REKLAMI GEÇ

‘İmar Barışı’ hangi barışı sağladı?

‘İmar Barışı’ hangi barışı sağladı?

2018 yılı ortalarında çıkan torba yasa içinde “İmar Barışı” olarak bilinen yasal düzenleme başvuru süresi 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Aynı günlerde yayınlanan başka bir karar ise, Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Değişikliğe göre yapı denetim şirketi ile işverenin serbest piyasa ilişkisi içinde değil, bakanlık denetiminde iş yapmaları karara bağlandı. Yazarımız Yaşar Tok, konuyu uzmanlarıyla görüştü, merak edilenlere ilişkin yanıtların neler olduğunu araştırdı. Tok’un hazırladığı yazı dizisi yarından itibaren Denizlihaber.com’da yayınlanacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Ocak 2019 Pazartesi, 13:30

11 Mayıs 2018 tarihinde, 7143 sayılı torba yasanın geçici 16 maddesi ile yasalaşan imar barışı uygulaması, ilk başvuru için 1 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru süresi belirlenerek resmi gazetede yayınlanmıştı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sürenin yetmediği gerekçesiyle ekim ayının son günlerinde yayınladığı kararla başvuru süresini 31 Aralık tarihine kadar uzatmıştı.

2018’in son günü yapılan düzenlemeyle yeni bir uzatma yapıldığı açıklandı. Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre imar barışı uygulaması 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Çevre ve Şehircilik bakanı yaptığı açıklamada, “”Vatandaşlarımızın yoğun talebi üzerine, yeni yılda yeni mağduriyetler yaşanmaması, konutlardaki imar ve iskan sorununun çözülmesi için İmar Barışı’na başvuruları 15 Haziran 2019’a kadar uzatıyoruz. Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödemeleri için de son tarih 30 Haziran 2019 olarak belirlendi” dedi.

İmar barışına yapılan son başvuru rakamlarına ilişkin de bilgi veren Kurum, “İmar Barışına bugüne kadar 9 milyon 698 bin 238 vatandaşımız başvuru yaptı. Vatandaşlarımızca yapı kayıt belgesi bedeli olarak da 16 milyar 500 milyon lira ödeme yapıldı” açıklaması yaptı.

Aynı günlerde yayımlanan ve yapı denetim firmaları ile yapı sahiplerini yakından ilgilendiren bir diğer düzenleme ise “Yapı sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi imzalayacaklar için önemli değişiklikler” oldu. 29 Aralık tarihli bakanlık kararı ile yayımlanan yeni yönetmelik değişikliğinin dikkat çeken tarafı, denetim mekanizmasında öngördüğü tanımlamalar ve yapı denetim şirketleriyle yapı sahiplerinin doğrudan mali ilişkisini engellemesiydi.

Yeni düzenlemeye göre yapı sahipleri Yapı Denetim şirketleriyle doğrudan görüşüp pazarlık usulü iş yapamayacaklar, başvurularını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaparak, bakanlık tarafından belirlenen şirketle çalışmak zorunda kalacaklar.

Yazarımız Yaşar Tok imar barışını ilgili meslek odası şube başkanlarıyla görüştü, yapı denetim şirketlerinin yönetmelik değişikliğini konuştu. Hazırladığı yazı dizisini yarından itibaren üç gün boyunca Denizlihaber.com sayfalarında okuyabilirsiniz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu