REKLAMI GEÇ

Sigortacılar bilgilendirildi

Sigortacılar bilgilendirildi

Ay sonunda yürürlüğe girecek Trafik Genelgesi kapsamında Kaza Tespit Tutanağı uygulamasına ilişkin sigortacılara bilgi veren Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Kocatürk, sistemin işleyişine yönelik açıklamalarda bulundu.

/ DENİZLİHABER / 27 Mart 2008 Perşembe, 01:00

Türkiye’de 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81.maddesine işlerlik kazandırmak üzere yaklaşık iki yıldır sürdürülen hazırlıklar tamamlandı. Sistemin işleyişi açısından baz alınan kurum ise, Avrupa Sigortacılar Birliği(CEA). Maddi hasarlı trafik kazalarında, sürücülerin uzlaşmaya açık olmaları sorunun çözümünde önemli rol oynuyor. 1 Nisan’da yürürlüğe girecek olan bu Trafik genelgesi öncesinde DTO Toplantı salonunda bir araya gelen sigortacılara Denizli Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Kocatürk tarafından Kaza tespit tutanağı ve sistemin işleyişi ile ilgili bilgiler verildi.

Denizli Sigortacılar Derneği Başkanı Sadık Başeren ve çok sayıda sigorta şirketi temsilcisinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda 2007 yılında gerçekleştirilen trafik kazalarına, kesilen cezalara yönelik bilgiler verildi.

Müdür Kocatürk, “Denizli’de polis ve jandarma sorumluluk alanında meydana gelen trafik kazalarında ölümlü kazalarda geçen yıla oranla bu yıl düşüş yaşanmaktadır. Ancak maddi hasarlı, yaralamalı kazalarda ise çok olmamakla birlikte biraz artış yaşanmaktadır. Sadece polis sorumluluk bölgelerindeki kaza dağılımlarını ele aldığımızda ölümlü kaza sayısı 2006 yılında 49 2007 yılında 36, ölü sayısı 2006 yılında 57 2007 yılında 43, yaralamalı kaz 2006 yılında 1306 2007 yılında 1299, yaralı sayısı2006 yılında 2266 2007 yılında 2330, maddi hasarlı kaza 2006 yılında 7081 iken 2007 yılında 7786 olarak kayıtlanmıştır. Buna karşın yine aynı şekilde polis ve jandarma sorumluluk bölgelerinde yapılan tüm uygulama ve denetimlerde geçen yıl 119 bin 82 vatandaşımıza ceza yazılırken bu sene 152 bin 305 vatandaşımıza ceza kesilmiştir. Kesilen ceza maddelerini ele aldığımızda ise kask takmamak, seyir halinde iken cep telefonu ile konuşmak, standart dışı plaka takmak, trafik levha ve işaretlerine uymamak ve hız limitini aşmak maddeleri üzerinden uygulanan cezalarda artış gözlenmektedir. Denizli Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak bizler kuralları ihlal edenlere yönelik taviz vermeden çalışmalarımıza aralıksız olarak devam edeceğiz” dedi.

Sigorta şirketleri bazı konularda polis bekleyecek

1 Nisanda yürürlüğe girecek Trafik genelgesi yönünde bilgiler veren Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Kocatürk, “Bu genelge ile kazalarda artık trafik polisinin beklenmesine gerek olmayacak taraflar sorunu sigorta şirketleri aracılığı ile çözebilecek. Başvurulan sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamdan TRAMER’e iletecek.

TRAMER, hak sahiplerinin tutanak incelemesi başvurularının hangi aşamada olduğunu internet üzerinden öğrenmelerini sağlayacak olan altyapıyı da kuracak. Bu kapsamda meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında sigorta şirketleri sadece sürücü belgesi olamadan araç kullanılıyorsa, sürücü belgesi yetersiz ise, yaş küçükse, kişinin alkollü ya da akıl sağlığı şüphesi varsa, kamu kurumlarına ait araç ise, kamu kurumlarına ait eşyalar zarar görmüş ise, trafik kazasında sadece 3 öncü kişilere ait eşyalara zarar geldiyse, aracın sigortası yok ise ve trafik kazası ölüm ya da yaralama ile sonuçlanmışsa doğrudan trafik ekiplerine bilgi verilecek ve ekiplerin gelmesi beklenecektir. Ekipler gelmeden sigorta şirketleri hiçbir çalışma yapmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Sürücüler kaza tespit tutanağını yanlarında taşıyacak

1 Nisan’dan itibaren sürücülerin, kaza tespit tutanağını yanlarında taşıması gerektiğini kaydeden Kocatürk, “Kaza halinde polisi beklemeden, tutanağı tutup, fotoğrafını çekip, olay yerinden ayrılacaklar. Anlaşma ile olay yerinden ayrılmış olan taraflar, meydana gelen zararın kendilerince doğrudan veya sigortaları tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılacak. Ayrıca, yazılı tespit yapmış olsun veya olmasın sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlenmesini isteyemeyecekler. Sürücüler, aralarında düzenledikleri tutanakların bir suretini fotoğraflarla beraber karşı tarafın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse, aracın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştıracak. Bu nedenle, mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce sürücülerin farklı açılardan araçların fotoğraflarını çekmesi gerekecek. İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla form kullanılabilecek. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanacak. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilecek. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecek. Tutanak formları kopyalanabilir nitelikte ve en az iki nüsha olacak şekilde Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince Kara Araçları Sorumluluk ile Kara Araçları sigorta branşlarında ruhsat sahibi olan sigorta şirketlerinden toplanan talebe göre bastırılacak. Bu tutanaklar, trafik zabıtasınca düzenlenen Trafik Kaza Tespit Tutanağı hükmünde olacak” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu