REKLAMI GEÇ

Kız Meslek Lisesi’nin yıkımı Belediye Meclisi gündeminde

Kız Meslek Lisesi’nin yıkımı Belediye Meclisi gündeminde

Denizli Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri, Vali Vekfi Ertür Kız Meslek Lisesi’nin bir gece yarısı operasyonu ile yıkılmasını, Denizli Belediye Meclisi gündemine taşıdı. Bu konuda yazılı bir soru önergesi veren CHP’li üyeler, önergenin başkanlık makamınca yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.

/ DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2010 Cuma, 17:23

Denizli Belediye Meclisi’nin CHP’li üyeleri; Müjdat İlhan, İsmail Akbay, H. Teoman Sancar, Zülal Avcı, Yaşar İnan, Kemal Dağ, Mümtaz Gür, Bekir Bezginer, Arif Balkanay ve Erol Satır, Denizli Belediye Meclisi Başkanlığı’na verdikleri yazılı soru önergesiyle, Vali Vekfi Ertür Kız Meslek Lisesi’nin yıkımını, meclis gündemine taşıdı.

CHP’li üyelerin verdiği önergede, “Bilindiği üzere; kültür ve turizm odaklı stratejik hedefe uygun olarak, ulusal bir proje yarışması ile düzenlenmesine karar verilen ve “Denizli’nin kalbi” olarak değerlendirilen kent merkezinde son günlerde olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerden birisi de Kız Meslek Lisesi’nin 18.06.2010 gecesi başlatılan ve makinelerle gerçekleştirilen yıkım eylemidir. Basından öğrendiğimiz kadarı ile yıkım işlemini Denizli Valiliği’nden protokolle yetkiyi devralan Denizli Belediye Başkanı yaptırtmıştır. Kamuoyu tarafından ‘kente karşı işlenen bir suç’ olarak algılanan bu uygulamanın nedenlerini, sonuçlarını ve sorumlularını belirleyebilmek ve kamuoyunun eksik bilgilenmesini önleyebilmek için sorularımızın yanıtlarının, başkanlık makamı tarafından yazılı olarak verilmesini talep ediyoruz” denildi.

Zeybekci ve Erkmen
hakkında suç duyurusu
Önergede, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Aydın Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından; görevi kötüye kullanmak, kamu malına zarar vermek, İmar Kanunu’na aykırı eylemde bulunmak, 5846 sayılı kanuna muhalefet etmek gibi fiiller gerekçesi ile başta Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Denizli Valisi Yavuz Erkmen olmak üzere sorumluluk hakkında, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu hatırlatıldı.

Önergede, DESAV Başkanı Ziya Tıkıroğlu’nun, Kız Meslek Lisesi’nin yıkımına karşı çıktığı için, DESAV’ın Çatalçeşme’deki Çallı Evi’nden çıkartılması iddiaları da gündeme getirildi.

CHP’li üyelerin verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verildi:
1-Denizli Valiliği’nden hangi tarihte ve hangi kapsamda yıkım ile ilgili yetki devri Denizli Belediyesine geçmiştir? Bir protokol var mıdır? Bu protokol hangi yetki ile ve kimler tarafından imzalanmıştır? Protokolün içeriği nedir?
2-Tescilli bir yapının bitişiğinde yer alan bir parselde yapılacak olan her türlü imar faaliyeti, dolayısıyla yıkım işlemi ile ilgili onay vermesi gereken Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan neden onay alınmamıştır? Tescilli bir yapının bitişiğinde, önlem almadan ve iş makineleri ile yıkım yapma yetki ve cesaretini kim nereden almıştır?
3-18 Haziran gecesi belediye başkan yardımcıları ve zabıta personeli hangi görev ve yetki ile olay yerine gelmişlerdir? Gerek belediye yetkilileri, gerekse yıkım ekibinde yer alan kişiler neden yıkım kararı ve yıkım iznini içeren belgeleri oradaki vatandaşlara ve belediye meclis üyelerine gösterememişlerdir? Böyle bir karar ve belge olmadan mı yıkım yapılmıştır?
4-Kız Meslek Lisesi binasına ait yıkım ihalesi hangi tarihte gerçekleştirilmiştir? İhale sözleşmesi hangi tarihte imzalanmıştır? Yıkımın önce yapıldığı, ihalenin ise yıkımdan sonra yapıldığı iddiası doğru mudur?
5-Yıkım işini gerçekleştiren firmanın yeterliliği var mıdır? Firmanın ve firma sahibinin hangi özellikleri ihaleyi almasında yeterli kriter olmuştur?
6-Neden gece vakti yıkım gerçekleştirilmiştir? Yapının kiremitlerinden doğramalarına kadar yeniden kullanılabilecek olan yapı elemanları ve malzemeleri niçin hoyratça yok edilmiştir? Kaybolan milli servet ne kadardır ve bunun bedelini kim ödeyecektir?
7-“Biz başladığımız işi yarım bırakmayız, bitiririz” diyen sayın Belediye Başkanının kastettiği iş nedir? Bitirmeye çalıştığı şey Kız Meslek Lisesinin fiziki yapısı mıdır? Yoksa o yapıda kendini bulan Cumhuriyetimizin ve mimarimizin kazanımları ve kent yaşamına sunduğu belleğimiz ve ruhumuz mudur? Yıkımdan doğan ve Denizli halkının tarihinde, kimliğinde ve belleğinde açtığı onarılmaz yaralar bir yana, maddi kayıpların hesabını Denizli halkına kim verecektir?
8-Bir yapının sağlam olmaması onun yıkılması için yeterli bir sebep midir? “Zaten çürük raporu vardı, onun için tümünü yıktık” diyen sayın Belediye Başkanının, deprem yönetmeliğine göre Hükümet Konağı ve Gazi İlkokulu için de aynı yorumda bulunabileceğini söyleyebilir miyiz? Bu durumda bu binalar ya da başka binalar için aynı gerekçe ile yıkım programınız var mıdır? Varsa hangi binalardır?
9-Sayın Belediye Başkanı, “Yıkıma karşı çıkanlar Ulu Cami yıkılırken neredeydiler” demiş. O dönemdeki Mimarlar Odası Başkanımız başta olmak üzere biz buradaydık ve o yıkıma da karşı durmuştuk. Tüm ilgilileri göreve davet etmiştik. İlgililer arasında dönemin DETKİB başkanı olarak sayın Belediye Başkanı da vardı ve hiçbir tepkisini duymamıştık. Acaba hangi gerekçelerle sessiz kalmışlardı? Tıpkı şimdi Kız Meslek Lisesi’nde olduğu gibi, yoksa o dönemde de Ulu Caminin yıkılmasını, “zaten çürüktü” gerekçesiyle olumlu mu karşılamıştı? Aslında gerçekleştirilen iki yıkımın birbirinden kopya edilmiş iki yıkım olduğunu düşünebilir miyiz? Bu anlamda her iki yıkım da kente karşı işlenmiş bir suç mudur?
10-Okulun önünde yer alan Zübeyde Hanım büstünü hangi gerekçe ile nereye kaldırdınız?
11-Binlerce hemşehrimiz gibi aynı okuldan mezun olan Devlet Bakanımız Sayın Selma Aliye Kavaf’ın bu vahşi yıkım karşısında neler düşündüğünü ve neler hissettiğini biliyor musunuz?
12-Kız Meslek Lisesi’nin yıkımına karşı çıkan eski belediye başkanlarından sayın Ziya Tıkıroğlu’nun başkanlığını yaptığı DESAV’ın Çatalçeşme’deki Çallı Evi’nden tahliyesini istediğiniz doğru mu? Kamuoyuna yansıdığı şekliyle; Bu isteminize otogar ve KML konularında Sayın Vakıf Başkanının Göstermiş olduğu aydın ve demokrat tavrın neden olduğu doğru mudur? Sayın Belediye Başkanı kendisi gibi düşünmeyenleri cezalandırma yöntemini bir çalışma prensibi olarak mı benimsemektedir?
12-Söz konusu alanla ilgili hazırlanarak resmi gazetede yayınlanan şartname ve ekleri, ulusal yarışma ile seçilen proje ve jüri raporu, tüm taraflarca uyulması gereken bilgi ve belgeler kapsamında değil midir? Bu belgelere aykırı olan her fiil yasalar karşısında suç oluşturmaz mı?
13-TMMOB-İKK ve Aydın Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından; Görevi kötüye kullanmak, kamu malına zarar vermek, imar kanununa aykırı eylemde bulunmak, 5846 sayılı kanuna muhalefet etmek gibi fiiller gerekçesi ile başta Sayın Belediye Başkanı ve sayın Vali olmak üzere sorumlular hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu