REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Ercan: Gerginliğin biriktiğini gösteren uyarıcı depremdir

Prof. Dr. Ercan: Gerginliğin biriktiğini gösteren uyarıcı depremdir

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Honaz’daki depremlerle ilgili “Bunlar öncü bir deprem değil, daha büyük deprem yapmak üzerine gerginliğin biriktiğini gösteren bir uyarıcı depremdir” dedi. Ardından da Denizli merkez ve Honaz’da kentsel dönüşümlerin hızla yapılması uyarısında bulundu.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 18 Kasım 2015 Çarşamba, 19:00

Merkez üssü Honaz olan ve 2’si 4.1 büyüklüğündeki toplam 7 depremin ardından deprem konusunda Türkiye’nin uzman isimlerinden Prof. Dr. Ahmet Ercan ile konuştuk. “Honaz’daki hareketliliği nasıl yorumlamak gerekiyor?” sorumuzu yanıtlayan Prof. Dr. Ercan, Atina depremi öncesinde de işaret ettiği gibi ip alamak gibi bir durumun söz konusu olduğunu, bir ucu İyon Denizi’ndeki Güney Ege yayının diğer ucunun Denizli’yi de içine alan Göller Bölgesi’ne kadar uzandığını, batıdaki oynak ucun 6.5 büyüklüğünde bir deprem yarattığını söyledi.

“DEPREM BAKIMINDAN DENİZLİ’NİN EN OYNAK YERİ”
Prof. Dr. Ercan’ın bugün Honaz’da meydana gelen depremlerin ardından yaptığı yorum ve uyarılar şöyle:

Honaz, Fethiye-Çameli-Kale-Tavas-Honaz- Çivril-Sandıklı-Afyon üzerinde gelen Gölhisar- Çameli kırığı ile Gediz göçüntüsünün kesim yerindedir. O nedenle deprem bakımından Denizli’nin en oynak yeri Honaz’dır. Her iki deprem de derindeki granit katmanı içinde patlamıştır. Honaz’da en son deprem Nisan, 2008’de olmuştu.

“DEPREMLER PAMUKKALE ÇUKURUNDAKİ DİRİLİĞİ GÖSTERİYOR”
Ayrıca Denizli’nin Sarayköy ve Buldan ilçeleri, kuzey-batı doğrultulu Gediz göçüntüsü ile doğu-batı doğrultulu Büyük Menderes göçüntüsünün kavşak yerinde yer alır. Bu bölgede çıkan jeotermal sular, geçmişte Laodikya ile Pamukkale’yi yıkan M=7 dolayındaki depremler, Honaz kırığı boyunca ağıllaşan depremcikler, Pamukkale çukurundan geçen kırıkların diriliğini gösterir.

Geçmişte Denizli’de her 15 ile 20 yılda bir depremler oluşa gelmiştir. Eski çağda yapılar yığma, göreceli olarak güçsüz olduğundan, hem eski Tengüzlü hem de Hierapolis’de ağır, ölümcül yıkımlarla sonuçlanmıştır.

“7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER OLDU, YİNE OLACAKTIR”
Geçmişte Denizli’de 7 büyüklüğünde depremler olmuştur. Bu olgu, gelecekte de bu büyüklükte depremlerin beklenebileceğini gösterir. Bu depremin bir öncü deprem değil, daha büyük deprem yapmak üzerine gerginliğin biriktiğini gösteren bir uyarıcı depremdir.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALIDIR”
Denizli sanayisinin Honaz Çukuru içine yapılması sakıncalıdır. Ancak, bu bölgenin depremler kırıklanması, ısı akışını arttırması, Denizli’nin jeotermal gücünü arttırmaktadır.

Bugünkü Denizli’de yapıların yüzde 4’ü A, yüzde 16’sı B, gerisi C nitelikli yapılardır. A ile B nitelikli yapılar 6.2 büyüklüğüne dek dayanıklı iken, C türleri ise 6.0 dan küçük depremlerden etkilenebilir.
29 Ekim 2007 11.22’de Çameli’nde M=5.1 büyüklüğünde olan bir deprem ile dün Yunanistan’ın İyon Denizi’nde olan depremden sonra, Denizli’yi bu kırığın yeni depremler üretebileceği konusunda uyarmıştım. İleride üzücü yıkımlarla karşılaşmadan Denizli’nin kentsel dönüşümü bitirilmelidir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu