REKLAMI GEÇ

Ormanlarımız şimdilik güvende

Orman Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Mustafa Kallimci, bu senaryonun çok daha kötü kuraklık yaşandığında geçerli olacağını belirterek, “Denizli’nin ormanlarında çimlenme devam ediyor. Yeterli nem var” dedi.

/ DENİZLİHABER / 21 Temmuz 2007 Cumartesi, 00:00

Küresel ısınmanın bir sonucu olarak ekolojik dengenin bozulması nedeniyle, kimi çevreler, toplu orman ölümlerinin yaşanacağı yolunda senaryolar üretmeye başladı. Tek tip ormanlarda, bu toplu ölümlerin daha çok gerçekleştiğinin belirtildiği korkutucu açıklamalar, Denizli için henüz geçerli değil. Denizli’nin ormanlarında kuraklığa rağmen çimlenmenin hala devam ettiğini belirten Orman Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Mustafa Kallimci, “Bu senaryolar, ancak çok daha kötü kuraklıklar yaşandığında, yani çimlenme gerçekleşmediğinde geçerlilik kazanır” dedi. Denizli’de, ormanlarda verim düşüşünün henüz yaşanmadığını ifade eden Kallimci, “Denizli’de alçak bölgelerde kızılcam, biraz yükseklerde kızılçam ve karaçam, daha yükseklerde ise karaçam-ardıç ormanları var. Henüz, toplu ölümlerin yaşanacağı bir kuraklık devresine girmedik. Ormanlarda gençleştirme çalışmaları sürüyor. Bu çalışmalarda, yaşlı ağaçların bıraktığı tohumlardan çimleme yapılır ve çimlenen tohumlar fidan haline dönüşür. Hala bu döngü devam ediyor. Yani henüz ormanlarımızda çimlenme devam ediyor. Ormanlarımız, çimlenme için gerekli neme sahip” dedi.

Kallimci, aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde, vatandaşlardan ormana girdiklerinde daha dikkatli davranmalarını istedi. Kallimci, “Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Ormanın içinde yaşayan, çalışan ya da ziyaretçilerin, otların kuru olduğu bu dönemde çok daha dikkatli olmaları gerekiyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu