REKLAMI GEÇ

Kadınlar en önemli hakkın yıldönümünü kutluyor

Kadınlar en önemli hakkın yıldönümünü kutluyor

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yıldönümü kutlanıyor. Denizli protokolü yayınladıkları mesajlarla bu günün önemine işaret etti, kadının siyasette daha fazla yer bulması gerektiğine işaret etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Aralık 2016 Pazartesi, 12:44

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıldönümünde mesaj yayınlayan Denizli protokolü, bu hakkın önemine dikkat çekti.

İşte o açıklamalar:

AK PARTİ DENİZLİ MİLLETVEKİLİ SEMA RAMAZANOĞLU
“Türk kadınına 1934 yılında verilen seçme ve seçilme hakkı bir boyutuyla uzun yıllar eksik kaldığı. Başörtülü kadınlar bu haktan 80 yıl boyunca yararlanamadı, belediye meclisleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer alamadı. Demokrasinin ve insan haklarının özüyle çelişen bu durum AK Parti’nin kararlı ve güçlü mücadelesi ile son bulmuştur. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana kadınların toplumda daha etkin yer alabilmeleri için ‘Devrim’ niteliğinde düzenlemeler gerçekleştirildi. Kadınlarımıza yönelik haksız uygulamaların sona ermesi, eğitimden mahrum bırakılan kızlarımızın eğitime kazandırılması için çalıştık. AK Parti iktidarında Anayasa’da kadınlara yönelik “pozitif ayrımcılık” ilkesinin yer almasına öncülük ettik.”

CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ MELİKE BASMACI
“Türk kadınının siyasi hayatta daha aktif bir rol üstlenmesi gerekiyor. Türk kadını 1946’da Fransız ve İtalyan, 1971’de İsviçreli hemcinslerinden çok önce, 1930’da belediye seçimlerinde seçme, 1933’te çıkarılan Köy Kanunu ile muhtar seçme ve köy heyetine seçilme, 5 Aralık 1934’te de anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazandı. Geçen 82 yılın ardından, kadınların siyasi alanda hala istenilen düzeyde temsil edilemediği görülmektedir. Bugün mecliste kadın milletvekili oranı sadece yüzde 14.9’dur. 43 ilin hiç kadın milletvekili yoktur. Ayrıca kadınların sayısının sadece mecliste değil, yerel yönetim kademelerinde ve kamu yönetiminde de düşüklüğü önemli bir sorun olarak devam etmektedir. Ülkemiz kadınları, birçok Avrupa ülkesinden önce elde ettiği seçme ve seçilme hakkının uygulanmasında, Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde kalmıştır.”

AK PARTİ İL BAŞKANI NECİP FİLİZ
“Bir toplumun çağdaşlık düzeyinin, o toplumun kadınlara verdiği değerle ölçüldüğü bir dünya da, kadınların haklarından, eşitliklerinden verilecek taviz söz konusu dahi olmamalıdır. Sağlam, sağlıklı ve iyi aile, güçlü bir halkın ve devletin temel koşuludur. AK Parti iktidarı ile Anayasal, yasal ve idari düzenlemelerle kadınların yaşam standartlarını yükseltmek, şiddet görmelerini önlemek, iş hayatındaki sıkıntılarını gidermek, istihdamlarını arttırmak, siyasette toplumumuzu daha fazla temsil etmeleri için önemli düzenlemeler yapılmıştır ve çalışmalar devam etmektedir. Çünkü bu ülkenin kuruluşundan bugüne hiçbir koşulda geri durmayan, erkeğine omuz veren kadınımızın hak ettiği yerini bulması gerekmektedir. İstiklal savaşı boyunca cephede dövüşen, cephe gerisinde sırtında cephane taşıyan Türk kadını, Nene Hatunlar, Adile Çavuşlar, Kara Fatmalar olup kahraman kadınlarımız; 15 Temmuz gecesinde de aynı cesaret ve feraset ile hain darbe girişimine geçit vermemiştir. Yaşadığı sıkıntılara ve sorunlara çözüm bulabilmek için kadınların siyasetteki ağırlıklarının yeterli düzeye ulaşması gerekmektedir. Kadına seçme ve seçilme hakkının verildiği 1935’lerde yüzde 4,5 olan kadın parlamenter oranı, ilk defa AK Parti döneminde yüzde 14,73’e yükselmiştir. Kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını kullanarak siyasi hayatın içinde ne kadar çok yer alırlarsa, siyasi hayatımız da nezaket, zarafet ve derinlik kazanacaktır. Yaratılışları itibariyle narin ve hassas olan kadınlara şiddeti kınıyoruz. Kadına şiddet uygulayan kişi ne erkekliğe, ne de güce kavuşacaktır. Bunun adı olsa olsa emanete hıyanet olacaktır.”

MERKEZEFENDİ BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMET SUBAŞIOĞLU
“Toplumu ileriye taşıyacak ve geliştirecek olanlar hiç şüphesiz kadınlardır. Kadınların işgücüne katılmasının en önemli nedeni eğitimli kadın sayısındaki artıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk kadınına çalışma hayatında, aile içinde ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmalarının yolunu açmıştır. Bugün pek çok alanda kadınlar, ülkemizin rekabet gücünü artırmakta ve bizleri gururla temsil etmektedirler.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ MHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ YUSUF GARİP
“Türk tarihinin binlerce yıllık birikimi incelendiğinde, Türk kadınının hiçbir zaman geri planda olmadığı anlaşılmaktadır. Asya’dan Avrupa’ya kadar, Türk milletinin kutlu yürüyüşünde Türk kadınları, her zaman milletinin varlığı, bekası ve güvenliği için kendisini feda etmiştir. Türk savaşlar tarihine bakıldığı zaman, Türk kadınının nasıl bir asalet sahibi olduğu görülecektir. Türk milletini ve devletini yok etmek isteyen güçlere karşı verilen Kurtuluş Savaşı, elbette Türk kadınının desteği ile destanlaşmıştır. Top mermilerinin üstünü yavrusunun battaniyesiyle örten fedakâr annelerimiz, cephelere kağnıları ile erzak taşıyan annelerimiz hepimizde hayranlık uyandırmaktadır. Nihayet Kurtuluş Savaşı’nı kazanan kahraman kadrolar, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesini sağlamışlardır. Bu kapsamda, kadınların da oy kullandığı ve 5. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin belirlendiği 8 Şubat 1935’de 17 kadın milletvekili Meclis’e girmiş, izleyen dönemde yapılan ara seçimle bu sayı 18’e ulaşmıştır. Bu vesileyle bu günün bütün Türk Kadınlarına hayırlı olmasını diliyorum.”

CHP İL KADIN KOLU BAŞKANI SÜNDÜS BAŞSORGU
Bugün, 5 Aralık 2016. Türk kadınının “Seçme ve Seçilme Hakkı”nı alışının 82. yıldönümü. Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, onun eşsiz öngörüsü sonucu, 5 Aralık 1934’te, pek çok Avrupa ülkesinden çok önce kadınlara verilen bu hak, kadınlar açısından bir devrimdir. Aradan geçen 82 yılda, biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada, maalesef olması gereken yerde değiliz. 2015 Genel Seçimi sonucunda, biz kadınlar, TBMM’de sadece 76 kadın vekille %13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz, ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek, kadına yönelik şiddet, kadın istihdamı, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve çözüm üretilmesi demektir. Kadınların eğitimden yeteri kadar faydalanamaması, çalışma hayatında yer alamaması, çalışanların ise erkeklerle eşit koşullarda olmaması en büyük engellerdendir. Türkiye, dünyada kadınların eğitim düzeyi açısından 104, ekonomi ve fırsat eşitliği açısından 127, iş gücüne katılma oranı açısından 123. sıradadır. Türk kadını dünya sıralamasında her alanda bu kadar geride olmayı hak etmemektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Belediye Başkanı

Osman ZOLAN

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı

_

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
28 Mart 2024 Perşembe 9 26Sağanak Yağışlı
29 Mart 2024 Cuma 12 25Çok Bulutlu
30 Mart 2024 Cumartesi 12 28Az Bulutlu
31 Mart 2024 Pazar 14 29Az Bulutlu
1 Nisan 2024 Pazartesi 16 30Az Bulutlu

Genel Sekreter

Mustafa ÜNAL

Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter

_

Denizli Harita

denizli-side

http://adres.denizli.bel.tr/

Büyükşehir Rehber

Adres Denizli Büyükşehir Belediyesi, Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 PK:20100
Tel: +90 (258) 280 20 20
Tel: +90 (258) 265 21 37
Sms: +90 (258) 265 21 37
Fax: +90 (258) 280 29 99
Mail: denizli@denizli.bel.tr

http://denizli.bel.tr/

/denizlibuyuksehirbld

_

Büyükşehir İlçe İrtibat

ACIPAYAM - 0541-612 33 38

SERİNHİSAR - 0541-672 70 64

KALE VE BEYAĞAÇ - 0541-612 33 44

TAVAS - 0549-541 23 30

SARAYKÖY VE BABADAĞ - 0533-667 39 41

BULDAN - 0541-672 70 16

ÇİVRİL VE BAKLAN - 0533-733 25 73 0549-744 58 82

ÇAL VE BEKİLLİ - 0549- 747 33 58

BOZKURT VE ÇARDAK - 0549-541 23 26

_