REKLAMI GEÇ

“ÜSTÜNLERİN HUKUKU’ İSYANI

“ÜSTÜNLERİN HUKUKU’ İSYANI

Denizli Belediyesi etüt merkezine öğretmen olarak alınan, hukuktan sorumlu Başkan Yardımcısı Turgut’un gelini Nimet Çakmak, bir fabrikatör ailenin kızı ve eşinin tekstilci olması nedeniyle tepki çekti. Yıllardır atanamayan eğitimciler Erdoğan’ın “üstünlerin hukuku” tanımına atıfta bulunuyorlar!

/ DENİZLİHABER / 23 Eylül 2010 Perşembe, 18:32

Denizli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, Denizli Belediyesi’nin etüt merkezinde 2010-2011 eğitim öğretim yılında uzman ve usta öğretici sıfatıyla görev yapacak 40 sözleşmeli öğretmen için yasalar gereği bir sınav düzenledi. 11 dalda 40 öğretmenin alınacağı mülakat şeklindeki sınava yönelik şartnameye göre sınıf, bilgisayar, İngilizce, dekoratif el sanatları, halk oyunları, matematik, Türkçe, fen bilgisi, sosyal bilimler, beden eğitimi, hızlı okuma gibi 11 branşta, alanında en az meslek lisesi mezunu veya ustalık belgesi olan ya da ilan edilen branşlarda bir lisans diplomasına sahip olan usta öğretici, eğitici ve öğretmen alınacağı duyuruldu.

Yüzlerce atanamayan öğretmen akın etti
14 Eylül 2010 Salı Günü Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen mülakat için oluşturulan komisyona bizzat Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz başkanlık yaptı. Saat 09.00’da başlayacağı duyurulan ancak komisyon başkanı Oğuz’un gecikmesi nedeniyle 10.00’da başlayan mülakata ilgi yoğundu. Yıllardır atama bekleyen ancak umutları son yaşanan sınav skandalları yüzünden MEB’in alımları durdurmasının ardından iyice yıkılan atanamamış öğretmenler, çare olarak Halk Eğitim’e akın etti.

Başkan yardımcısının işi ne?
Milli Eğitim tarafından oluşturulması gereken komisyonda Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar’ın da olması oldukça dikkat çekiciydi. Çınar, komisyonda resmi olarak değil belediye etüdünde daha önce çalışan ve oradaki yapıyı iyi bilen öğretmenlerin tekrar komisyona alınması konusunda öneride bulunmak üzere bir nevi gözlemci olarak orada bulunduğunu ileri sürdü. Belediyenin oluşturduğu etüt merkezlerinden de sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı olan Şamil Çınar, “Ben o gün orada konuktum. Komisyona baskı yapmak değil, bizle daha önceden beridir çalışan arkadaşları önermek için oradaydım. O ekibi tanıyan biri olarak oradaydım” diye konuştu.

Öncelik eski öğretmenlerin dediler
Öncelik tam da Çınar’ın dediği gibi oldu. Alınacak 40 personelin önemli bir kısmı komisyon tarafından etütte daha anca görev almış eski öğretmenler arasından seçildi. Komisyonda görevli Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Gülsüm Olkun, mülakat görüşmeleri öncesinde komisyonun görev yaptığı salonun kapısına çıkarak, adaylara da durumu duyurdu.

Oğuz ve Çınar öğleden sonra komisyonu terk etti
Saatler 14.30’u gösterdiğinde Milli Eğitim Müdürü Oğuz ve Belediye Başkan Yardımcısı Çınar, komisyondaki görevlerini bırakıp merkez binasından ayrıldı. Daha sonra müracaatta bulunanlar sırayla komisyon tarafından mülakata alındı. Sabahın erken saatlerinden itibaren geldikleri Halk Eğitim Merkezi’nde ancak 14.30’dan sonra komisyon tarafından mülakata alınan adaylara ise, medeni halleri, evli olanlara eşlerinin ne iş yaptığı, öğretmenlikten beklentileri gibi soruların sorulduğu ileri sürüldü.

Başkan hanımın gelini yine kazandı!
Mülakat sonuçları iki gün sonra ilan edildi. Listede yüzlerce adaya üstünlük sağlayıp sınavı geçenlerin arasında Denizli Belediyesi’nin hukuktan sorumlu Başkan Yardımcısı Av. Aytaç Turgut’un gelini de bulunuyor. Nimet Çakmak, her yıl sınavla sözleşmeli öğretmen alımı için yapılan mülakattan üçüncü kez başarıyla çıkıyor. Çünkü Çakmak, üç yıldır belediye etütlerinde fen bilgisi derslerine giriyor.

Kazanamayanların tepkisini aldı!
Denizli’deki büyük hadde firmalarından birinin sahibinin kızı olduğu, eşinin de bir tekstil firmasının ortağı olduğu da öne sürülen Nimet Çakmak’ın kazananlar arasında yer alması bu yönüyle tepki çekti. Yeterli kadro açılmadığı için eğitim fakültesi mezunu olmalarına rağmen yıllardır atama bekleyen ancak bu beklentileri gerçekleşmediği için Halk Eğitim Merkezi’nin sözleşmeli öğretmen alımına yönelik düzenlediği mülakata umut bağladıkları halde işe alınmayan adaylar bu nedenle sonuçlara tepkili. Ancak mesleki geleceklerini tamamen karartma korkusu yüzünden isimlerinin açıklamasından kaçınıyor. Başbakan Erdoğan’ın “üstünlerin hukuku son bulacak, hukukun üstünlüğü gelecek” söylemlerine atıfta bulunan öğretmen adayları duruma isyan etti.

Aytaç Turgut; “O benden daha kıdemli”
Kendisine konu hakkında ulaştığımız Başkan Yardımcısı Turgut, başkan yardımcılığı görevini 2009 Aralık ayından bu yana yaptığını ancak gelinin üç yıldır merkezde sözleşmeli olarak çalıştığını söyledi. “Geçen sene doğum yaptığı için ayrıldı. Şimdi tekrar döndü” diye konuşan Turgut, “3 senedir orada öğretmenlik yapıyor. Benimle hiçbir ilgisi yok. Fen derslerine giriyor. Ben 20 yıldır Denizli Belediyesi’nde çalışıyorum. Kendime ya da yakınlarıma hiçbir menfaatim olmadı olmayacak da” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu