REKLAMI GEÇ

Siber saldırılara karşı kendinizi garantiye alın

Siber saldırılara karşı kendinizi garantiye alın

Siber saldırılara en çok maruz kalan ülkeler arasında Türkiye 5. sırada yer alıyor. Yıllık 500 milyon dolarlık kayba yol açan siber saldırılara karşı Denizlilileri uyaran Arkas Sigorta Satış ve Pazarlama Müdür Yardımcısı Selçuk Köken, kişisel ve şirket bilgilerinin hackerlerin hedefi olabileceğini dikkat çekti. Öncelikle bireylerin siber saldırılara karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Köken, ikinci adım ise kişisel bilgilerin sigortalanarak teminat altına almalarını önerdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2016 Pazartesi, 10:46

Bilişim ve teknoloji çağı olarak adlandırılan 21.yüzyılda, bilişim sistemlerine yönelik işlenen suçlarda da ciddi artışların yaşandığını söyleyen Arkas Sigorta Satış ve Pazarlama Müdür Yardımcısı Selçuk Köken, günde 294 milyar e-postanın gönderildiğini, 168 milyon DVD’lik bilginin piyasada döndüğünü belirtti. Bilgisayar ve cep telefonlarında paylaşılan belge ve bilgilerin, siber saldırıları için inanılmaz potansiyel oluşturduğunu söyleyen Köken, dünya nüfusunun yüzde 85’inin cep telefonu kullandığı, yüzde 15’inin cep telefonundan alışveriş yaptığını, bu büyüklükteki bir sistemin içinde 88 milyar dolarlık bir dolandırıcılık piyasası oluştuğunu da hatırlattığı açıklamasında, herkesin tehdit altında olduğunu vurguladı.

denizli-arkas-sigorta-siber-saldırı-3

TEHDİT ALTINDAYIZ
Köken, eski FBI başkanının yaptığı “Şu anda iki grup var. Biri hacklenmiş, diğeri hacklenmeyi bekleyen grup” açıklamasını hatırlatarak, “2014 yılında yapılan araştırmada kişisel verilerin, yüzde 39’u bilgisayarların hacklenmesi, yüzde 15’i kimliğini düşürmesi, yüzde 7,5’lik kısmı da cep telefonu ile çalındığını ortaya koymuştur. Bilgisayar ve telefonlar üzerinden dolandırıcılık oranı yüzde 50’lere ulaşmış durumda. Türkiye’de 10 günlük süre içinde tr uzantılı 40 bin siteye saldırı düzenleniyor. Dünyada bu konuda ciddi çalışma var. Siber saldırılara karşı 10 yılda 5 trilyon dolarlık bütçe düşünülüyor. Dünya önlemini almaya başladı” dedi.

denizli-arkas-sigorta-siber-saldırı-2

ŞİRKETLER ARASI DİYALOG ÖNEMLİ
Denizli’de de ciddi önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Selçuk Köken, alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
“Öncelikle kişiler siber saldırıların nasıl gerçekleştirildiği konusunda bilinçlenmeli. Ticaret Odası, Sanayi Odası, üyelerine yönelik bilgilendirici toplantılar düzenlemeli. Ayrıca Emniyet Müdürlüğü sitesinde 10 sayfalık bilgilendirme metni var. Onu herkes okumalı. Diğer bir konu ise şirketler arası diyalog eksikliği. Saldırgan kullanıcının bilgisayarına girerek sistemini şifreliyor ve daha sonra bu şifreyi kaldırmak için açık açık para istiyor. İstenilen para 20-25 bin lira gibi bir mebla ve bu basına bile yansımıyor. Ayrıca şirket sahibi, piyasadaki itibarını düşünerek bunu paylaşmıyor, gizliyor. Bu doğru değil. Bu tür saldırılar paylaşılmalı ki, diğer şirketler uyarılsın. Bu nedenle ikinci adım şirketler arası diyaloğun geliştirilmesi gerek. 3. adım ise sigortalamak. Kişisel verileri koruyan sigortalar mevcut.”

ARTIK KİŞİSEL VERİLERİNİZ SİGORTALANIYOR
Amerika’da 1966 yılından beri AIG Sigorta tarafından uygulanan kişisel bilgilerin sigortalanması poliçesinin, artık Türkiye ve Denizli’de de başladığını anlatan Köken, “AIG üyesi olan tüm acenteler tarafından sigortalama işlemi yapılıyor. Aras Sigorta olarak biz de başladık. Kişinin, verilerin çalınmasından kaynaklı problemlerin tamamını teminat veriyoruz. Şirket verileriniz kilitlendi ve karşı taraf sizden para karşılığı verilerinizi serbest bırakacağını söylüyor. Sigorta o kişinin istediği parayı karşılıyor. İtibarınızı tekrar kazanılabilmeniz için gerekli maliyeti karşıladığı gibi, kimlik bilgileri kullanılarak dolandırılan kişilerin de zararını karşılıyoruz” dedi.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL
Siber suçlara uygulanan cezalara bakıldığında sigortanın öneminin ortaya çıktığını anlatan Köken, “TCK’nin 135. maddesine göre cezalandırma yapıyor. Kişinin bilgilerini çalmak, kullanmak, yok etmek, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası, 100 lira ile 100 bin lira arası para cezası uygulanıyor. Kredi kartı çalarsa 1 yıl ile 3 yıl arası hapis cezası, çoğu zaman para cezasına dönüştürülüyor. İnsanlar mağduriyetleriyle kalıyor. Ancak sigorta yaptırırlarsa, kaybettikleri maliyeti büyük bir bölümünü alabilecekler” dedi.

denizli-arkas-sigorta-siber-saldırı-1

TELİF HAKLARINI DA ÖDÜYORUZ
Siber saldırılara yönelik güvenlik tedbirlerinin çoğu zaman yetersiz kaldığını dile getiren Köken, “Antivirüs programları bile ancak yüzde 5’ini koruyor. O nedenle kişilerin bilgilerini koruması, bilgilerin çalınması halinde doğabilecek zararının karşılanması için mutlaka sigorta yaptırmalı. Medya için de poliçemiz var. Bir basın kuruluşunun bilgileri kullanıldığında veya o kuruluş bilmeyerek kişinin kişisel haklarına ve telif haklarına saldırıda bulunması halinde doğabilecek zararlar da poliçe dahilinde. Mahkeme kararları sonucunda ödeme yapan poliçelerdir. Hak ihlali varsa bunu karşılıyor” diye konuştu.

YALNIZCA 4 FİRMA SİGORTALI
Siber saldırıya uğrayan şirketlerin bulunduğunu belirten Selçuk Köken, “Genellikle gizleniyor ama siber saldırıya uğrayan kişiyi benim akrabam olması nedeniyle biliyorum. Kendisinden istenen 20 bin lira civarındaki parayı ödeyerek bilgilerini serbest bıraktırdı. Ama bu benden başka kimseyle paylaşmadığını da biliyorum. Arkas Sigorta olarak, bu işe girmemizin bir nedeni de yaşanan bu olay. Denizli’de yalnızca 4 firma sigortalı. Türkiye gelinde ise bu sayı daha üst düzeyde” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu