REKLAMI GEÇ

Türkiye’de 16 milyon riskli bina bulunuyor

Türkiye’de 16 milyon riskli bina bulunuyor

Denizli İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısında Türkiye’deki deprem riskini ele alan PAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Murat Şenel, Türkiye’deki 22 milyon binanın 16 milyonunun hala eski bina ve riskli olduğunu ifade etti, bu binaların tespit edilip gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Aralık 2021 Salı, 10:19

Denizli İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yapılan çalışmalar, Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen İRAP Denizli Tanıtım Toplantısı’nda değerlendirildi.

Toplantıda konuşan Vali Ali Fuat Atik, Denizli İRAP’ın amacının afetlere karşı dayanıklı bir toplum ve yerleşim yerleri oluşturmak olduğunu belirterek, doğa ve insan kaynaklı tehlikelerin toplumdaki yapılı çevre üzerinde doğurabileceği etkilerin tahmin edilmesini ve bu etkileri azaltma amacının da bu plan çerçevesinde hedeflendiğini belirtti.

Toplantı kapsamında PAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Halil Kumsar, Prof. Dr. Şevket Murat Şenel ve Prof. Dr. Halil Karahan kendi alanlarında yaptıkları bilimsel çalışmalar çerçevesinde risk haritaları ile mevcut risklerin hayata geçmeden bertaraf edilebilmesi konusunda yapılması gerekenleri anlattı.

SON 120 YILDA DEPREM KAYNAKLI CAN KAYBI SAYISI 95 BİN

Sunumunda, Türkiye’nin deprem, sel, heyelan, çığ gibi doğal afetlerde yaşadığı can ve mal kayıpları ile en fazla can kaybına neden olan doğal afet olan deprem konusunda olası kayıpları azaltmak yapılması gerekenleri ele alan Şenel, her on yılda, doğal afetler sebebiyle 7 ila 8 bin arasında kişinin hayatını kaybettiğine aktardı.

Bu can kayıplarının büyük bir kısmının deprem nedeniyle meydana geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Şenel, Türkiye’de son 120 yılda, deprem kaynaklı 95 bin can kaybı yaşandığını söyledi.

TÜRKİYE’DEKİ 22 MİLYON BİNANIN 16 MİLYONU HALA ESKİ BİNA VE RİSK HALA ÇOK YÜKSEK

Yapılan çalışmalara rağmen riskin hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şevket Murat Şenel, riskli binaların harita üzerinde işaretlenmesi gerektiğini ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin işbirliği içinde ortaklaşa çalışarak riskli binaların tespiti için adım atması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Şenel şunları kaydetti;

“Binalar, risk durumlarına göre işaretlenmeli. Binalara ait taşıyıcı sistem, zemin bilgileri, kaç yılında yapıldığı kaç katlı olduğuna dair bilgiler, coğrafi bilgi sistemi tabanlı altyapılar üzerinde belirtilmeli. Bu işe başlamak çok önemliydi ve bir yıllık çalışmamız nereden başlamamız gerektiğini bize göstermiş oldu. Etkin bir İRAP için, ilçe belediyeler, büyükşehir belediyesi ve AFAD arasında verimli bir bilgi akışı olmalıdır. İlçe belediyeleri, riskli binaların tespiti için yapı sağlığı izleme birimleri kurarak diğer paydaşlarla etkili bilgi akışında bulunabilirse, riski en aza indirme konusunda gerçekçi veriler elde edebiliriz.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN YENİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GEREKLİ

Türkiye’de 2012 yılından bugüne, mevcut kentsel dönüşüm uygulamaları ile 1 milyon binanın yenilendiğini ve hala daha 15 milyon civarında eski bina bulunduğunu ifade eden Şenel, mevcut kentsel dönüşüm yasası ile yenilemelerin artık doyuma ulaştığını, bu konuda yeni çözüm önerilerinin getirilmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda sunum yapan bir diğer isim PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, heyelan, taş, kaya düşmesi gibi meydana gelen “Kütle Hareketleri” kaynaklı afetlerin toplumsal yaşama etkileri konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye ve Dünya’dan kütle hareketleri ile oluşan afetler ve yarattığı etkileri fotoğraflarla gösterdi.

Yorumlar

Öğretmen   -  Bağlantı 15 Aralık 2021, 02:13

Denizli’de ucuz ve uygun fiyatlı kalacak yer arayanlara, otel pansiyonlar dışında alternatif olarak Denizli Öğretmenevi var: https://ogretmenevleri.net/denizli/denizli/merkez/80-yil/ogretmenevi

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 11 27Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 14 19
21 Nisan 2024 Pazar 10 26Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 14 33Parçalı Bulutlu