REKLAMI GEÇ

Denizli’de dün gece yaşananların nedeni ne?

Denizli’de dün gece yaşananların nedeni ne?

Denizli dün akşam yaklaşık 1.5 saat sağanak yağmurun etkisi altında kaldı. Yolları dere yatağına döndüren, bir çok ev ve işyerinde sel baskınlarına neden olan yağmur kadar, uzun süre kesintisiz devam eden şimşekler ve gök gürültüsü de dikkat çekti. Peki, gökyüzünde renk armonisi oluşturan bu hareketliliğin nedeni ne?

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Mayıs 2017 Perşembe, 16:56

Denizli’de akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış il genelinde yaşamı olumsuz etkiledi. Yaklaşık bir buçuk saat süren şiddetli yağmur sonucu logarların tıkandığı noktalarda küçük göletler oluştu.

Trafikte aksaklıklara sebep olan şiddetli yağış sürücülere zor anlar yaşattı. Denizli İzmir Karayolu’nda araçlar ilerlemekte güçlük çekerken, Hal Kavşağı Mevkii göle döndü. Su birikintisinin 50 santimetreyi geçtiği yerlerde ise bazı araçlar yolda kaldı. Aşırı yağış sonrası evlerine gidemeyen şoförlere itfaiye ekipleri ve polis yardım etti. İtfaiye ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri su altında kalan birçok ev ve işyerlerinin zemin ve bodrum katlarında tahliye çalışması başlattı.

METEOROLOJİ: YAĞIŞ MİKTARI NORMAL
Denizli’de dün gece saatlerinde aniden başlayan yağmur ve fırtına vatandaşları şaşırttı. Yağmur ile birlikte çakan şimşekler kenti aydınlatırken, gök gürültüsü ise insanları korkuttu. Denizli Meteoroloji İl Müdürü Bedri Ürper, her yıl Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan ilkbahar yağmurlarının dün akşam Denizli genelinde etkili olduğunu belirtti. Gök gürültülü hava hareketinin de son yıllarda yaşanan en şiddetlisi olduğunu kaydeden Ürper, “En fazla yağışı metrekareye düşen 44 kg’lık yağışla Bozkurt ilçemiz aldı. Sarayköy, Honaz ve kent merkezinin çeşitli kısımlarında metrekareye 5 kg. ile 20 kg. arasında yağış düştü” dedi.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağışların pazartesi gününe kadar devam edeceğini bildirdi.

KARARSIZLIKLARIN SONUCU
Denizli’nin alışık olmadığı bu hava hareketliliğinin nedeni kararsızlık. Kümülünimbus olarak adlandırılan elektrik yüklü bulutlardaki kararsızlık, dün akşam Denizli semalarını kesintisiz renklendirdi. Birbiri ardına çakan şimşekler, bitmek bilmeyen gök gürültüsü ve farklı renklerde aydınlanan gökyüzü vatandaşları tedirgin etti.

Yerküre sıcaklığı ile atmosferdeki ısı arasındaki farkın birden ve yüksek derecede artması, Kümülünimbus bulutlarındaki kararsızlığı tetikledi, bunun sonucu olarak da Denizli genelinde uzun süren renk ve ses armonisi yaşandı.

Ender görülen bu gökyüzü hareketliliği, ortaya çıkardığı eşsiz görüntülerin yanı sıra tedirginlik de yarattı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu