÜ Spor Bilimleri Teknolojisi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Celal Küçüker, sportif alanda aktiviteler yaptıklarını belirterek “ Engellilerin sportif organizasyonları konusunda üniversite ve yüksekokul olarak destek sağlamaya çalışıyoruz. Buradan çıkacak sonuçların çözüme katkı sağlayacağını umuyorum” dedi.

Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanı Gürdal Gümüş, 2008 faaliyet programlarının birinci basamağını Samsun’da gerçekleştirdiklerini, ikinci adımı Denizli’de attıklarını söyledi. Gümüş, yaklaşık 2,5 milyon engelli vatandaşımız bulunduğunu, amaçlarının engellilerin toplumla bütünleşmesi olduğunu vurgulayarak, “PAÜ bu konuda önemli çalışmalar yapmaktadır. Sağlam adımları atacak olan bir ordu var. Burada siz eğitim gören öğrencilere büyük iş düşüyor” dedi.

Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Seyhan Hasırcı, emekli olduğu PAÜ’de böylesi bir organizasyonda eski ekibiyle biraraya gelme fırsatı yakaladığı için mutlu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hasırcı, bilgi aktarımının engellilerin sorunlarını çözmede yeterli olmadığını, bu alanda akademisyenlerle birlikte sağlam bir temel atılırsa sağlıklı sonuçlar ortaya çıkacağını ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz ise engellilerin eğitiminin yalnızca üniversite ve milli eğitim camiasının değil, toplumun geniş kesimini kapsadığını dile getirdi. Zihinsel engellilerin neşeli, sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesinin bu tarz çalışmalarla mümkün olacağını belirten Oğuz sözlerini “Engellerin kalkmasını, yaşamın güleryüzlü olmasını temenni ediyorum” diye noktaladı.

PAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. İnan Özer, “Genç ve yeni bir üniversiteyiz. Altyapı konusunda eksikleri gidermeye çalışırken, akademik çalışmalardan ödün vermeden ilerliyoruz. Spora önem verdiğimizin göstergelerinden biri de bu toplantının gerçekleştiği spor merkezimiz. PAÜ olarak kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği çerçevesinde, toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çok sayıda proje geliştiriyoruz. Yalnız aklın değil, bedenin de gelişiminin birey açısından önemini biliyoruz.” dedi.

Prof. Dr. İnan Özer, “Yeni programlar açıyoruz, engelliler ile ilgilenecek öğretmenleri PAÜ’de yetiştirmeye başlıyoruz. Bu toplantıda engelliler için önemli veriler sağlanacak. Biz de katkılarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Mustafa Güney konuşmasında şunları kaydetti;

“Şu anda 3500’e yakın engellimiz var. Denizli’de Aile Hekimliği’ne geçtik. Aile hekimlerimiz sayesinde, engellilerin ve engelli sayısının tespitine başladık. Başkasının bakımına muhtaç 630 kişiye 400 YTL’yi aşkın destek sağlıyoruz. Zihinsel Özürlüler Rehabilitasyon Merkezi Pamukkale’de kuruldu. Engellilere iki asgari ücret veriyoruz. İşitme, görme vb. engellilerle ilgili 8 okulumuz, 700’e yakın öğrencimiz var. Denizli bu alanda şanslı, çünkü eğitime destek veren çok sayıda STK ve hayırsever vatandaş var”

Açılış konuşmalarının ardından; zihinsel engelli çocukların gelişim sürecinde rol oynayan etkenler, özel olimpiyatların dünü bugünü, otizmli çocuklarda hareket eğitimi, zihinsel engelli çocuklarda beden eğitimine genel bakış-Denizli örneği başlıklı sunumlar yapıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
23 Nisan 2024 Salı 15 33Rüzgarlı
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 16 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 13 27Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 30Parçalı Bulutlu