REKLAMI GEÇ

“Daha iyi bir dünya için” Temalı Mimarlık Haftası başladı

“Daha iyi bir dünya için” Temalı Mimarlık Haftası başladı

Denizli Mimarlar Odası yazılı bir açıklama yaparak her yıl Ekim ayının ilk haftası kutlanan Mimarlar Haftasını kutladı. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan haftanın bu yılki teması ise Uluslararası Mimarlar Birliği tarafından “Mimarlık…daha iyi bir dünya için” şeklinde belirlendi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Ekim 2018 Pazartesi, 14:20

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan yazılı açıklamada ay boyunca haftanın 1 milyondan fazla mimar tarafından kutlanacağı belirtildi. Ayrıca Denizli Mimarlar Odası’nın kuruluşundan beri ilke olarak kabul ettiği “Toplum Hizmetinde Mimarlık” anlayışını hala sürdürdüğü ve sürdürmeye de devam edeceğine vurgu yapıldı.

Dünya genelinde sağlıksız kentleşme, çevre sorunları, afetler ve savaşlar nedeniyle son 10 yılda 257.7 milyon kişinin göç etmek zorunda kaldığının da belirtildiği açıklamada, “ Her yıl 5,6 milyon insan yaşam çevrelerini terk etmektedir. Sadece Suriye’deki savaş nedeniyle ülkemize 4 milyondan fazla sığınmacı yerleşmiştir. Doğal afetlerden son on yılda tüm dünyada 1,7 milyar insan etkilenirken, 700.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Sağlıksız kentleşmenin de kaynaklık ettiği iklim değişikliğine bağlı 3455 sel, 2689 fırtına, 470 kuraklık ve 395 aşırı sıcak dalgası olayı kaydedilmiştir. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, çevreye olan etkileri nedeniyle afet boyutuna ulaşan insan yapımı felaketlerin yenilerine sebep olacak birçok yeni proje gerçekleştirilmektedir. Çernobil (1986) faciasında bugüne kadar 985,000 kişinin hayatını kaybettiği öngörülmesine karşın halen ülkemizde 3 adet olmak üzere toplam 154 yeni nükleer santralin yapımı planlanmaktadır” denildi.

Diğer taraftan “Mimarlık… daha iyi bir dünya için” teması ile tüm dünyada kutlanan mimarlık gününde ülkemizde; “İMAR BARIŞI” adı ile üstü örtülmeye çalışılsa da, toplumumuzda adalet anlayışını zedeleyen, kent hakkı ve toplumsal adalet kavramlarını yerle bir eden, planlama kavramının önemine inanmayan ve toplumun her alanda süregelen yasa dışılığı bu kez kent mekanında meşrulaştıran bir anlayış ile kentlerin geleceğe sağlıklı, güvenli, yasal ve nitelikli bir şekilde hazırlanması engellenmektedir” de denilen açıklamada;

“Barış adı altında, kentlerimizin kıyıları, sit alanları, orman alanları, tarım arazileri, meraları büyük bir saldırı ile karşı karşıya bırakılmış ve kentlerimiz üzerindeki baskı ve tehditlerin artmasına geniş bir zemin hazırlanmıştır. Kaçak yapılar yasal hale getirilmekte ve devlet eli ile plansız ve uygun olmayan yapılanmalar teşvik edilmektedir.Ülkemiz ve bölge coğrafyasında yer alan ülkeler; mimarlık ve sanatın kültürel ve tarihi zenginliklerinin birer parçasıdırlar. Anadolu, antik uygarlıkların kesişimi olan noktada, binlerce yıllık kültürel birikimi geleceğe aktarmış ve insanlık tarihine büyük katkılar sağlamıştır. Yaşadığımız bu topraklarda insanlığın ortak mirası olan doğal, kültürel, tarihsel varlıklar ve uygarlık değerleri tahrip edilmekte, toplumsal belleğin vazgeçilmez bileşeni olan kentsel hafıza ve yapılı çevre yok edilmekte, dayanışma yerine ayrışma ve yabancılaşma öne çıkarılmaktadır” denildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu