REKLAMI GEÇ

Kuyu suyu ücretine yargı engeli

Kuyu suyu ücretine yargı engeli

Sondaj kuyularına abonelik veren ve su ücreti alan Denizli Belediyesi’nin bu uygulamasına, bir vatandaş itiraz etti ve dava açtı. Kendi arazisi içerisindeki sondaj kuyusundan çıkardığı su için belediyeye su ücreti ödemeyi reddeden vatandaşın, konuya ilişkin davası haklı bulundu.

/ DENİZLİHABER / 3 Eylül 2010 Cuma, 18:04

Denizli Belediyesi, 2008’deki meclis kararıyla, ruhsatlı-ruhsatsız açılan kuyular için su abonesi alınmasını istemişti. Bunu da 2009’da, ruhsatlı-ruhsatsız tespit ettiği tüm kuyuların sahiplerine tebliğ etmişti. Birçok vatandaş tarafından tepkiyle karşılanan Denizli Belediyesi’nin bu kararı sonrasında, bir vatandaş Denizli Belediyesi’nin bu uygulamasının haksız olduğunu ileri sürerek, Denizli İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Vatandaş, davasında Denizli İdare Mahkemesi’nce haklı bulundu.

Akhan’da bir işletmede kuyusu bulunan ve bu kuyuyu sulama amaçlı kullanan bir vatandaş, Denizli Belediyesi’nden, kuyuya abonelik alması gerektiğine ilişkin tebligata itiraz etti. Ruhsatlı kuyunun sahibi vatandaşın, Denizli Belediyesi’ne itiraz dilekçesini vermesinin ardından, Denizli Belediyesi itiraz dilekçesine cevap verdi ve söz konusu kuyuya abonelik alınması gerektiğini bildirdi.

Ancak, kuyusuna abonelik almak istemeyen vatandaş, kararından vazgeçmedi ve Avukat Abdullah Kuzu aracılığı ile 2009 yılında, Denizli İdare Mahkemesi’ne, söz konusu sondaj kuyusunun kapatılmasına ilişkin kararın geri alınması için dava açtı. Dava, 7 Nisan 2010’da sonuçlandı. Mahkeme, Belediye Gelirleri Kanunu’na göre, söz konusu sondaj kuyusundan kullanılan su için Denizli Belediyesi’nin ücret alamayacağına karar verdi.

Avukat Abdullah Kuzu, Denizli İdare Mahkemesi’nin aldığı bu kararı, Denizli Belediyesi’nin uygulamak zorunda olduğunu söyledi. Kuzu, “Denizli Belediyesi, Denizli İdare Mahkemesi’nin konuya ilişkin kararını, Danıştay’a götürdü. Ancak Danıştay bu konudaki kararını verene kadar, Denizli Belediyesi’nin su kuyusundan çıkarılan su için ücret almaması gerekir. Zaten, Danıştay’ın da Denizli Belediyesi’nin temyiz istemini reddetmesini bekliyoruz çünkü Danıştay 8. Dairesi, 2007’de aynı konuda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni haksız buldu. Üstelik, Denizli Belediyesi’nin, kuyu sularından ücret almaya ilişkin kararını dayandırdığı, Belediye Gelirleri Kanunu’nun 97. maddesine, 1985’te ilave edilen, ‘Yer altı sularından kamu ve özel kişiler tarafından elde edilen kullanma ve sanayi sularına ait ücretler İstanbul’da İSKİ, 3030 sayılı Kanun’un uygulandığı yerlerde büyükşehir belediyeleri tarafından tahsil edilir’ metni, 1987’de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Üstelik, yer altı suları ile ilgili tüm yetkiler DSİ’ye aittir. Bizim açtığımız dava, kendilerinden sondaj kuyularına abone alması istenen diğer vatandaşlar için de örnek teşkil edebilir. Şimdi, kendi arazisinden su çıkararak, Denizli Belediyesi’ne su ücreti ödeyenler, aboneliğini iptal edip, Denizli Belediyesi’ne aynı bizim yaptığımız gibi dava açabilir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Nisan 2024 Perşembe 15 27Çok Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 10 27Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Nisan 2024 Cumartesi 12 19Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
21 Nisan 2024 Pazar 8 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 10 27Çok Bulutlu