REKLAMI GEÇ

PAÜ’de darbe girişimi ve toplumsal etkileri tartışıldı

PAÜ’de darbe girişimi ve toplumsal etkileri tartışıldı

Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenen “15 Temmuz Darbesi ve Toplumsal Etkileri” konulu panelde konuşan Vali Ahmet Altıparmak, o gece yaşananları ve süreci nasıl yönettiğini ilk kez anlattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ekim 2016 Pazartesi, 19:46

Pamukkale Üniversitesi’nde “15 Temmuz Darbesi ve Toplumsal Etkileri” konulu panel düzenledi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelin moderatörlüğünü Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin İnanç yaptı, Vali Ahmet Altıparmak, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Ferhat Ağırman ve Pamukkale Üniversitesi Rektör Danışmanı İbrahim Akman konuşmacı olarak katıldı.

denizli-pau-vali-ahmet-altiparmak-darbe-girisimi-gecesini-anlatti-4

“DARBEDEN ZİYARE İÇ SAVAŞ, İSYANDI”
Panel öncesi genel hatlarıyla yaşanan süreci değerlendiren moderatör Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin İnanç, yakın tarihte değişen dünya düzeninde Türkiye’nin yeri, dönüm noktası kabul edilen gelişmeler ve bu sürece Osmanlı ve Türkiye’nin dahil edilmemesini, nedenleri ve sonuçlarıyla anlattı.denizli-pau-vali-ahmet-altiparmak-darbe-girisimi-gecesini-anlatti-3

“DIŞ DESTEKLER VE İÇERİDEKİ HAİNLER”
15 Temmuz gecesi yaşananların çok tartışıldığını belirten İnanç, bu kalkışmanın darbeden çok iç savaşı andırdığını kaydetti. Bu sürece gelinmesinin en önemli nedenlerini Ağustos’ta toplanacak Yüksek Askeri Şura’da 500 dolayında FETÖ’cü subayın ordudan ihraç edilecek olması, 17-25 Aralık 2013’te halkın bu yapılanmanın gerçek yüzünü görmesi, insan ve para kaynaklarının kesilmesi olarak sıralayan İnanç, “Süreci iyi izlemek gerekiyor. Bu sürecin iç ve dış unsurlarını iyi belirlemek şart. 1999 yılında terörist Öcalan bize teslim ediliyor, daha azılı bir terörist olan Fatullah ABD’de misafir edilmeye başlanıyor. 15 Temmuz darbe girişimi dış desteklerle, içerideki hainlerin sağladığı zemin üzerinde yapılıyor” dedi.

Bu süreçte dış etkilerin girişim sonrası yapılan açıklamalara yansıdığını anlatan İnanç, “ABD başta olmak üzere devlete itidal çağrılarının yapılması, ülkelerin kendilerine sığınan FETÖ’cüleri teslim etmeyeceklerini açıklamaları bunu net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

denizli-pau-vali-ahmet-altiparmak-darbe-girisimi-gecesini-anlatti-6

VALİ DEĞİL, AHMET ALTIPARMAK OLARAK YAŞADIKLARINI ANLATTI
Salonun beklediğinden çok daha kalabalık olması nedeniyle konuşmasına hem soru hem de teşekkürle başlayan Vali Ahmet Altıparmak, “Kendi isteğinizle mi geldiniz, Rektör mü zorunlu kıldı?” sorusuna aldığı yanıtın ardından teşekkür etti.

15 Temmuz sürecini Vali’den öte yaşamı boyunca Ahmet Altıparmak olarak öğrenciliğinden bu yana yaşadıkları ve izlenimleriyle değerlendiren Vali Altıparmak, “Cumhuriyet Savcıları dava açacaklarsa FETÖ’ye ülkenin en zeki çocuklarını alıp, kendi çıkarları için şahsiyetsizleştirdiği için de dava açmalılar” dedi.

“GÜNÜMÜZE EVRİLMİŞ HAÇLI SEFERİ”
12 Eylül’deki plan neyse, 15 Temmuz’da ortaya konmak istenen senaryonun aynı olduğunu ifade eden Vali Altıparmak, “12 Eylül’de olduğu gibi amaçları beşeri sermayemizi yok etmek istediler. İster tapınak şovalyeleri deyin, ister illuminati deyin, günümüze evrilmiş bir haçlı seferidir. Bu İngiltere’de yetişmiş, Amerikan genlerine sahip bir Yahudi işidir. Bu burada bitmeyecektir, devam edecektir. Belki oyuncular zamanla değişecek, kurbanları Türk ve Müslüman olacak” dedi.

1980’li yıllardan sonra bu yapılanmayı tanıdıklarını belirten Vali Altıparmak, “Asla fikirlerini beyan etmezler, sadece dinlerler. Nasıl bir talimat aldılarsa kendilerini asla ortaya koymuyorlardı. Ta ki 2010’a kadar. Bu tarihten sonra cesaretlendiler ve konuşmaya başladılar. 90’lı yıllarda bakanlıktayken cemaatten olduğunu bildiğim bir arkadaşım geldi, ‘cemaat ile ilgili çok konuşuyorsun. Ben seni seviyorum, ne söylersen kaydediliyor’ dedi. Madem ki inandığınızı söylüyorsunuz, kendi dar çerçeveniz dışında kalan herkesi harcıyorsunuz. Kendinizden olanı her türlü ahlaki kurallardan yoksun olsa da sahipleniyorsunuz. İnandığınızı iddia ettiğiniz dinin gereklerini yerine getirmiyorsanız ya siz sahtekarsınız, ya da dininiz sahte. Böyle bir resim ile karşı karşıyaydır, nasıl bir insan diye soruyorduk. Nasıl bir şeytani plan içinde olduklarını gördük” dedi.

denizli-pau-vali-ahmet-altiparmak-darbe-girisimi-gecesini-anlatti-7

“BİR GÜN KAFATASÇI MİLLİYETÇİ, BİR GÜN FETULLAHÇI DEDİLER”
2002 yılında İçişleri Bakanlığı Özel Kalemi’ne atandığından itibaren farklı bir sürecin başladığını anlatan Vali Altıparmak, “Etrafımda anlamadığım bir fırtına kopmaya başladı. Bir anda bize selam verenler farklı bir renge büründüler, bizlerden hummalı gibi kaçmaya başladılar. Fırtına neden o atandı diye sormaya başladılar. Hakkımda ne tür yayınlar varsa bakana götürmeye başladılar. Bir gün kafatasçı milliyetçi oluyorum, bir gün doğudan göçen biri, bir başka gün Fetullahçı oluyorum” dedi.

“DEVLET OLMA REFLEKSİ HIZLI GÖSTERİLMELİ”
Bu süreçlerin çok önemli olduğunu ifade eden Vali Altıparmak, devletin devlet olma refleksini çok hızlı göstermesi gerektiğini kaydetti. Bu refleksi gösterirken devletin acımasız olması gerektiğini vurgulayan Vali Altıparmak, “Aksi halde bu coğrafyada tutunmamız mümkün değil. Suyun kaynağının özümüzde olduğunu bilmemiz lazım” diye konuştu.

“EŞİMLE HELALLEŞTİM VE ÇIKTIM”
15 Temmuz akşamı bir vali olarak gerekeni yapması gerektiğinin bilincinde olduğunu anlatan Vali Altıparmak, abdestini aldığını, eşi ile helalleştiğini ve akrabalarının yanına gitmesini istediğini ifade etti. Daha sonra valiler için özel ekipler oluşturduklarını ve infaz kararı verdiklerinin görüldüğünü belirten Vali Altıparmak, o gece yaşananları ilk kez paylaştı.

JANDARMA KOMUTANI İLE TEMASI
İlk iş olarak Jandarma komutanını aradığını ifade eden Vali Altıparmak, “Önce jandarma komutanı ile konuştum. Oraya geliyorum dedim. Aslında Çevik Kuvvet’e gidiyordum. En azından onlar da bu işin içindeyse, kendi ayağıyla geliyor diye düşünecek, biraz zaman kazanacaktık. Çevik Kuvvet’e gidince yeniden aradım ve oraya gelmesini istedim. Geldi ve emrinizdeyim dedi. Biz de biraz rahatladık. Cumhuriyet Başsavcımız ile görüştük, o da geldi” dedi.

Ardından darbe girişimine karşı yaşanan süreci değerlendiren Vali Altıparmak, Bakanlık ile sık sık görüştüğünü, yaşananları değerlendirdiklerini vurguladı. Çardak Havaalanı’nda hareketlenme yaşandığını ve bunun için önlemler aldıklarını belirten Vali Altıparmak, Cumhurbaşkanı’nın televizyondan yaptığı konuşmanın da kendilerine umut ve cesaret verdiğini kaydetti.

“HALK TUGAY’A GELİYOR DEDİK”
Meydanlarda halkın toplanmaya başladığını öğrendikten sonra cesaretlerinin daha da arttığını dile getiren Vali Altıparmak, “FETÖ’cü gurubun girişimi olduğunu anladık ve bunun başarısız olması için tüm gücümüzü ortaya koymamız gerekiyordu. Bu doğrultuda çalışmaya başladık. Toplanan halkın Tugay’a yürümemesi gerekiyordu, kan akabilirdi. Bunun engellenmesi için ilgililerle temasa geçtik. Aynı anda Tugay’a da 15-20 bin kişinin toplandığını, oraya yöneldiğini, hemen tankları içeri çekmeleri gerektiğini, aksi halde çok kan akacağı tehdidinde bulunduk. Onlar da tankları içeri çektiler. Kalkınmanın içinde olduğuna yüzde 100 emin olduğumuz halde, değilmiş gibi Tugay Komutanı ile görüşmelerimizi sürdürdük, o da hiçbir zaman saygısızlık etmeden sabaha kadar konuştuk” dedi.

denizli-pau-vali-ahmet-altiparmak-darbe-girisimi-gecesini-anlatti-1

“ÇARDAK’TAKİ MÜCADELE ÖNEMLİYDİ”
Tugay’ın çevrelerinin iş makinaları ile çevrelendiğini, Havaalanı’nın elektriklerinin kesildiğini, yakıtın boşaltıldığını, tüm önlemlerin alındığın belirten Vali Altıparmak, “Havalanı’ndaki önlemler önemliydi. Komandoların çıkışının engellenmesi gerekiyordu, bu da başta Çardak halkı olmak üzere büyük çabayla başarılı olduk. Çardak dışında karadan hareket etmelerini önlemek için Dinar yolunu da kestirdik.” dedi.

“KANUNLAR ÇERÇEVESİNDE HAREKET EDİLECEK”
Sürecin basiretli bir şekilde yönetildiğini, sabaha karşı 517 rütbeli ve askerin alındığın anlatan Vali Altıparmak, “Bu sürecin sonrası daha da zordu. Kim karıştı, kim karışmadı. Kim suçlu, kim suçsuz. Vicdan devreye giriyor. Suçlu en ağır cezaya çarptırılmalı, suçsuz olanlar da ayrılmalı. Düşmanımız da olsa kanunlar çerçevesinde hareket edilecek” dedi.

BAŞSAVCI ALPER: 80 İHTİLALİNİ YAPANLARIN YARGILANMASI ÖNEMLİ
Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper de konuşmasına darbeler ve süreçlerini değerlendirerek başladı. Bu süreçlerde hukukun öneminin ortaya çıktığını dile getiren Başsavcı Alper, 1961 Anayasası’nı hazırlayan bir hukukçunun sözlerini paylaştı.

Alper, “Hukukçular monarşiye karşı hukuk devletini savunurlar. 1961 Anayasası’nı hazırlayan hocalardan birinin ‘siz bir ihtilal yaptınız, ceza kanunu ihlal ettiniz. Bunun cezası idamdır. Eğer siz bunları asmazsanız, yarın sizi yargılarlar’ diyor. 1980 darbesini gerçekleştirenlerin yargılanarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış olması çok önemliydi. Bir daha darbe girişimi olmayacağına inanıyorduk” dedi.

denizli-pau-vali-ahmet-altiparmak-darbe-girisimi-gecesini-anlatti-2

“BAZILARI EKMEK ALMAYA GİDİYORLARDI”
Darbe girişimini öğrendiği anda lojmandan aşağı indiğini belirten Başsavcı Alper, “Biz bazı meslektaşlarımız ile darbe girişimine karşı ne yapabileceğimizi konuşurken, bazı meslektaşlarımız da ekmek almaya gidiyordu. Günlerce dışarı çıkamayacağız diyordu. Biz ülkemizi düşünüyorduk, onlar farklı düşünüyordu. Zaman içinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 32 hakim ve cumhuriyet savcısını meslekten ihraç etti. Bu yapıdan olmayan meslektaşlarımızla görev bölümü yaptık, başımıza her şey gelebilirdi, görevlendirmeleri de yaptık. Geri dönmesek de önemli değildi. Bilinçli bir cesaret vardı, öldürülebileceğimi düşünüyordum. Bu doğal bir sonuçtu. Gün gelir bizi demokrasi şehidi olarak, demokrasi mezarlığına gömerlerdi” dedi.

Belirli tedbirlerin alındığını ve bu şehrin bir destan yazdığın belirten Başsavcı Alper, “Denizli halkı ve görev yapanlar bir destan yazdı. Gece yarısı ihtilale karışan subay ve astsubaylar hakkında gözaltı kararı aldım” dedi.

“MASUMİYET ÖNEMLİ”
Bu süreçte masumiyeti ön planda tuttuklarını anlatan Başsavcı Alper, karar alma yetkisi olmayan, işlene suça karışmayanları ayrı bir yere koyduk. Buna göre davrandık. Türkiye’de ilk defa olmak üzere iddianameyi hazırladık, mahkemeye sunduk. Kabul ettikleri andan itibaren yargılama başlayacak” dedi.

Soruşturmayı yalnızca askerler için yapmadıklarını belirten Başsavcı Alper, bu suça karışanlar, bu yapının içinde olanlar ile ilgili de soruşturma yürüttüklerini kaydetti.

Alper, “Delil olmadan hiç kimse hakkında işlem yapılmıyor. Hak ve adalet duyguları içinde hareket ediyoruz. Süreci, uzun yıllardır terör çalışmış, görev ve sorumluluklarının farkında olan savcılar yönetiyor” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Ferhat Ağırman ve Pamukkale Üniversitesi Rektör Danışmanı İbrahim Akman da darbe girişimini farklı yönleriyle ele aldı.
Konuşmaların ardından panelistlere plaketleri sunuldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu