REKLAMI GEÇ

Vatandaşın parasını iade etmediler

Vatandaşın parasını iade etmediler

Belediye meclisi 2006 yılında aldığı bir kararla ilk kez su abonesi olan vatandaştan astronomik bir ücret talep etti. Tam 3 yıl sonra mahkeme bu kararı iptal etti. ‘Vatandaşın parası ödenmeli’ diyen CHP’nin önerisi 20 AKP’linin oyuyla reddedildi.

/ DENİZLİHABER / 4 Ağustos 2009 Salı, 19:53

Denizli Belediyesi’nin ilk kez abone olan vatandaşlardan aldığı astronomik su aboneliği ücreti mahkeme kararıyla iptal edildi. Fakat Denizli belediye meclisinin dünkü oturumunda ilginç gelişmeler yaşandı. Toplamda 5 milyon liranın üzerinde para toplayan belediyenin bu paraları vatandaşlara iade etmesi gerektiğini savunan CHP’li Belediye Meclis üyeleri Müjdat İlhan başkanlığında bir önerge verdi. Fakat bu önerge 16 oya karşılık 20 oyla reddedildi.

NASIL BAŞLADI?
Denizli Belediyesi’nin 6 Kasım 2006 tarihinde Belediye Başkanı Nihat Zeybekci başkanlığındaki oturumunda 2007 yılı bütçesi görüşülüyordu. Bu görüşmede AKP’li meclis üyelerinin önergesi ile yeni su abonelerinden 1500 liradan başlayarak ücret alınması kararlaştırıldı. Bu öneriye karşı çıkan CHP’li meclis üyeleri uygulamanın ‘hukuksuz’ olduğu uyarısında bulundu. Alınan kararla Denizli Belediyesi 2007 yılından itibaren ilk kez su abonesi olan vatandaşlardan 1500 lira ücret tahsil etmeye başladı. Bu tarife 2009 yılına gelindiğinde konutlarda 2 bin lira işyerlerinde ise 4 bin liraya kadar çıktı.

VATANDAŞ DAVA ETTİ
Fakat durum böyle devam etmedi. 2008 yılında Mustafa Tura adlı bir vatandaş Denizli Belediyesi’ni dava ederek aldığı bu ücretin hukuksuz olduğunu öne sürdü. Denizli İdare Mahkemesi’nde görülen davada karar geçtiğimiz günlerde verildi. Denizli Belediyesi’nin savunma avukatları yaptıkları savunmada, “Ücretin ileride meydana gelebilecek arıza nedeniyle doğacak masrafların alınan bu bedelden karşılanacağı için meclis kararına istinaden alındığı” savını öne sürdü. Hatta savunmada alınan bu ücretlerle arıza ve tamirat işlemlerinin gerçekleştiği de belirtildi. İdare Mahkemesi verdiği kararda: “.. su aboneliği alacak konut ve işyerleri için abonelikten kaynaklanan mal ve hizmetlerin maliyet olarak tam karşılığı tespit edildikten sonra abone olmak isteyen kişilerden ancak söz konusu maliyet bedelinin istenilmesi gerekirken sunulan hizmetten kaynaklanan maliyet bedelinin çok üstünde Soyut olarak su abonelik ücreti belirlenmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır” diyerek meclisin aldığı 6 Kasım 2006 tarihli kararı iptal etti.

BAŞKAN TOPLANTIYA KATILDI
Dünkü Belediye meclisi toplantısında konuyu gündeme taşımayı planlayan CHP’li meclis üyeleri bir sürprizle karşılaştı. Meclis açıldığından beri oturum yönetmeyen Başkan Nihat Zeybekci’yi karşılarında gören CHP’liler şaşırdı. İl Başkanı Zafer Gönenç ise durumu ‘manidar’ olarak nitelendirdi. Gönenç, “Önerge anlamlıydı. Sayın Zeybekci bizim konuyu takip ettiğimizi öğrenince aylar sonra meclis oturumu yönetti” dedi. Diğer yandan Başkan Zeybekci kararı Denizli halkının yararı için aldıklarını ve buradan gelecek paradan bir beklenti içinde olmadıklarını söyledi. Ne var ki karar alındığında Denizli Belediyesi’nin 2007 yılı bütçesi görüşülüyordu.

PARALARI İADE EDİN
CHP Meclis Grup Başkan vekili Müjdat İlhan, İsmail Akbay, Teoman Sancar, Zülal Avcı, Yaşar İnan, Kemal Dağ, Mümtaz Gür, Bekir Bezginer, Arif Balkanay, Gökhan Dikmen ve Erol Satır dün bir önerge vererek vatandaştan toplanan paranın iade edilmesini talep etti. Bu güne kadar yaklaşık 5 bin aboneden bu astronomik ücretin alındığını, toplamda 5 milyon liralık bir gelir sağlandığını ifade eden CHP’li meclis üyeleri önergelerinde şu görüşlere yer verdi: Denizli İdare Mahkemesi’nin belediyemize karşı açılan davada verdiği karar ile Denizli Belediye Meclisi’nin 06.11.2006 tarihli kararının su abone ücretlerini düzenleyen bölümü iptal edilmiştir. Belediye meclisinin ilk defa su abonesi olacak konut ve işyerlerinden büyüklüklerine göre bir defaya mahsus olmak üzere abone bedeli alınmasına dair aldığı karar hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiştir. Bu durumda bundan sonra ilk defa su abonesi alacak konut ve işyerlerinden su abonesi ücreti alınmasının hukuku dayanağı kalmadığı gibi bu güne kadar bu kalemde alınan bedellerin de hak sahiplerine iadesi söz konusu olacaktır. Yargı kararlarının geciktirilmeksizin uygulanması anayasal bir zorunluluktur. Bu geğrekçelerle iptal kararının gereğinin yerine getirilmesi ve bu doğrultuda ücretleri iade edilmesi yada su kullanım ücretlerinden mahsub edilmesi gerektiği kanaatindeyiz”
CHP’nin bu önerisi AKP’li meclis üyelerinin ret oylarıyla kabul görmedi.

ZORUNLULUK YOK
CHP Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç, Bölge İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın, belediye meclisi kararının iptali yönünde olduğunu hatırlatarak, “Bazıları bunun bir kişisel dava olduğu herkesi bağlamadığı görüşünü savunuyor. Bir hukukçu olarak söylüyorum bu düşüncenin aslı yoktur. Mahkeme, meclis kararını iptal ettiği için abone ücreti almayı gerektirecek hukuku bir zemini de ortadan kaldırmıştır. Bundan sonra abonelik talebinde bulunan vatandaşlarımızdan kesinlikle bu astronomik ücret talep edilmemelidir” dedi. Daha önce ödeme yapan 5 bin Denizliliden ise gerekirse mahkemeye başvurarak haklarını aramalarını isteyen Gönenç, “Vatandaş hakkını arasın. Ödediği paraları geri alsın. Gerektiğinde biz sonuna kadar kendilerine yardımcı oluruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 17 29Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 15 27Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 15 31Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 32Parçalı Bulutlu