REKLAMI GEÇ

“TÜKETİCİ YALNIZ BIRAKILDI”

“TÜKETİCİ YALNIZ BIRAKILDI”

TÜKODER Denizli Şube Başkanı Önel, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’nde yaptığı açıklamada, “Haklarımız 1995 yılında kabul edilen “tüketicinin korunması hakkında kanunu ” tam anlamıyla korunma söz konusu olmadı” dedi.

/ DENİZLİHABER / 15 Mart 2011 Salı, 17:06

Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKODER) Denizli Şubesi, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’nü kutladı. Derneğin Denizli Şube Başkanı Hüsnü Önel, gün boyu derneğe yapılan kutlama ziyaretlerini kabul ederken, düzenlediği basın toplantısı ile günün önemi, tüketici hakları ve karşılaşılan sorunlarla ilgili bir açıklama yaptı.

Şube Başkanı Önel, “TÜKODER Denizli Şubemiz ve bizleri destekleyen tüketicilerimizle birlikte, Dünya Tüketici Hakları Günü’nü kutlamak ve tüketicilerimizin ne kadar korunduğunu anlatmak üzere birlikteyiz. 5 Temmuz 1986 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen evrensel tüketici hakları deklarasyonuyla tüm dünyaya ilan edilen; temel gereksinimlerin karşılanması, sağlık ve güvenliğin korunması, ekonomik çıkarların korunması, zararların karşılanması, temsil edilme, sağlıklı bir çevrede yaşama, bilgi edinme ve eğitilme haklarımız 1995 yılında kabul edilen ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ ile ülkemizde de güvence altına alınmak istenildi. Ancak yasanın çıktığı günden bugüne kadar tam anlamıyla korunmamız söz konusu olmadığı gibi, hak ve özgürlüklerimizin ihlali karşısında hükümetler gerekli önlemleri almadılar, denetimleri yapmadılar ve tüketicileri kendilerini korumak üzere yalnız bıraktılar” dedi.

GDO TEHLİKESİ
Yıllardır TÜKODER olarak, diğer sivil toplum kuruluşları, dernekler, sendikalar ile birlikte tüketicilerin mağduriyetlerini dile getirerek önlem alınması konusunda baskı oluşturduklarını sözlerine ekleyen Önel, “Ancak hükümet sesimize kulaklarını tıkayarak bizleri korumama kararlılığını sürdürmektedir. Temel gıda maddelerinin fiyatları el yakmakta, tüketiciler ucuz, kalitesiz ve birçoğu merdiven altı üretimden gelen gıdalarla beslenmeye çalışmaktadırlar.
Günlerdir televizyonlarda ‘nişasta bazlı şekerle ve fruktozla üretilen gıdaların’ insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkileri konuşulmakta ve bu maddelerin özellikle çocuklarımızın yediği birçok gıda maddesinde kullanıldığı ve şimdiden kanser ve diyabet gibi hastalıkların yaygınlaşmasına neden olduğu belirtilmektedir. Örneğin, Kocaeli Üniversitesi’nin yaptığı bir açıklamada Kocaeli’nde 17 bin çocukta diyabet tespit edildiği açıklanmıştır. Diğer yandan bilim insanları 13 yıldan fazladır ülkemize ithal edilerek satılan GDO’lu ürünlerin de ileride çok büyük zararlar yaratacağı ve insan sağlığını tehdit ettiğini açıklamaktadırlar. Hükümet bunca açıklamaya ve bilimsel veriye rağmen herhangi bir yasaklama kararı almadığı gibi ilgili bakanlıklar denetim yapmamakta, sadece ‘dikkate alacağız’ gibi açıklamalarla konuyu geçiştirmeye ve biz tüketicileri uyutmaya çalışmaktadırlar. Hükümete soruyoruz: Kitle halinde ölümler olduğunda mı bilimsel açıklamaları dikkate alacaksınız? Bütçe açığını kapatmanın tek yolunun vergi almak olduğu düşüncesinde olan hükümet halkımızı dünyanın en yüksek vergi ödeyen vergi mükellefleri haline getirmiştir. Akaryakıta zam artık otomatiğe bağlanmış ve her gün akaryakıt fiyatları artmaya başlamıştır. Diğer yandan ülkemizin yer altı ve yerüstü kaynakları talan edilmekte, yapılacak hidroelektrik santraller ve nükleer santrallerle ülkemizin doğal güzellikleri ile tarihi değerlerimiz ve biyolojik çeşitliliğimiz yok edilmekte, çocuklarımızın geleceği bitirilmektedir. Nitekim 3-4 gün önce Japonya’da yaşanan deprem sonrasında meydana gelen nükleer santral faciası konunun vahametini bir kez daha insanlığın dikkatine sunmuştur” dedi.

“TÜKODER’DE ÖRGÜTLENELİM”
Önel, “Hükümetin, tüketicilerin temel gereksinimlerinin karşılanması için iş istihdamı yaratmak, eğitim, sağlık ve adalet hizmetlerini ücretsiz hale getirmek, herkese sosyal güvence sağlamak yerine halkı dilenciliğe alıştıran anlayışına karşı sesimizi yükseltmek ve tüm halkımızı kurtaracak taleplerde bulunmak üzere herkesi örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz. Tüketiciyi Koruma Derneği olarak diyoruz ki; evrensel tüketici haklarımızın korunması için, çocuklarımızın geleceği için, insanca yaşamak için sesimizi çıkaralım, mücadele edelim, TÜKODER’de örgütlenelim” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu