REKLAMI GEÇ

Soba gazından zehirlenme vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor

Soba gazından zehirlenme vakaları arttı, uzmanlar uyarıyor

Havaların soğuması ile birlikte soba zehirlenme olayları arttı. Geçtiğimiz hafta Gerzele Mahallesi’nde yaşanan ve 3 kardeşten 1’inin ölümü ile sonuçlanan olaydan sonra şimdide Akhan Mahallesi’nde soba gazından 2 kişi zehirlendi. Uzmanlar konuya dikkat çekti ve böyle olaylarda yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 20 Ocak 2020 Pazartesi, 10:15

Geçtiğimiz hafta Merkezefendi’nin Gerzele Mahallesi’nde yaşanan soba gazından zehirlenme olayında 3 kardeş sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmiş ve kardeşlerden 13 yaşındaki Seda Kesikbaş hayatını kaybetmişti. Bir zehirlenme olayı da Kınıklı Mahallesi’nde meydana geldi. Çamlık Caddesi’ndeki evlerinde sobadan sızan gazı fark etmeyen Ramazan Güngördü ile eşi Ebru Güngördü karbonmonaksit gazından zehirlendi. Hastaneye kaldırılan çiftin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

SOBA GAZINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI
Üst üstü yaşanan iki zehirlenmeden sonra uzmanlar bu konuda neler yapılması konusunda bilgi verdi. Öncelikle kullanılan sobanın, kömürün kaliteli olması ve baca temizliğine önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle sönmek üzere olan sobaya yakıt ilave edilmemesi gerektiğinin altını çizdiler. Bu konuda uzmanlar, “Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yakılması gerekiyor. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı ve düzenli olarak yetkili kişilere temizletilmelidir. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde dedektör bulundurulmalı, kombi ve şofbenlerin baca bağlantılarını mutlaka projesine uygun şekilde ve yetkili kişilere yaptırılmalıdır. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Lodoslu havalarda geceleri yatmadan önce sobalar söndürülmelidir. Doğru yakılan soba ısıtır, yanlış yakılan soba öldürür” dediler.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİNE DİKKAT
Diğer taraftan karbonmonoksit gazından zehirlenme vakalarında ilk belirtilerin baş ağrısı, baş dönmesi halsizlik, bulantı, kusma ve kulak çınlaması ile kendini gösterdiğini dile getiren uzmunlar, bu tür belirtilerin farkedildiğinde hemen müdahale edilmesi gerektiğini belirterek, “Aksi halde karbonmonoksit zehirlenmeleri koma hali ve felce kadar rahatsızlıklara neden olabilir” diye bilgi verdiler.

NE YAPILMALI?
Zehirlenme vakalarında hastanın öncelikle bulunduğu yerden uzaklaştırılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, öncelikle hastaların akciğerlerine dolan zehirli gazın temizlenmesi amacıyla hastaların üzerindeki kıyafetlerin gevşetilmesi ve temiz havaya çıkarılması, ardından da en yakın teşekküllü sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 18 32Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 18 31Parçalı Bulutlu