REKLAMI GEÇ

Gürültü kirliliğine son

Gürültü kirliliğine son

Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı, Vali Yavuz Erkmen’in başkanlığında Valilik toplantı salonunda yapıldı. Toplantının konusu gürültü kirliliği olurken, kirliliği önlemek için bir dizi karar alındı.

/ DENİZLİHABER / 10 Temmuz 2009 Cuma, 19:44

Toplantıya Vali Yavuz Erkmen, Vali Yardımcıları Mehmet Çapraz, Kemal Özgün, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir, Daire Müdürleri ile Siyasi Parti Temsilcileri katıldı. Gündemin ilk maddesinde, çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliği hükümleri gereğince gürültü kirliliğine neden olan faaliyetler görüşüldü.
Vali Yavuz Erkmen, çeşitli toplantılarda ve gözlemlerde gürültü kirliliğinin Denizli’de yaşandığının tespit edildiğini, sokakta düğün yapıldığında sesin yüksek miktarda açıldığını ve komşuların rahatsız olduğunu söyledi. Akşam ve gece saatlerinde Valilik, emniyet ve jandarmaya şikâyet telefonlarının geldiğini ifade eden Vali Erkmen, mevlüt ya da başka törenlerde de ses cihazının açıldığını, asker uğurlamasında araçlardan aşırı şekilde çalınan kornaların ve bazı taşkınlıkların gürültüye neden olduğunu söyleyerek, “Kamuoyunda bu konuda bir hassasiyet var. Bu konunun değerlendirilip düzeltilip, disiplin edilmesi konusunda bir beklenti var. Bu konu yazılı ve görsel basında da gündeme getiriliyor. Kimsenin kimseyi rahatsız etmemesi gerekiyor. Bunu yapalım derken uymayana ceza anlamında söylemiyorum. Kamuoyunu bu konulara bilinçlendirici, duyarlı hale getirmemiz gerekiyor. Halkın kendini otokontrol anlamında kontrol etmesi için böyle bir görüşme faydalı olacaktır” dedi.
2007 yılında Kurulca alınan karar ile saat 23.00’den sonra düğün ve benzeri törenlere izin verilmeyeceğinin belirtildiğini dile getiren Vali Yavuz Erkmen, “Hepimiz gözlemliyoruz ki saat 23.00’ü geçse bile yayın devam ediyor. Ya da 50-100 metreden duyulması gereken ses, 1-2 km ileriden çok rahat duyulabiliyor. Ancak müdahale ile gerekli düzenleme yapılıp; bu konuyu disiplin altına almamız gerekiyor. Onun için bir taraftan bilinçlendirme, bir taraftan da kontrol altına alma anlamında bazı konuları görüşerek ortak bir karar alıp, alınan kararı uygulamak istiyoruz” diye konuştu.
Toplantıya katılan Daire Müdürleri ve Siyasi Parti Temsilcileri görüşlerini sunarak yapılabilecek uygulamalar hakkında bilgiler verdiler. Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, saat 23.00’a kadar dışarıya ses veren cihazların belli seviye ile sınırlandırılmasını, 23.00’dan sonra da, tören yapan kişilerin kendi içlerinde saat 24.00’a kadar törenlerini dışarıyı rahatsız etmeyecek şekilde yapabileceğini, bu kararın broşür ile düğün yapmak isteyen vatandaşların karakollara izin almaya gittiğinde verilmesinin uygun olabileceği önerisinde bulundu.
Yapılan toplantıda;
1-Müftülüğün her Cuma günü Cuma namazlarında vatandaşların gürültü konusunda bilinçlendirmesi,
2- Daha önce alınan karar gereği 23.00’a kadar eğlencelerin vb törenlerin yapılabileceği, tören sahibinin ilgili karakola bildirim için gittiğinde görevlilerin yaptığı tebliğ-tebellüğ belgesinin 100 metre ileride sesin duyulmayacak şekilde müzik sesinin uygun desibele ayarlanmasının ve bu desibelin üzerine çıkılmayacağı konusunda etkinliği düzenleyen kişi ve ses cihaz sorumlusunun uyarılması,
3- Desibel kontrolü yapan Çevre Müdürlüğü ekiplerinin 100 metre mesafeden kontrolünün yapması,
4- 23.00’dan 24.00’a kadar törenin sessiz olarak devam ettirilip, 24.00’dan sonra da törenin sona erdirilmesi,
5- Ses sistemi ile ilgili kişi ve kuruluşların düğün sahibinin imzalayacağı tebliğ-tebellüğ tutanağına isminin yazılarak belirlenmesi, yasağa uymaması halinde o kişinin başka bir etkinlikte ses sisteminin kurulmasına izin verilmeyeceği,
6- Uygulama hakkında gerek Çevre Kanunu gerekse Kabahatler Yasası uyarınca gerekli cezai işlem uygulanacak.
Konuyla ilgili amaçlarının kimseye yasak getirmek olmadığını söyleyen Vali Erkmen, vatandaşların eğlenirken başkalarını rahatsız etmeden etkinliklerini yerine getirmelerini sağlayarak, eğitim yoluyla insanları bilinçlendirme ve gürültü yapmama hususunda ikna edilmesi gerektiğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu