REKLAMI GEÇ

Ercan: Pamukkale’nin altı dilim dilim kırıklarla dolu

Ercan: Pamukkale’nin altı dilim dilim kırıklarla dolu

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Denizli’de dün akşam yaşanan deprem fırtınasını değerlendirirken, “Menderes ve Gediz göçüklerinin bulunduğu çanakta yer alan Denizli’de bu depremler olacak. Pamukkale çanağının altı dilim dilim kırıklarla dolu” yorumunu yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Eylül 2016 Çarşamba, 12:19

Pamukkale çanağının bulunduğu bölgede dün akşam 4.1 büyüklüğündeki sarsıntıyla başlayan ve sabaha kadar devam eden deprem fırtınası korku yaratırken, 15 depremin ardından bu alandaki çalışmalarıyla tanınan İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ile konuştuk.

“YAYIN BİR UCUNDA DENİZLİ VAR”
Denizlihaber.com’a değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ercan, Yunanistan’ın Mora, Girit, Rodos adaları ile Fethiye ve Tefenni’den Denizli’ye ulaşan büyük bir yay şeklinde “dalma batma kuşağı” bulunduğunu, diğer yandan 10 milyon yıldır Afrika kıtasının yılda 3,5 santimetre Anadolu’nun altına doğru kaydığını, bunun da yükseltiler oluşturduğunu, kopan parçaların da depreme yol açtığını söyledi.

“OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM YOK”
Denizli’nin de üzerinde bulunduğu Batı Anadolu’da dalma batma nedeniyle yükselen yerlerin göçtüğünü anlatan Prof. DR. Ercan, “Göçen yerlerden birisi de Pamukkale çanağı. Pamukkale çanağının altı dilim dilim kırıklarla dolu. Diri kırıklar üzerinde olduğu için de zaman zaman deprem fırtınası oluşuyor. Ancak olağanüstü bir durum yok. Kişisel kanaatimi söylüyorum, bu depremler olur, geçer” dedi.

“HİÇBİR YERDE DEPREM OLMASI HONAZ’DA OLUR”
Denizli’nin Menderes ve Gediz göçüklerinin bulunduğu bir noktada yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bunun için hiçbir yerde deprem olmasa, örneğin Honaz’da olur. ‘Büyük bir deprem olacak’ demek kolay. Ancak bunun infaile büyük olur. O nedenle ağızdan çıkacak sözlere dikkat edilmeli. Denizli bir sanayi kendi, yatırımcılar var, yatırım çekiyor” diye konuştu.

“YER SEÇİMİ DEPREMSELLİK AÇISINDAN UYGUN”
Geçmişte depremlerin meydana geldiğini, bugün de olduğunu ve yarın da olacağını ifade eden Prof. Dr. Ercan, “Denizli’de yeni yapılaşma alanı Karcı Dağı’nın eteklerine doğru uzanıyor. Bu iyi bir seçim. Geçmişte yıkıcı depremlerin yaşandığı Laodikya ve Hierapolis’ten uzak yapılaşma olması, olası 6,5 ve 7 dolayındaki bir depremde kaybı azaltacaktır. Ancak bunun için kentsel dönüşüm ve çağdaş kentleşmenin gerekleri ne kadar yerine getirildi sona bakmak lazım. Zaman zaman Denizli’ye geliyorum. İnşaat ve jeoloji mühendislerini işbirliği içinde çalıştıklarını görüyorum. Ancak unutmamak gerekir, yapıların kusurunu deprem ortaya çıkarır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
17 Nisan 2024 Çarşamba 13 29Çok Bulutlu
18 Nisan 2024 Perşembe 12 29Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 11 22Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu