REKLAMI GEÇ

Toprak altındaki trüfü kokusundan buluyorlar

Toprak altındaki trüfü kokusundan buluyorlar

Denizlili trüf mantarı yetiştiricisi Niyazi Uluçoban, “kara elmas” olarak adlandırılan mantarı bulabilmek için ilginç bir yöntem geliştirdi. Uluçoban, kilosu 200 avrodan başlayan toprak altındaki mantarı, yetiştirdiği av köpekleriyle buluyor.

Engin Ünal / DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2014 Pazar, 10:22

Avrupa’da çeşitlerine göre, kilosu 200 ile 3 bin 500 avro arasında alıcı bulan trüf mantarının ülkemizde yetiştiği alanlardan birisi de Denizli. Aynı zamanda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın uygulama alanlarından birisi olarak seçtiği Denizli’de, “trüf bahçeleri” kurma çalışmaları yapılıyor.

denizli-mantar-avi-ic-1

Cankurtaran’daki uygulama sahasında yetişen trüfü, “Tomy” ve “Betty” isimini verdiği eğitimli köpeklerle toprak altından çıkaran Niyazi Uluçoban, “Trüf, besin değeri ve fiyatı yüksek bir mantar türü. Yetiştirmek kadar bulmakta emek istiyor. Toprağın altındaki bu mantarı bulabilmek için uygulanan yöntemlerden birisi de köpekle aramak. Biz buna ‘trüf avı’ diyoruz. Eğitimli köpeklerimiz kokusundan mantarı buluyor. Biz de onların ayakla eşelendiği yeri kazıyoruz” dedi.

GİRİŞİMCİLERLE GÖRÜŞME
Bu arada, Denizli’de trüf bahçesi kurmak isteyen girişimciler olduğunu ve bunlarla görüşmeler yaptıklarını anlatan Uluçoban, “Yetişme alanı kireçli topraklar olan trüf mantarı için ideal bir bahçe 20-30 dekar alana kurulabilir. Mantarın yetişmesi için meşe, çam, fındık ve benzeri ağaç türlerinin dikilmesi, bunların köklerine önceden mikorizmanın aşılanması gerekiyor. Seramızda bu fidanları yetiştiriyoruz” dedi.
denizli-mantar-avi-ic

DEKARI 3 BİN LİRAYA MAL OLUYOR
Uluçoban, bir dekar trüf bahçesinin ortalama 3 bin liraya mal olduğunu, tolare edilebilir koşullar oluşturulduğunda her bölgede yetişmesinin sağlanabileceğini, ürün elde edilmesi için ise beş yıllık bir zaman gerektiğini belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu