REKLAMI GEÇ

Tek damla suyun bile izi sürülecek

Tek damla suyun bile izi sürülecek

Denizli Belediyesi, alt yapı projesi tamamlandığında aynı zamanda kentin kullanma suyu altyapısını da bilgisayar sistemi ile de kontrol altında tutabilecek.

/ DENİZLİHABER / 5 Şubat 2010 Cuma, 18:06

Denizli Belediyesi yüzde 70’i bitirilen 100 Yılın Dev Altyapı Projesi tamamlandığında kentin kullanma suyu altyapısını bilgisayar sistemi ile kontrol altında tutacak. Denizli Belediyesi, gerçekleştirdiği alt yapı projesi ile birlikte kent genelindeki eskimiş sağlıksız su borularının tamamını yeni ve sağlıklı borularla değiştirilmesini sağlarken biryandan da kullanma suyu altyapısını bilgisayar ortamında kontrol altında tutabilecek bir sistemi hayata geçiriyor. SCADA adı verilen sistemle şehir şebeke suyu kentin her bölgesinde bilgisayar üzerinden kontrol altına alınacak. Kurulan sistemle birlikte ana içme suyu güzergahı üzerinde bulunan vanalar merkezden yönetilecek. Sistem sayesinde arıza oluşan yerler anında tespit edilecek. Oluşan bir arızada nedeniyle geçmişte olduğu gibi tüm şehrin suyu kesilmeyecek. Arıza giderilinceye kadar küçük bir bölgeye su verilemeyecek. Böylece su kesintilerinden daha az sayıda insan etkilenecek. SCADA ile aynı zamanda şebekeden geçen suyun miktarı, bulanıklığı, sertliği, klor miktarını ölçülebilecek. Borulardan geçen temiz içme suyunun metreküpünü bile hesaplanabildiği sistem sayesinde toplanan su paralarıyla şebekeye verilen suyu karşılaştırılması yapılabilecek, kaçak su veya kaçak su kullanımını tespit edebilecek.

Denizli Belediyesi, alt yapı çalışması ile aynı zamanda bu güne kadar var olmayan Denizli’nin yeraltı haritasını da oluşturuyor. Yeraltı haritasında kentin su, kanalizasyon, yağmur suyu hatlarının yanı sıra elektrik, telefon, kablolu TV ve doğal gaz hatları da görülebilecek. Altyapının yürütüldüğü bölgelerde yapılan çalışmalar kayıt altına alınarak sayısal bir haritaya işleniyor. Çap, derinlik ve koordinat gibi tüm detayların görüleceği yeraltı haritasında Denizli’nin yeraltında yaşanması muhtemel patlak ve arıza gibi sorunları ile yeni yapılarda ihtiyaç duyulan bağlantıların noktasal olarak tespiti de kısa süre içinde yapılabilecek. Böylece bugüne kadar yaşanmakta olan sorunların da önüne geçilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 30Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu