REKLAMI GEÇ

İşte o poşet davası

İşte o poşet davası

Denizli Belediyesi’nde poşet alımında usulsüzlük yapıldığı iddialarının ardından Temizlik İşleri Müdürü R. Ş., özel bir firma sahibi ve bir laboratuar görevlisi tutuklanmıştı. 10 Şubat’ta ikinci duruşması görülecek olan davadan ilginç detayları ilk kez www.denizlihaber.com yazıyor…

/ DENİZLİHABER / 9 Şubat 2010 Salı, 17:53

Denizli Belediyesi’nde poşet yolsuzluğu yapıldığı iddiaları Temizlik İşleri Müdürü
R. Ş.’nin, firma yetkilisi M. O. ve TSE görevlisi A. K’nın tutuklanması ile sonuçlanmıştı. Yargılaması halen devam eden, suçun işlendiği ya da işlenmediğine yönelik sabit bir kararın bulunmadığı olay Denizli gündemine oturmuştu. 11 Sanıklı davanın detaylarını Denizli’de ilk kez www.denizlihaber.com gündeme getiriyor. İşte o detaylar…

Denizli Belediyesi’nin poşet satın aldığı firmanın ihale şartlarına uymadığı, memurlara rüşvet verdiği ve sahte belge temin ettiği yönündeki iddialar ilk kez bir firma çalışanı tarafından polise bildirilmişti. Hemen geniş çaplı bir araştırmaya başlayan Cumhuriyet Savcılığı kısa süre içinde suç unsurlarına rastlamış ve teknik takibe başlamıştı. Firma sahibi ve çalışanlarından, belediye personeli ve İzmir’deki bir laboratuar çalışanına kadar uzayan dava Denizli’de ‘poşet davası’ olarak gündeme gelmiş ve Denizli Belediyesi’nde de küçük çaplı bir krize neden olmuştu.

SONRADAN ŞİKAYET ETTİLER
Poşet yolsuzluğunun duyulmasının ardından Denizli Belediyesi’nden bir açıklama yapılarak olayın açıklığa kavuşturulması için polise şikâyette bulunulduğu kaydedilmiş ve davanın bu şekilde gündeme geldiği belirtilmişti. Ne var ki mahkeme tutanakları durumun böyle olmadığını gösteriyor. Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği iddianamede ilk şikâyeti A. A.’nın yaptığı ve davanın da bu şikâyet üzerine başladığı görülüyor. Firma çalışanı olan A’nın sanıklardan firma sahibi M. O. ile yaşadığı anlaşmazlıktan sonra polise gittiği ortaya çıktı. Denizli Belediyesi’nden yapılan açıklama ise şikâyetten çok sonra. Davayı takip eden ilgililer muhtemelen polise şikâyetin ulaşmasından sonra Denizli Belediyesi’nin de durumu fark ettiğini ve tüm belediye personelinin zan altında kalmaması için bu yola başvurduğunu savunuyor.

KİM NEYLE SUÇLANIYOR?
Söz konusu firmanın sahibi ve sorumlusu M.O.: Rüşvet almak ve vermek, edimin ifasına fesat karıştırmak ile suçlanıyor. Halen tutuklu.
Dönemin Temizlik İşleri Müdürü R. Ş.: Rüşvet almak ve vermek, edimin ifasına fesat karıştırmak ile suçlanıyor. Halen tutuklu.
Dönemin TSE İzmir Bölge Müdürlüğü’nde kontrol Teknisyeni A. K.: Rüşvet almak ve vermek, edimin ifasına fesat karıştırmak ile suçlanıyor. Halen tutuklu.
Firma Çalışanı Sahibi Ö. O.: Rüşvet almak ve vermek, edimin ifasına fesat karıştırmak ile suçlanıyor.
Belediye Personeli S. K.: Rüşvet Almak ve vermek ile suçlanıyor.
Firma Çalışanı A. A.: Rüşvet almak ve vermeye yardım etme, rüşvet suçuna iştirak etmede etkin pişmanlık, edimin ifasına fesat karıştırmaya yardım etmek ile suçlanıyor.
Firma Çalışanı H. U.: Edimin İfasına fesat karıştırmaya yardım etmek ile suçlanıyor.
Belediye Personeli A. G.: Edimin İfasına fesat karıştırmaya yardım etmek ile suçlanıyor.
Belediye Personeli Y. B.: Edimin İfasına fesat karıştırmaya yardım etmek ile suçlanıyor.
Belediye Personeli İ. Y.: Edimin İfasına fesat karıştırmaya yardım etmek ile suçlanıyor.
Belediye Personeli S. T.: Edimin İfasına fesat karıştırmaya yardım etmek ile suçlanıyor.

İDDİANAME NE DİYOR?
Cumhuriyet Savcılığı’nın Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunduğu iddianamede söz konusu firmanın çöp poşeti ihalelerine girerken teknik yeterliğe sahip olmadığı yer alıyor. İddianamede TSE İzmir Bölge Müdürlüğü’nde görevli K. isimli bir kişiye rüşvet verilerek TSE uygunluk belgesi alındığı öne sürülüyor. Bu koşullarda Temizlik İşleri Müdürü R. Ş’nin de firma yetkilisi M. O. ile birlikte hareket ettiği iddia ediliyor.
M. O’nun R. Ş’ye rüşvet verdiği de iddialar arasında yer alıyor. İddianamede ihaleyi adı geçen firmanın kazanmasının ardından da usulsüzlükler yapıldığı taahhüt edilen mal yerine daha niteliksiz mal verildiği, hatta bu malın da taahhüt edilen miktardan daha az olduğu, bu aşamada tartıma da hile karıştırıldığı iddia edildi.

Kim başvuruda bulundu?
Denizli Belediyesi’nin Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunması da iddianame içinde geçiyor. İşte bu aşamada Denizli Belediyesi’nin ilk şikâyeti yapan olmadığı mahkeme tutanaklarında da açıkça görülüyor. Çünkü şikâyeti yapan A. A’nın müracaatını 17 Mart 2009’da yaptığı yer aldıktan sonra iddianamedeki şu ifadeler dikkat çekiyor: “Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından olayın araştırılmayı başlanması konusunda gerekli talimatlar verildikten sonra Denizli Belediye Başkanlığı tarafından da aynı konularda duyumlar alındığının belirtilerek bu konunun araştırılması konusunda talepte bulunduğu…”

2006’dan beri buradan alıyorlar
Denizli Belediyesi’nin evsel atıklar için satın aldığı ve vatandaşlara ücretsiz dağıttığı mavi ve siyah renkteki poşetleri 2006 yılından beri bu firmadan aldığı tespit edildi.
M. O’nun eşine ait olan fakat işlerini fiilen M. O’nun yürüttüğü firmanın 2008 Ocak ayındaki 10 milyon adetlik siyah poşet ve 2008 Ekim’indeki 1 milyon adet mavi torba ve ardından yapılan 3 milyon adetlik siyah poşet ihalelerini de kazandığı ve bu ihalelerin de inceleme altına alındığı belirtiliyor.

Nelerle suçlanıyor…
Söz konusu firma öncelikle A. K.’ya rüşvet vererek sahte bir yeterlik belgesi almakla suçlanıyor. R. Ş.’e rüşvet vererek çöp poşeti alım ihalesine girmekle suçlanıyor. Yine firma yetkilileri rüşvet vermek suretiyle niteliksiz mallarının şartnameye uygun olmadığı halde kontrol edilmeden teslim alınmasını sağlamakla suçlanıyor. Kabul komisyonu üyelerinin görevlerini yapmadıkları iddianamede yer alıyor. Teslim edilen malların tartıldığı sırada kantara başka ağırlıklar da eklenerek malın olduğundan fazla gösterildiği de iddialar arasında yer alıyor.

Numuneler bile niteliksiz çıktı
İddianamede; aramalar sırasında ihale dosyalarına numune olarak konulan poşetlere rastlandığı bu poşetlerin Bursa Tübitak Test ve Analiz Laboratuar Müdürlüğü’nde yapılan incelemelerinde, ihale şartlarında belirtilen nitelikleri taşımadığının ortaya çıktığı kaydedildi.

İŞTE TELEFON KAYITLARI

Şikâyetten sonra polisin dinlemesine takılan Firma Yetkilisi M. O. ile Firma sahibi eşi
Ö O. arasındaki görüşme:

M.O: Burda kilo falan dengeldeydik ya, belediyeye mal verirken onları söylemiş. Belediyede Rafet Beye rüşvet veriyordu, ihaleye fesat karıştırıyordu
Ö.O: Anammm… eee…
MO: Yani olmadık yerleri karıştırmış baya…
Ö.O: Rüşvet şeyden bişeylik olur mu
M.O: Yok yok benim kasa defterimde kayıt var sadece, ben sadece o kayıtı silicem, hani benim kasa defterim vardı ya her yere ne harcadığımı yazıyom, kendi tuttuğu kasa defterlerinde de mevcuttur diye ifade vermiş…
Ö.O: Onun fotokopisi varsa, bir de çektiyse…

Firma sahibi ve yetkilisi M. O.’nun TSE Bölge çalışanı A. K. ile yaptığı telefon görüşmesi…

M.O: kardeşim bak, geçen gün evraklarımızı almaya gittiğimiz zaman, buradan evraklarımızı aldılar biliyosun.
A.K: Hım…
M.O: Geçen gün evraklarımızı almaya gittiğimizde bu Kadir Kaya kimdir TSE Kadir dediler. Defterinde böyle bir şeyler var, banka hesaplarında da var dediler. Dedim tanıyorum. TSE’de Denizlili bir arkadaşım. Tanımıyorum diyemezsin defterimde yazılı, banka kayıtlarımda var. Tamam dediler benim evrkalarımı verdiler.
A.K: hım..
M.O: yarın beni savcılığa çağırırlar, bu 1 ay sonra olur 10 gün sonra olur, 3 gün sonra olur, hiç çağırmazlar, yarın beni savcılığa çağırdıklarında bunu bana savcı sorar.
A.K: Ne zaman verdin sen bu ifadeyi.
M.O: Ben Perşembe günü Perşembe günü tanıyormusun, tanıyorum bu kadar. İfade felan vermedim. Sadece evraklarımı alıyoken böyle şifai olarak sordular, tanımıyorum diyemem defterimde yazılı çünkü…
A.K: abi sen şimdi aslında şey değilben şimdi burada senin burada bak iyilik için şey yaptım bak,
M.O: Bak şimdi birbirimize maval okuyacak zamanımız yok. Sen bana iyilik yaptın, kötülük yaptın mesele bu değil. Sen benden rüşvet de almadın bunu da biliyon. Anladın mı ama şimdi bak, defterimde benim var ya TSE Kadir yazıyor ya, adamlar bunu yanlış anlıyor bu parayı niçin verdin diyecekler bana
A.K: Sen şimdi savunma verdin mi niçin verdin.
M.O: Hayır vermedim diyorum anlamıyor musun? Vermedim böyle bir şey ama sorduklarında yarın sana da sorarlarla söylediğimiz şey birbirini tutsun.
A.K: Sen şimdi durum ne oldu ben şimdi dışarı çıkayım ben seni bir arayım…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu