REKLAMI GEÇ

Prof. Dr. Kumsar: Yoğunluk artarsa sıkıntı olur

Prof. Dr. Kumsar: Yoğunluk artarsa sıkıntı olur

Honaz merkezli depremler Denizli’de panik yarattı, Pamukkale Üniversitesi Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar’dan Denizli’nin depremselliğine ilişkin çarpıcı açıklamalar geldi. 4.1 ve ardından gelen küçük büyüklükteki artı sarsıntıların normal olduğunu belirten Prof. Dr. Kumsar, yoğunluk ve büyüklüğün artması halinde üzerinde düşünmek gerektiğini vurguladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Kasım 2015 Çarşamba, 14:57

Honaz merkezli 4.1 büyüklüğündeki deprem ardından gelen daha küçük sarsıntılar panik yarattı. Sarsıntıları ve Denizli’nin depremselliğini değerlendiren Pamukkale Üniversitesi Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, küçük ölçekli depremler yaşandığını söyledi.

BU SARSINTILAR NORMAL
Denizli’de bu tür sarsıntıların 3-4 ay aralıklarla yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Kumsar, bu sarsıntıların kent için normal olduğunu söyledi.
Kumsar, “Honaz’da yaşanan sarsıntı tedirgin edecek bir deprem değil. Depremlerin sıklığı, yoğunluğu ve şiddeti artarsa üzerinde düşünmek gerekir. Bunları detaylı bir şekilde incelemek, yoğunlukları gözlemlemek gerekiyor. Gördüğümüz, 4.1 ve ardından gelen küçük sarsıntılar” dedi.

LOKAL BİR DEPREM GİBİ GÖRÜNÜYOR
Kesin yargıya varabilmek için depremlerin izlenmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Kumsar, kendi başına bir deprem gibi göründüğünü kaydetti. Arkasından büyük bir deprem gelmeden bu sarsıntının öncü olduğunu söylemenin imkansız olduğunu dile getiren Prof. Dr. Halil Kumsar, tedirgin olacak bir durumun bulunmadığını anlattı.

DAHA BÜYÜKLERİNE HAZIR OLMALIYIZ
Denizli’nin deprem bölgesinde olduğunu ve bunun asla unutulmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Halil Kumsar, tarihi süreçte Denizli’nin yıkıcı depremler ile karşılaştığını, bunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı. Kentin 6.8 büyüklüğünde bir depremi yaşayacak şekilde dizayn edilmesi gerektiğinin altını çizen Kumsar, “Öngördüğümüz büyüklük bu. Uzun vadede büyük bir deprem beklentisi var. Yapılması gereken, kentin bu büyüklükteki bir depreme hazır hale getirilmesidir. Yapı stoğu, yapıldıkları bölgenin jeolojik durumu değerlendirilmeli, buna göre önlemler alınmalıdır” dedi.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİNE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Denizli’nin büyük bir depreme hazır olup olmadığı sorusunun cevabını inşaat mühendislerinin verebileceğini dile getiren Prof. Dr. Kumsar, “Eski yerleşim birimlerinde yapılaşma yüzde 95 oranında tamamlandı. Buralarda bulunan binalar mühendisler tarafından titizlikle ele alınmalı, yapıldığı tarihteki deprem yönetmelikleriyle uyumu ve günümüze yansımaları değerlendirilmeli, binalarda kullanılan malzemeler titizlikle incelenmeli. Bu konularda yetkililer ile inşaat mühendislerine büyük görevler düşüyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu